Vom învinge
M-am săturat să mă lamentez! Vreau să văd partea plină a paharului! Să mă bucur de potenţialul de supravieţuire a naţiunii şi de bunele intenţii, priceperea şi curajul foştilor şi actualilor guvernanţi. Uite, de-o pildă, marea problemă a educaţiei! Toată lumea ştie că de ea depinde totul. Că ne trebuie reforme ample, adînci, durabile! Or avem un ministru care s-a prins, în sfîrşit, unde e buba: nu avem destule manuale.
Avem domenii întregi neacoperite de „abecedare” corespunzătoare. Dl Pop s-a decis, prin urmare, să traducă în viaţă frustrările proprii de pe vremea studiilor sale liceale. Ştie ce i-a lipsit şi nu mai vrea ca generaţiile viitoare să sufere cum a suferit el. Adică să vrea să înveţe şi să nu aibă de unde. Aşa că noua programă şcolară va cuprinde 118 manuale noi. Dintre ele, vreo 30 vor acoperi o sumedenie de nevoi esenţiale ale elevului din clasele V-VIII, legate de îndemînările lui sportive. Exemple la întîmplare: Badminton, Softball, Yachting, Sărituri în apă, Hochei pe iarbă, Dans sportiv, Schi biatlon, Haltere etc. Să lăsăm ironiile! Dl ministru nu neglijează componenta spirituală şi pe cea politic corectă a pregătirii şcolare. Iniţiativele d-sale sînt, putem spune, în avangarda revoluţiei planetare a remodelării tineretului. Gimnaziile autohtone vor oferi cursuri de limbă şi literatură croată, turcă, japoneză, chineză, romă, cehă, ucrainiană. Nu vor fi uitate o serie de manuale solide pentru studierea tuturor cultelor existente pe teritoriul patriei. Va exista chiar şi un manual de dirigenţie. Cine ar îndrăzni să privească sceptic acest renascentist efort de reconstrucţie, de modelare a „omului nou”? Deocamdată, inevitabil, vor supravieţui un timp şi vetustele materii „tradiţionale”: matematică, fizică, chimie, geografie ş.a.m.d. Dar accentul va cădea pe deschiderea de orizont propusă copiilor şi nepoţilor noştri de viziunea îndrăzneţului minstru român, „om din popor”, cum singur recunoaşte, cu experienţă de dascăl harnic pe la Vișeu de Sus şi Ruscova, fără prejudecăţi burgheze cînd e vorba de plagiat şi gramatică.
Nu vrem să spunem că experimente asemănătoare nu au loc şi pe alte meleaguri! Dar la noi, ele au început de mult, cu veacuri în urmă. Nu întîmplător, la Bucureşti, a prins chip un institut de cercetări, socotit de fondatorul lui, dl preşedinte Emil Constantinescu, „cel mai important pe plan mondial”. El va dovedi lumii (semi-)civilizate din Apus că aici, la noi, se află „rădăcinile” ştiinţei, ale democraţiei, ale religiilor, ale statului de drept, ale tuturor valorilor. Noi, „levantinii”, sîntem „noua speranţă” a planetei. Nu noi trebuie să ne integrăm în Europa, ci viceversa: Europa să facă bine să se (dez-)integreze în Orient.
Să nu fim, totuşi, vanitoşi! Veşti bune ne parvin de pretutindeni. Încet, încet, omenirea se trezeşte. Aud că, la Londra, primarul (nu întîmplător şi el un oriental, pe nume Sadiq Khan) a fost de acord cu o propunere salvatoare venită din partea societăţii civile: călătorii din metrou nu vor mai fi salutaţi cu „ladies and gentlemen”, o formulă care simplifică grobian alcătuirea speciei umane. Nu există doar „doamne” şi domni”. Există şi „doamne-domni” şi „domni-doamne”, există şi nehotărîţi, sau persoane pe cale de transformare. Cum să-i apelezi pe toţi, reducîndu-i la patul lui Procust al monotoniei bisexuale? Lumea e din ce în ce mai complexă şi cere reacţii adecvate, nediscriminatorii, în pas cu spiritul vremii.
Nu ne va fi uşor! Dar vom avea, pînă la urmă, cîştig de cauză. Pentru că umanitatea e în marş spre o versiune îmbunătăţită a ei înseşi. Egalitatea va învinge diferenţele! Comunitatea va învinge identităţile! Cei care încă nu par să aibă dreptate vor avea! Şi cei care păreau, pînă mai ieri, să aibă o dreptate subînţeleasă, o vor pierde. Bun. Şi pînă atunci ce facem? Ne-o spune, modest, dar subtil, un coleg al dlui Liviu Pop: „Să aveţi grijă de oi şi să aveţi încredere în Guvern”.