Viaţa mea în şaizeci şi şase de saci

31 iulie 2014
Ce se întîmplă în Nigeria jpeg

Nu-s chiar şaizeci şi şase, dar tot sînt vreo paişpe, plus vreo douăzeci de pungi mari de supermarket, plus două valize, plus alte pungi, punguţe, traiste, cutii, plicuri şi mape. Am impresia că mi-am petrecut viaţa mutîndu-mă. Locuiesc în Bucureşti de patru ani, timp în care m-am mutat de trei ori. Mai întîi la un prieten, apoi într-o casă cu mansardă de lîngă Cişmigiu, unde am căzut pe scări şi mi-am franjurat mîna dreaptă într-un pahar spart, apoi într-un bloc de pe Veronica Micle, la etajul zece. Acum m-am mutat iar, într-o casă ca un han. Am plecat din Iaşi după ce-am terminat liceul. În fiecare an de facultate, m-am mutat într-o cameră nouă. 2004 – căminul 17 din Haşdeu, Cluj; 2005 – mansardă din Wurzburg cu vedere spre rîul Main; 2006 – căminul 14 din Haşdeu; 2007 – din nou căminul 17; 2008 – cămin ENS Lyon. Mi-am făcut şi desfăcut valizele de sute de mii de milioane de ori, le-am cărat după mine pe peroane şi prin aeroporturi, m-am străduit să nu adun prea multe obiecte, să nu fac pasiuni pentru roboţi de bucătărie, să nu cumpăr lucruri grele şi definitive. Mutarea de zilele astea m-a ajutat să fac bilanţul: viaţa mea e făcută mai ales din cercei, broşe, pandantive, inele, cărţi, rochii, pantofi, reviste, dvd-uri, cd-uri, cărţi poştale, căni, tigăi. Nu foarte mult, dar nici foarte puţin, o cantitate suficientă cît să ai nevoie de patru drumuri cu maşina între vechea locuinţă şi cea nouă. Nu ştiu dacă o să am vreodată o casă a mea, nu ştiu dacă o să-mi aleg perdeluţele pentru bucătărie şi dacă o să le asortez cu faţa de masă. Deocamdată, nici nu prea vreau, încă mai am nervi şi energie pentru cîteva mutări. Şi, în general, e bine să te muţi din cînd în cînd, mai tragi linia.

De pildă, la mutarea de-acum, am găsit:

- un plic cu 300 de lei, plasat strategic între nişte cd-uri vechi şi uitat acolo;

- o lucrare de control la fizică, de printr-a opta, la care am luat minus şapte;

- o compunere la engleză a lui frate-miu, despre viaţa dinozaurilor;

- jurnale vechi, cadouri de la foşti iubiţi, carneţele cu planuri de viitor de-acum cinci ani;

- tot felul de lucruri pe care ar fi trebuit să le arunc, dar mă tem că, dac-aş scăpa de ele, aş fi în pericol să uit bucăţi din istoria mea persoanală, aşa că le mai ţin, în caz că.

Ce n-am mai găsit:

- autograful de la Miranda July, luat pe-un bilet de cinema şi prins de frigider cu un magnet, autograf care într-o zi a dispărut pur şi simplu, ca şi cum n-ar fi existat niciodată. L-am luat acum două veri, la New York. Văzusem într-o dimineaţă că Miranda July urma să aibă o întîlnire cu publicul la un magazin Apple din Soho fix în aceeaşi zi, mai pe seară. M-am înfiinţat cu jumătate de oră mai devreme, am prins loc în rîndul întîi, am stat cuminte, am ascultat, am rîs. La final, am ţîşnit spre ea şi-am scos din portofel biletul de The Future, pe care-l văzusem la Berlin. I-am zis că ţineam biletul în portofel pentru că-mi plăcuse filmul, ha ha ha şi hi hi hi, în spatele meu se făcuse o coadă uriaşă de oameni care voiau o semnătură, Miranda mi-a scris o chestie despre noroc şi iubire pe bilet, după care s-a strecurat în culise şi a dispărut. La fel ca biletul meu, jumătate de an mai tîrziu. Am scris povestea aici ca să n-o uit. De asta probabil că am adunat paişpe saci, douăzeci de pungi mari de supermarket, două valize, alte pungi, punguţe, traiste, cutii, plicuri şi mape. De frică să nu uit.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.