Ziua a şasea şi a şaptea. TIFF şi Aurora

4 iunie 2010
Ziua a şasea şi a şaptea  TIFF şi Aurora jpeg

Şase şi şapte apar împreună pentru că între ele s-a strecurat Wim Wenders, a cărui conferinţă de presă a fost ieri dimineaţă. Despre conferinţă, interviu, work-shop-ul de azi şi inelele lui Wim Wenders – în una din zilele următoare. Ca teaser, zic doar că a fost vorba şi de Kings of Leon.

(r. Peter Brosens şi Jessica Hope Woodworth). Una din cele mai plăcute surprize din festival, o investigaţie antropologică făcută cu mijloacele poemului cinematografic, o reflecţie asupra perceptiei umane si a puterii imaginii, avînd drept background istoria unui doliu multiplicat pînă la dimensiunile dramei unei întregi comunităţi. Genul de film în care treci de suprafaţa ireal de frumoasă a imaginilor, ca să intri înăuntrul tragediei şi s-o simţi (la propriu, prin frisoane) pe pielea ta.
 

 

(r. Călin Peter Netzer). Ca să n-avem discuţii, spun de la început că Victor Rebengiuc merită toate premiile din lume (inclusiv cel de la TIFF) pentru interpretarea magistrală din Medialia de onoare . În filmul ăsta, personajului jucat de Rebengiuc i se oferă, printr-o greşeală administrativă, şansa de a-şi răscumpăra ratarea unei vieţi întregi. Ion I. Ion devine impostor cu bucuria condamnatului la moarte care află că va fi graţiat. Graţierea însă e retrasă, iar adevărul istoric, oricare ar fi el, e restabilit. Medalia de onoare e un film despre falsificările noastre cotidiene, despre istoria-fiare vechi din care nu mai rămîn decît nişte scrisori de dragoste trimise de pe front. Rebengiuc e un actor atît de mare (nici măcar nu îmi mai este frică de asemenea formulări), încît face singur cea mai sfîşietoare scenă din film, cea a conversaţiei la telefon cu fiul fugit în Canada înainte de 89. Scenariul foarte bun al lui Tudor Voican şi regia atentă la detalii a lui Netzer fac din Medalia de onoare un must pe lista filmelor româneşti de văzut anul ăsta. Singura mea observaţie (pe lîngă diluarea inutilă a finalului) e legată de utilizarea pe coloana sonoră a uneia din piesele pe care Philip Glass le-a compus pentru filmul The Hours . Nu pricep de ce n-au ales orice altă compoziţie semnată de Glass, dar care să nu mai fi apărut într-un film. Alăturarea asta face un deserviciu filmului, îl smulge pe spectator din Bucureştiul anilor 90 şi-l aruncă fix în casa doamnei Dalloway-Streep din New York.
 

 

(r. Matei Alexandru Mocanu). Primul nostru documentar muzical aşa cum trebuie. Cu ritm, culoare, poveste şi oarecare tristeţe că partea Shukar (Tamango, Clasic, Napoleon) nu s-a putut înţelege cu partea Collective şi electro şi că proiectul ăsta s-a destrămat atît de repede. De văzut pe HBO, în curînd.
 


 
 

image

lui Cristi Puiu. După Moartea domnului Lăzărescu , aşteptările erau imense, la fel şi frica la gîndul că Aurora n-o să-mi placă. Ei bine, nu numai că mi-a plăcut, dar cred că e cel mai bun film pe care l-am văzut la TIFF, un film plasat într-o ligă a campionilor cinemaului mondial. În primul rind, să ştiţi că pur şi simplu n-am simţit cum au trecut cele trei ore ale filmului (asta şi pentru că spectatorul e ocupat să facă şi să desfacă în minte o sumedenie de ipoteze despre personajul principal). În al doilea rînd, la Aurora se şi rîde, iar rîsul nu e neapărat o formă de detensionare după zeci de minute de încordare, ci şi o consecinţă a umorului negru al unora dintre replici. După genericul final, voiam doar să ajung acasă şi să scriu tot ce mi-a trecut prin cap despre filmul ăsta. N-am putut, pentru că între Aurora şi scris despre Aurora au intervenit o petrece şi vreo 4 ore de somn.

Pe scurt, pentru că oricum n-are rost să glosez interminabil în jurul unui film pe care l-a vazut deocamdată foarte puţină lume: Aurora îl urmăreşte timp de o zi şi jumătate pe Viorel şi-ţi arată în trei ore cam ce face Viorel înainte şi după crime (bănuiesc că deja nu mai e nici un secret faptul că regizorul joacă şi rolul principal, cel al unui criminal). Pentru că lipsesc ajutoarele convenţionale care să explice spectatorului situaţiile (replici de genul „Mergi la sora ta mai încolo?”, plasate înainte de o scenă în care apare un personaj despre care vei şti, datorită replicii de mai devreme, că e „sora”), singura soluţie e o permanentă selectare şi rearanjare a elementelor oferite de regizor. N-ai de unde să ştii dacă dosarul verde luat de la birou are vreo relevanţă pentru desfăşurarea acţiunii sau ce pastile ia Viorel şi de ce. Există lucruri care contează şi altele care nu, iar povestea se poate reorganiza mereu în funcţie de ce cele cărora le dai importanţă.
 

În filmul lui Puiu, eşti pe cont propriu, iar dezvăluirile de la final, cele care conţin, aparent, motivele crimelor, sînt la fel de incerte ca toate celelalte ipoteze de lucru. Tot în scena din final, Viorel le spune poliţiştilor (şi parcă ar vorbi, de fapt, cu spectatorii) că e îngrozit imaginîndu-şi ce cred poliţiştii că au înţeles din mărturisirile lui. Fraza e greoaie tocmai pentru că e vorba de un continuu transfer al adevărului, pînă la degradarea lui totală (la fel cum se degradează însăşi ideea de sens căutat acerb în orice naraţiune, fie ea cinematografică sau literară).

Aproape toate scenele de interior sînt filmate din uşă, iar cadrul conţine la rîndul lui un cadru mai mic prin care vezi doar un fragment din ce se întîmplă. La fel cum în Aurora vezi un singur fragment din viaţa lui Viorel, rămînînd în cele din urmă cu o sumedenie de gesturi şi acţiuni cărora nu le-ai fi putut găsi explicaţie decît înainte de ziua primelor două crime. Ambiţios, ironic, subversiv, Aurora e exact filmul pe care-l aşteptam de la Cristi Puiu şi pe care-l recomand fără nici o reţinere. (Şi nici n-am apucat să scriu despre cît de bine joacă Puiu, despre profilul lui tăios şi privirea cu adevărat ucigaşă...)

Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.