Ziua a şasea şi a şaptea. TIFF şi Aurora

4 iunie 2010
Ziua a şasea şi a şaptea  TIFF şi Aurora jpeg

Şase şi şapte apar împreună pentru că între ele s-a strecurat Wim Wenders, a cărui conferinţă de presă a fost ieri dimineaţă. Despre conferinţă, interviu, work-shop-ul de azi şi inelele lui Wim Wenders – în una din zilele următoare. Ca teaser, zic doar că a fost vorba şi de Kings of Leon.

(r. Peter Brosens şi Jessica Hope Woodworth). Una din cele mai plăcute surprize din festival, o investigaţie antropologică făcută cu mijloacele poemului cinematografic, o reflecţie asupra perceptiei umane si a puterii imaginii, avînd drept background istoria unui doliu multiplicat pînă la dimensiunile dramei unei întregi comunităţi. Genul de film în care treci de suprafaţa ireal de frumoasă a imaginilor, ca să intri înăuntrul tragediei şi s-o simţi (la propriu, prin frisoane) pe pielea ta.
 

 

(r. Călin Peter Netzer). Ca să n-avem discuţii, spun de la început că Victor Rebengiuc merită toate premiile din lume (inclusiv cel de la TIFF) pentru interpretarea magistrală din Medialia de onoare . În filmul ăsta, personajului jucat de Rebengiuc i se oferă, printr-o greşeală administrativă, şansa de a-şi răscumpăra ratarea unei vieţi întregi. Ion I. Ion devine impostor cu bucuria condamnatului la moarte care află că va fi graţiat. Graţierea însă e retrasă, iar adevărul istoric, oricare ar fi el, e restabilit. Medalia de onoare e un film despre falsificările noastre cotidiene, despre istoria-fiare vechi din care nu mai rămîn decît nişte scrisori de dragoste trimise de pe front. Rebengiuc e un actor atît de mare (nici măcar nu îmi mai este frică de asemenea formulări), încît face singur cea mai sfîşietoare scenă din film, cea a conversaţiei la telefon cu fiul fugit în Canada înainte de 89. Scenariul foarte bun al lui Tudor Voican şi regia atentă la detalii a lui Netzer fac din Medalia de onoare un must pe lista filmelor româneşti de văzut anul ăsta. Singura mea observaţie (pe lîngă diluarea inutilă a finalului) e legată de utilizarea pe coloana sonoră a uneia din piesele pe care Philip Glass le-a compus pentru filmul The Hours . Nu pricep de ce n-au ales orice altă compoziţie semnată de Glass, dar care să nu mai fi apărut într-un film. Alăturarea asta face un deserviciu filmului, îl smulge pe spectator din Bucureştiul anilor 90 şi-l aruncă fix în casa doamnei Dalloway-Streep din New York.
 

 

(r. Matei Alexandru Mocanu). Primul nostru documentar muzical aşa cum trebuie. Cu ritm, culoare, poveste şi oarecare tristeţe că partea Shukar (Tamango, Clasic, Napoleon) nu s-a putut înţelege cu partea Collective şi electro şi că proiectul ăsta s-a destrămat atît de repede. De văzut pe HBO, în curînd.
 


 
 

image

lui Cristi Puiu. După Moartea domnului Lăzărescu , aşteptările erau imense, la fel şi frica la gîndul că Aurora n-o să-mi placă. Ei bine, nu numai că mi-a plăcut, dar cred că e cel mai bun film pe care l-am văzut la TIFF, un film plasat într-o ligă a campionilor cinemaului mondial. În primul rind, să ştiţi că pur şi simplu n-am simţit cum au trecut cele trei ore ale filmului (asta şi pentru că spectatorul e ocupat să facă şi să desfacă în minte o sumedenie de ipoteze despre personajul principal). În al doilea rînd, la Aurora se şi rîde, iar rîsul nu e neapărat o formă de detensionare după zeci de minute de încordare, ci şi o consecinţă a umorului negru al unora dintre replici. După genericul final, voiam doar să ajung acasă şi să scriu tot ce mi-a trecut prin cap despre filmul ăsta. N-am putut, pentru că între Aurora şi scris despre Aurora au intervenit o petrece şi vreo 4 ore de somn.

Pe scurt, pentru că oricum n-are rost să glosez interminabil în jurul unui film pe care l-a vazut deocamdată foarte puţină lume: Aurora îl urmăreşte timp de o zi şi jumătate pe Viorel şi-ţi arată în trei ore cam ce face Viorel înainte şi după crime (bănuiesc că deja nu mai e nici un secret faptul că regizorul joacă şi rolul principal, cel al unui criminal). Pentru că lipsesc ajutoarele convenţionale care să explice spectatorului situaţiile (replici de genul „Mergi la sora ta mai încolo?”, plasate înainte de o scenă în care apare un personaj despre care vei şti, datorită replicii de mai devreme, că e „sora”), singura soluţie e o permanentă selectare şi rearanjare a elementelor oferite de regizor. N-ai de unde să ştii dacă dosarul verde luat de la birou are vreo relevanţă pentru desfăşurarea acţiunii sau ce pastile ia Viorel şi de ce. Există lucruri care contează şi altele care nu, iar povestea se poate reorganiza mereu în funcţie de ce cele cărora le dai importanţă.
 

În filmul lui Puiu, eşti pe cont propriu, iar dezvăluirile de la final, cele care conţin, aparent, motivele crimelor, sînt la fel de incerte ca toate celelalte ipoteze de lucru. Tot în scena din final, Viorel le spune poliţiştilor (şi parcă ar vorbi, de fapt, cu spectatorii) că e îngrozit imaginîndu-şi ce cred poliţiştii că au înţeles din mărturisirile lui. Fraza e greoaie tocmai pentru că e vorba de un continuu transfer al adevărului, pînă la degradarea lui totală (la fel cum se degradează însăşi ideea de sens căutat acerb în orice naraţiune, fie ea cinematografică sau literară).

Aproape toate scenele de interior sînt filmate din uşă, iar cadrul conţine la rîndul lui un cadru mai mic prin care vezi doar un fragment din ce se întîmplă. La fel cum în Aurora vezi un singur fragment din viaţa lui Viorel, rămînînd în cele din urmă cu o sumedenie de gesturi şi acţiuni cărora nu le-ai fi putut găsi explicaţie decît înainte de ziua primelor două crime. Ambiţios, ironic, subversiv, Aurora e exact filmul pe care-l aşteptam de la Cristi Puiu şi pe care-l recomand fără nici o reţinere. (Şi nici n-am apucat să scriu despre cît de bine joacă Puiu, despre profilul lui tăios şi privirea cu adevărat ucigaşă...)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.