Ziua a patra

Filip STANDAVID
7 iunie 2011
Ziua a patra jpeg

Dragă L.,

Una e să stai în pat, să te îndopi cu paracetamol și să toooot schimbi comprese cu oțet, și cu totul altceva să știi că restul lumii țopăie din cinema în cinema. Arareori m-am simțit mai frustrat. Răceala pare să fi trecut, totuși, și trecută sper să rămînă.

Iar Călătoresc solo (Norvegia, Stian Kristiansen, 2001) poate să te repună frumușel pe picioare, fără să te solicite deloc, dar fără să te mintă vreo secundă în privința intențiilor sale. Jarle Klepp are 25 de ani, scrie o teză despre onomastica proustiană, nici o grijă pe capu-i. Pînă în ziua în care îi bate la ușă copila de șapte ani pe care nu știa c-o are. Rețeta e binecunoscută, filme de soiul ăsta s-au făcut cu ghiotura: de la un punct încolo, anticipam cu toții replici și/sau situații. Am reținut mai degrabă amănunte fără importanță (cum faci o studentă la Litere să se simtă prost? Îi spui că e o șulfă deconstructivistă) și mutrița trist-matură a copilei - Amina Eleonora Bergrem. De urmărit ce-o să mai facă pe măsură ce crește.


Comedie poate fi considerat și Imperialiștii n-au murit (SUA, Zeina Durra, 2010), care rulează în competiție. Tema e cît se poate de serioasă - paranoia de după 11 septembrie - , dar abordarea face toți banii: Asya e născută la Paris, cu rădăcini musulmane (tatăl ei ar fi "bosniac palestinian"), și muncește la New York, pe post de artist conceptual. "Adică te tăvălești goală prin vopseluri?" o întreabă mexicanul Javier, viitorul amant.

Prima iubire a Asyei, Faisal, a dispărut fără urmă - e posibil s-o fi ușchit în Ibiza, poate că e pe la vreo orgie care s-a prelungit, dar dacă l-a săltat CIA și l-a urcat într-un avion folosit la așa-numitele "extraordinary renditions"? Pe tot parcursul filmului curg în fundal știri despre atacurile israeliene din Beirut. Acolo se află fratele personajului principal, a cărui soartă e cît se poate de incertă.

Regizoarea Zeina Durra e suficient de deșteaptă ca să nu-ți predice justețea vreunei cauze (lupta-popoarelor-din-Orientul-Apropiat) sau să o miștocărească grobian. Nici nu transformă filmul într-o istorie despre terorism, spionaj și George Bush. O interesează mai degrabă felul în care interacționează oamenii în împrejurări istorice recente (și incerte). Ca întotdeauna: cu un amestec de neîncredere, inocență și curiozitate.

Recitind, îmi dau seama că l-am făcut să pară mai serios și mai aspru decît e de fapt. Curge fără noduri, n-are "burți" (deși e un film indie, e unul american - povestea contează!) și e tare agreabil. Imaginea de luat acasă? Musulmani de toate felurile - mai bogați, mai săraci, mai habotnici, mai liberali - care se strîng în preajma radioului dintr-un magazin ca să asculte știrile din Liban. Simplu, firesc, uman.
 


Tot așa se vrea Venus neagră (Franța, Abdellatif Kechiche, 2010).  Îl ratasem vineri, iar lumea mi l-a lăudat intens. E inspirat din viața unei femei din secolul al XIX-lea, Saartje Baartman, ale cărei pățanii ar fi de necrezut dacă ar fi doar ficțiune - slujnică în Africa de Sud natală, e tîrîtă la Londra ca parte a unui freak show în care atracția principală sînt fesele sale. Nimerește apoi la Paris, unde e vîndută unui îmblînzitor de urși și unde ridicolul și obscenitatea spectacolului se amplifică. Sfîrșește într-un bordel, iar după moarte e expusă la muzeu pe post de "legătură lipsă" între om și urangutan.

Intențiile lui Kechiche sînt cît se poate de onorabile, iar felul în care biata femeie cade din rău în mai rău (pînă la urmă, tot ce i se întîmplă e să schimbe pește după pește) e atent și corect urmărit. Prea corect, poate: personajele îmi par fără excepție unidimensionale, mai degrabă marionete decît oameni în carne și oase. Scenele bune nu lipsesc - cea dinspre început în care e rezumat grotescul spectacol în care femeia ia parte îți cam pune un nod în gît. Mai apoi, într-un salon parizian, cineva întreabă dacă poate să-i atingă părul (reacția de după: "c'est drôle!"). Secvențele din bordel sînt un bun amestec de exasperare și de neașteptată tandrețe.

Cum-necum, însă, întregul e mai puțin convingător decît părțile. Aș spune chiar că întreaga grozăvie e aproape glamorizată, e împachetată ca un film de epocă în culori frumoase - costumele personajului principal îți iau ochii - și, iartă-mi vorba proastă, îmblînzită cu gîndul la un public larg, cît mai larg. Ceea ce n-ar fi de condamnat, dar nu știu cît de bine funcționează: de la proiecția asta s-a ieșit pe rupte.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.