Vinovăția și frica

5 iulie 2016
Vinovăția și frica jpeg

Nicolae Teoharie, Sîmbăta, cînd zeii au treabă, Editura Vinea, 2016.

Prezență discretă în peisajul literar românesc de azi, Nicolae Teoharie (n. 1951) a debutat cu volumul de poeme Nostalgia marginilor (1999). Ulterior a mai publicat Camera de concert (2008), Legați-mă la ochi cu sentimente (2008), Diavolii de cafea (2009) și Să ne petrecem moartea împreună (2016).

Nicolae Teoharie scrie poezia unei singurătăți asumate. Nu s-ar putea spune că această neliniște produce frisoane existențiale acute. Cel puțin nu în primele texte ale cărții. Poetul e mai mult un contemplativ. Constată o serie de stări de fapt cu detașarea celui care s-a deprins cu șocurile vieții. La el, „boala e văruită în alb”. Are o aparență luminoasă, chiar dacă artificială: „ca din nebăgare de seamă sînt bolnav. / bărbat aspru ajuns la a treia tinerețe din zi. / copiii mei, doi, mă asigură că sînt un tată obosit / de regrete, care se bucură totuși de o disperare sănătoasă / și deseori se pierde în singurătatea unui adevăr” („cîntec întîrziat”). Disperarea sănătoasă e un alt fel de a numi retragerea în sine și concentrarea pe avatarurile schimbătoare ale propriei persoane. Ultimul vers al poemului din care am citat, „ca orice om obișnuit cu un destin aproximativ, e fericit”, propune o viziune mult mai relaxată asupra existenței. Drumul spre fericire e conștientizarea nepătimașă a faptelor mărunte ce compun împreună „destinul aproximativ”.

În singurătate, în deplină singurătate, cel în cauză dobîndește o atenție mai acută și o percepție mai largă a lucrurilor din jur: „am coborît la parter și mi-am scos îngerul / de la întreținere. așa, să se oftice șeful scării. / apoi am urcat și am băut opt pahare de vodcă. / ah, cît m-am amuzat să aflu că n-am nici un prieten / ah, am dat în întristare și mai mare cînd / am văzut că pe fundul ceștii nu era nici o femeie, / ci doar biata, mica mea viață care se tîrîia prin zațul / așteptării” („n-am nici un prieten”). Așteptarea reprezintă mai mult decît un mod de a fi al lucrurilor. Ea concentrează în sine o atitudine. Se întrezărește în poeziile lui Nicolae Teoharie o anumită stare de cvasi. Faptele (cele deduse din contextele metaforice) nu sînt nici așa, nici altminteri. Ele se petrec undeva între două lumi, între două feluri opuse de a determina realitatea.

Volumul, Sîmbăta, cînd zeii au treabă, este alcătuit din trei părți: "o boală văruită în alb", "poemele contesei" și "furia și fumul". Acest triptic e construit cu mare atenție; nimic nu e lăsat la voia întîmplării. Subliniez asta pentru că poetul e un bun constructor atît al fragmentelor distincte, aparent autonome, cît și al întregului. Titlul cărții induce o oarecare stare de liniște sau, poate, o așteptare periculoasă a ceva ce e pe cale să se întîmple și să răstoarne starea de echilibru precar, dar acceptat și asimilat ca atare.

În prima parte sînt numeroase trimiteri la boală și la imaginarul medical. Cum am sugerat și mai sus, boala nu e ceva care să perturbe ființa cu asupra de măsură. Frica provine din altă parte. Poemul de încheiere al primei secțiuni ar merita citat integral, dar din lipsă de spațiu, nu voi face asta. Mă rezum la atît: „cred în arbuștii de cafea, / în invidie și-n remușcare. / cred în consumul egal de femei, ciocolată și spaimă. / și mai cred că nimeni, dar absolut nimeni / în afară de mama, sîngerînd, / nu m-ar fi tras din convoiul de umbre” („crezul”). Nici o legătură cu crezul liturgic, nici o profesiune de credință articolată poetic. La Nicolae Teoharie echilibrul și dezechilibrul înseamnă cam același lucru sau, cel puțin, se completează reciproc.

Secțiunea a doua e scrisă într-un tempo mai alert. Cel mai bun poem de aici este acela care dă și titlul cărții de față. Acea idee perimată, conform căreia, noi, oamenii, sîntem niște marionete în mîinile „zeilor” își află în poemul lui Nicolae Teoharie o reprezentare insolită și sensibilă: „dimineața de azi e caldă și goală. mă duc în bucătărie / să-mi fac o cafea. acolo, sub masă, un cîine alb / dă vesel din coadă. asta se întîmplă sîmbăta, / cînd zeii au treabă și nu le mai pasă de noi”. Spațiul de viață adevărată e, așadar, un respiro îngăduit de zei, „din întîmplare sau dinadins”, cum ar fi spus Nichita Stănescu.

Cea de-a treia parte e mai consistentă, în comparație cu primele două. Nu din punct de vedere cantitativ, ci din acela al intensificării tuturor atitudinilor și tendințelor poetice afirmate sau doar sugerate la început. Problematica timpului e exprimată mult mai acut, mai răspicat. Aici demonii îi locuiesc pe oameni și le deviează traiectoria, le dau viețile peste cap precum viciile incurabile. Iată cîteva versuri edificatoare: „a rămas în lume o zi nefolosită de nimeni. / stă pe lîngă celelalte zile, / ca o cerșetoare pe străzile timpului, / dar muritorii întîrzie în alte cîrciumi” („o zi nefolosită”). De aici vine frica, dintr-o tentație a ratării imposibil de reprimat. Vinovăția și frica îl fac pe individ să simtă frisonul disperării. Prin poeme ca: "obosit de îngeri", "cerșetorii", "dacă tinerețea bărbaților", "demonul locuiește cu treburi în om" sau "lupul de stepă", poetul Nicolae Teoharie își arată măsura talentului său.

În concluzie, Sîmbăta, cînd zeii au treabă este un volum bine scris, care își urmărește temele cu abilitate și consecvență, iar subiectele rămase în subsidiar vin la suprafață doar atît cît trebuie pentru ca întregul să dobîndească mai multă adîncime. Cartea de față, îndrăznesc să spun, reușește să-și impună autorul. Și nu e puțin lucru pentru cineva care, de ani de zile, se construiește pe sine discret, într-o singurătate uneori apăsătoare, alteori eliberatoare.

Șerban Axinte este scriitor și cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iași. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameșteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.