Zilele a doua și a treia

Filip STANDAVID
6 iunie 2011
Zilele a doua și a treia jpeg

Dragă L.*,

Am văzut minunea, pe Pina - dar despre ea, mai încolo. În patru timpi (Michelangelo Frammartino, 2010) e revelația majoră de pînă acum. Știi cum se întîmplă: intri aproape accidental la o proiecție (Iulia Blaga mi-ar zice că nu există accidente, nici coincidențe), iar la final te-ntrebi unde naiba a fost filmul ăsta toată viața ta.

Ce se-ntîmplă? Mai nimic. Un cioban din Italia, bătrîn-bătrîn și singur-singur, trage să moară. Speră totuși că o s-o mai ducă nițel dacă bea în fiecare seară un pahar de apă în care-a amestecat praf din cel măturat de pe podeaua bisericii. Evident, nu-i merge. Un ied apare pe lume, se pierde de turmă, se prăpădește. Niște oameni taie un ditamai bradul, îl ridică apoi pe o stradă din oraș, îl trîntesc la loc. Alți oameni fac bradul cu pricina cărbune. Konec!

În patru timpi
e minunat filmat - camera mai degrabă mîngîie locuri și personaje decît să se fîțîie de colo-colo -, aproape mut (puținele dialoguri nu se-aud, se intuiesc) și, pe rînd, te face să rîzi cu lacrimi sau să bocești discret, cu un zîmbet în colțul gurii. Zice aceeași poveste de cînd lumea: ne naștem, ni se întîmplă niște lucruri cărora nu prea le dăm de cap, și gata. O face cu infinită tandrețe (iedul merită un premiu de interpretare, chiar nu glumesc!) și cu detașare amuzată. Pune-l pe raftul cu alte experimente olecuță absurde, precum Hukkle al lui György Pálfi (Ungaria, 2002).


Nimic experimental în epopeea lui Raúl Ruiz, Misterele Lisabonei (Portugalia, 2010). Dacă În patru timpi e o sîrbă dadaistă, asta-i o simfonie în toată regula. Amor, trădare, abuz, revoluție, Bonaparte, negoț cu sclavi, nimic nu-i scapă portughezului. Imaginea e năucitoare - lină, insidioasă aproape, studiată intens, culori de maestru renascentist. Un film viscontian pînă-n vîrful unghiilor. Am zis cumva că are patru ore și jumătate? Îți trebuie muuultă răbdare: pe mine, o febră cum nu se putea mai anapoda m-a aruncat din sală direct în pat, cu transpirație abundentă și cu frisoane. Mă simt mai bine, mulțam de întrebare. De revăzut. Ar avea un succes, cred, teribil, dacă l-ar serializa cineva la televizor, dar ar fi păcat de el.


Să nu uit: l-am văzut (pînă unde am reușit să-l văd), la fostul cinema Republica, renovat în primul rînd grație celor care pun TIFF-ul pe picioare. Ar fi o sală extraordinară dacă rîndurile noi de scaune nu s-ar fi așezat atît de aproape unele de celelalte încît mi-a venit să-mi pun picioarele pe după gît. Eu sînt destul de înalt, dar am prieteni mai scunzi care și-au înroșit genunchii. E ultimul lucru de care ai nevoie la o proiecție-maraton. Sau la Avatar, la o adică.

Tot acolo am văzut Pina, scrisoarea de dragoste a lui Wim Wenders către prietena lui defunctă, coregrafa Pina Bausch. Orgasm vizual multiplu. Dar, of!, nu e neapărat meritul regizorului. Sau nu în primul rînd meritul lui - fragmentele din spectacolele gîndite de Pina sînt, după cum era de așteptat, uluitoare: nici n-apuci să îți ridici bine maxilarul de pe podea, că se prăbușește la loc. Membrii trupei vorbesc despre ea ca despre o mare preoteasă a unui cult bizar - iarăși, de așteptat și întrutotul întemeiat. Dar, în cele din urmă, monoton. Nu e neapărat un documentar 3D, așa cum a fost vîndut, cît - după cum spuneam - o îndurerată scrisoare de dragoste. Una dintre dansatoare, de exemplu, o invită pe Pina să facă bine și să înceapă odată să-i apară în vis. Orice tip de reacție ar stîrni, e un film care merită un public mare: o să intre în cinematografele românești, așa că faceți-vă un pustiu de bine și țineți-l minte.Au mai punctat (binișor, dar nu decisiv) Viața Peștilor (Matías Bize, Chile, Franța, 2010) și Cumplit de fericită (Anne Sewitsky, Norvegia, 2010). Primul e liric, meditativ și mort de disperare după o dragoste care s-a cam dus. După cum spunea Mihai Chirilov vineri, un film pentru oameni trecuți de 30 de ani (am exact vîrsta personajului principal, îți dai seama cum m-a pălit), un film de dragoste fără fasoane și fără garanții - exact ca-n viață! Iar al doilea e o comedie amăruie, foarte agreabilă, despre două cupluri și patru îndrăgosteli într-o aspră iarnă norvegiană. Fă tu permutările, eu atît am de zis: nu, nu e vorba de swinging, deși cam așa sună.

În oraș s-au întîmplat multe, dar mai păstrez din ele și pentru zilele următoare. O ghicitoare mai am și gata: cum crezi că se poate numi o firmă de „servicii funerare complete"? Firește, Carpe Diem!

* Se întreabă lumea cine ești de-ți scriu cu atîta osîrdie. Grea întrebare, sigur, dar cititorii ocazionali ai Dilemei-Vechi-punct-ro au dreptul să știe că te cheamă Luiza Vasiliu și că lucrezi la revista asta de, ăăă, de cît timp, apropo? Completează aici: "de la TIFF-ul de anul trecut :)" .

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.