Viața la „fără clanță”

9 februarie 2016
 Viața la „fără clanță” jpeg

t.s. khasis, aparenta naturalețe a vieții, Casa de editură Max Blecher, 2015.

Una dintre cele mai puternice cărți de poezie pe care am citit-o în ultimii ani este aparenta naturalețe a vieții a lui t.s. khasis. După Farmacia cuvintelor (2003), arta scalpării (2005) și pe datorie (2011) – în care sînt reluate textele din cartea anterioară, cu cîteva poezii inedite – , scriitorul din Lipova dă lovitura cu un volum foarte bine realizat, omogen de la un capăt la celalalt, bine structurat și, cum am spus mai sus, foarte puternic.

Cartea e formată din două părți, un cățel mecanic, un poster cu luna și supravegheat, disproporționate ca întinere, fără ca aceasta să echivaleze cu un neajuns al volumului. Dimpotrivă, textele de deschidere înfățișează un individ cu un trecut „pavat cu eșecuri” ce respiră în permanență „mirosul unei vieți irosite”: „lui moise i-au trebuit 40 de ani pentru a străbate un deșert, / mie tot atîția ca să-mi dau seama că sînt singur / și nu mă mai crede nimeni”. În prima parte sunt transcrise cîteva situații/ instantanee de viață, cu tot cu boala de gînduri ce le însoțesc. Ratarea e tema lui khasis din acest segment al cărții, el constată la tot pasul, uneori cu cinism, grava lui abatere de la normalitate (ce o fi însemnînd asta, pînă la urmă?). Ideea e că se observă pe sine în unele situații existențiale cu un simț acut al cotidianului, în sensul că pentru el fiecare moment al trăirii pare judecat intens, cu asprime, dar și cu o doză de degajare ce provine din relativizarea adevărurilor „tari”, cu privire la condiția în care se află. De ce s-ar afla el, pînă la urmă, în vreo situație dramatică de vreme ce valorile din jur par să-și fi epuizat și ele forța de a mai însemnă ceva cu adevărat prin ele însele? Aș adăuga, nici naturalețea nu e ceva înțeles într-un singur fel, nu e un deziderat ce trebuie atins. Naturalețea este mobilă. Depinde de intensitatea cu care te gîndești la ea și de ce îți mai poate oferi aceasta astfel încît să dorești să-i respecți conduita implicită. Se va vedea, naturalețea poate fi o rețea de revelații succesive prin care sinele se poate redefini, fără însă ca acesta să-și propune ceva cu adevărat.

Poezia lui khasis este dificil de citat, pentru că, nu prea suportă decupaje, nu conține cuvinte în plus, sau pauze de respirație evidente. Fac totuși o încercare: „am trecut prin știri / sau știrile au trecut prin mine / și graba cu care am alungat din cap / scenele insuportabile / mi-a adus aminte de ultimul gîndac pe care / l-am strivit cu talpa. / asta nu înseamnă mare lucru, / o pată difuzată-n material. / aparenta naturalețe a vieții”. Acestor versuri puternice și impecabil tăiate îi răspunde întreg poemul supravegheat, cel ce constituie doar el însuși partea a doua a volumului.

Unde să-și afle poetul adevărata identitate dacă nu într-o situație limită, în care fiecare secundă aduce cu sine altceva. Lumea celor supravecheați, lumea celor care nu se pot evacua singuri, e mult mai intensă și mai adevărată decît a acelora care se bucură de libertatea de a se irosi fără mustrări de conștiință. Cînd ești „supravegheat” într-un spital de psihiatrie realitatea ta e mult mai intensă. Nimic nu e lasat la voia întîmplării. La limita suportabilității găsești tot soiul de resorturi interioare pentru a te salva de la o anumită nivelare. Echilibrul ți-l găsești dacă afli o logică pentru tot ceea ce ți se întîmplă. În acest caz și ilogicul e un răspuns la fel de potrivit. Poeme torent, poeme în avalanșă compun o țesătură de trăiri și imagini greu de decelat pentru cei neimplicați în acest proces autentic și insolit  al regăsirii brutale de sine: „îmi pregătesc programul: en passion texte vederea à la antonioni / calmantele în doze duble / ammianus marcellinus la argentoratus bruckner - / senzația de absență a gravitației înainte de somn / cel mai nasol / era să mă trezesc încolțit în toiul nopții / să scrutez în întuneric înspre lună dacă era acolo  / să-mi analizez prostește / șansele- / bineînțeles nu aveam nici una / dar mă simțeam interesant vorbind de unul / singur despre mine ca despre un ins cu șanse”.

Lumea de aici nu e guvernată nici de Dumnezeu, nici de diavol, ci de o entitate schizoidă care își are propria sa religie sau, cel puțin, niște seturi de credințe de o sublimă inutilitate în context: „ok / dumnezeu nu există / diavolul nu există / sîntem doar noi / sporovăind despre dumnezeu despre diavol / despre mașini doar noi și postările noastre pe facebook / despre conștiință și libertate și bani / despre insule / pe care ne-ar plăcea să trăim / retrași în iluzia unei vindecări”.

Există foarte multe pasaje antologice despre viața în spital, despre comunicarea dintre cei ajungi în aceeași condiție, despre „întîmplările” acelor zile chinuitor de egale, despre certitudini și iluzii sau despre iluzia certitudinilor, despre lipsa de sens a oricărei perspective senine, sau a oricăror perspective, despre inutilitatea gesturilor radicale, despre fraternizările conjuncturale, despre lumea așa cum nu e ea și despre cum nimeni nu e conștient de nimic pe de-a-ntregul: „inspir adînc țin oxigenul în plămîni și noi doi / întineriți cu cîțiva ani buni / de parcă am lua-o de la capăt – cu tine nu mi-ar fi silă să-ncerc – / sună-mă sună-mă mai spune-mi că nu sînt singur / vocea ta îmi șterge din memorie toate amintirile care-atîrnă / ca niște gantere cu vocea ta în nokia nu sînt greșit / capăt chiar un soi de stabilitate emoțională / nu durează dar mă ține pînă la ora cu diazepame”.

Acest poem care își schimbă de atîtea ori ritmul mi se pare că seamănă cu acele grafice sinistre, cu acele unde sinusoidale (de pe ecranul aparatelor medicale) care certifică existența pe muchie de cuțit a vieții. Aceasta este, în fond, naturalețea, care, pentru a fi adevărată trebuie să se mențină aparentă. De ce? Răspund tot cu o întrebare: cum am mai putea oare să credem în ea dacă ar fi atât de evidentă?

Citiţi aici şi cronica lui Marius Chivu la volumul lui t.s. khasis.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.