Viața la „fără clanță”

9 februarie 2016
 Viața la „fără clanță” jpeg

t.s. khasis, aparenta naturalețe a vieții, Casa de editură Max Blecher, 2015.

Una dintre cele mai puternice cărți de poezie pe care am citit-o în ultimii ani este aparenta naturalețe a vieții a lui t.s. khasis. După Farmacia cuvintelor (2003), arta scalpării (2005) și pe datorie (2011) – în care sînt reluate textele din cartea anterioară, cu cîteva poezii inedite – , scriitorul din Lipova dă lovitura cu un volum foarte bine realizat, omogen de la un capăt la celalalt, bine structurat și, cum am spus mai sus, foarte puternic.

Cartea e formată din două părți, un cățel mecanic, un poster cu luna și supravegheat, disproporționate ca întinere, fără ca aceasta să echivaleze cu un neajuns al volumului. Dimpotrivă, textele de deschidere înfățișează un individ cu un trecut „pavat cu eșecuri” ce respiră în permanență „mirosul unei vieți irosite”: „lui moise i-au trebuit 40 de ani pentru a străbate un deșert, / mie tot atîția ca să-mi dau seama că sînt singur / și nu mă mai crede nimeni”. În prima parte sunt transcrise cîteva situații/ instantanee de viață, cu tot cu boala de gînduri ce le însoțesc. Ratarea e tema lui khasis din acest segment al cărții, el constată la tot pasul, uneori cu cinism, grava lui abatere de la normalitate (ce o fi însemnînd asta, pînă la urmă?). Ideea e că se observă pe sine în unele situații existențiale cu un simț acut al cotidianului, în sensul că pentru el fiecare moment al trăirii pare judecat intens, cu asprime, dar și cu o doză de degajare ce provine din relativizarea adevărurilor „tari”, cu privire la condiția în care se află. De ce s-ar afla el, pînă la urmă, în vreo situație dramatică de vreme ce valorile din jur par să-și fi epuizat și ele forța de a mai însemnă ceva cu adevărat prin ele însele? Aș adăuga, nici naturalețea nu e ceva înțeles într-un singur fel, nu e un deziderat ce trebuie atins. Naturalețea este mobilă. Depinde de intensitatea cu care te gîndești la ea și de ce îți mai poate oferi aceasta astfel încît să dorești să-i respecți conduita implicită. Se va vedea, naturalețea poate fi o rețea de revelații succesive prin care sinele se poate redefini, fără însă ca acesta să-și propune ceva cu adevărat.

Poezia lui khasis este dificil de citat, pentru că, nu prea suportă decupaje, nu conține cuvinte în plus, sau pauze de respirație evidente. Fac totuși o încercare: „am trecut prin știri / sau știrile au trecut prin mine / și graba cu care am alungat din cap / scenele insuportabile / mi-a adus aminte de ultimul gîndac pe care / l-am strivit cu talpa. / asta nu înseamnă mare lucru, / o pată difuzată-n material. / aparenta naturalețe a vieții”. Acestor versuri puternice și impecabil tăiate îi răspunde întreg poemul supravegheat, cel ce constituie doar el însuși partea a doua a volumului.

Unde să-și afle poetul adevărata identitate dacă nu într-o situație limită, în care fiecare secundă aduce cu sine altceva. Lumea celor supravecheați, lumea celor care nu se pot evacua singuri, e mult mai intensă și mai adevărată decît a acelora care se bucură de libertatea de a se irosi fără mustrări de conștiință. Cînd ești „supravegheat” într-un spital de psihiatrie realitatea ta e mult mai intensă. Nimic nu e lasat la voia întîmplării. La limita suportabilității găsești tot soiul de resorturi interioare pentru a te salva de la o anumită nivelare. Echilibrul ți-l găsești dacă afli o logică pentru tot ceea ce ți se întîmplă. În acest caz și ilogicul e un răspuns la fel de potrivit. Poeme torent, poeme în avalanșă compun o țesătură de trăiri și imagini greu de decelat pentru cei neimplicați în acest proces autentic și insolit  al regăsirii brutale de sine: „îmi pregătesc programul: en passion texte vederea à la antonioni / calmantele în doze duble / ammianus marcellinus la argentoratus bruckner - / senzația de absență a gravitației înainte de somn / cel mai nasol / era să mă trezesc încolțit în toiul nopții / să scrutez în întuneric înspre lună dacă era acolo  / să-mi analizez prostește / șansele- / bineînțeles nu aveam nici una / dar mă simțeam interesant vorbind de unul / singur despre mine ca despre un ins cu șanse”.

Lumea de aici nu e guvernată nici de Dumnezeu, nici de diavol, ci de o entitate schizoidă care își are propria sa religie sau, cel puțin, niște seturi de credințe de o sublimă inutilitate în context: „ok / dumnezeu nu există / diavolul nu există / sîntem doar noi / sporovăind despre dumnezeu despre diavol / despre mașini doar noi și postările noastre pe facebook / despre conștiință și libertate și bani / despre insule / pe care ne-ar plăcea să trăim / retrași în iluzia unei vindecări”.

Există foarte multe pasaje antologice despre viața în spital, despre comunicarea dintre cei ajungi în aceeași condiție, despre „întîmplările” acelor zile chinuitor de egale, despre certitudini și iluzii sau despre iluzia certitudinilor, despre lipsa de sens a oricărei perspective senine, sau a oricăror perspective, despre inutilitatea gesturilor radicale, despre fraternizările conjuncturale, despre lumea așa cum nu e ea și despre cum nimeni nu e conștient de nimic pe de-a-ntregul: „inspir adînc țin oxigenul în plămîni și noi doi / întineriți cu cîțiva ani buni / de parcă am lua-o de la capăt – cu tine nu mi-ar fi silă să-ncerc – / sună-mă sună-mă mai spune-mi că nu sînt singur / vocea ta îmi șterge din memorie toate amintirile care-atîrnă / ca niște gantere cu vocea ta în nokia nu sînt greșit / capăt chiar un soi de stabilitate emoțională / nu durează dar mă ține pînă la ora cu diazepame”.

Acest poem care își schimbă de atîtea ori ritmul mi se pare că seamănă cu acele grafice sinistre, cu acele unde sinusoidale (de pe ecranul aparatelor medicale) care certifică existența pe muchie de cuțit a vieții. Aceasta este, în fond, naturalețea, care, pentru a fi adevărată trebuie să se mențină aparentă. De ce? Răspund tot cu o întrebare: cum am mai putea oare să credem în ea dacă ar fi atât de evidentă?

Citiţi aici şi cronica lui Marius Chivu la volumul lui t.s. khasis.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Donald Trump va folosi Biblia sa şi pe cea a lui Abraham Lincoln la depunerea jurământului în noul mandat la Casa Albă
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va folosi din nou propria sa Biblie la inaugurarea ce va avea loc de luni, dar şi Biblia lui Lincoln, un exemplar cunoscut sub acest nume întrucât a fost Biblia folosită de cel de-al 16-lea preşedinte al SUA, Abraham Lincoln, a anunţat echipa de tranziţie.
soții Trump  Profimedia jpg
Ceremonia de inaugurare a lui Trump, mutată în interior din cauza frigului. Când va avea loc
Ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunţat vineri presa americană, informaţie confirmată şi de viitorul preşedinte.
Ducii de Sussex și Lilibet PNG
Lilibet, fiica Prințului Harry și a lui Meghan Markle, are o pasiune aparte. Pentru ce a făcut o „obsesie” surprinzătoare, la 3 ani
După cum știm, Meghan Markle și Prințul Harry au împreună doi copii, un băiat de cinci ani, Archie, și o fiică, Lilibet, care va împlini patru ani în luna iunie a acestui an. Cu toate că este încă micuță, se pare că atât Prințesa Lilibet are deja o mică pasiune. Pentru ce a făcut o „obsesie” surprin
Foto: Bornholm Museum / livescience.com
Un depozit unic de „pietre solare” din Neolitic, descoperit de arheologi
Arheologii danezi au descoperit un depozit unic de mici „pietre solare” reprezentând steaua aflată în centrul Sistemului Solar, despre care cred că au fost utilizate pentru a alunga blestemul unei schimbări climatice majore apărute în urma unei erupții vulcanice.
astrologie horoscop jpeg
Horoscop sâmbătă, 18 ianuarie. Gemenii nu vor să-și asume riscuri, iar Vărsătorii vor avea parte de o lecție usturătoare
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 18 ianuarie.
image png
Avertisment major cu privire la paracetamol: utilizarea regulată a analgezicului este legată de o problemă de sănătate care poate provoca moartea
Oamenii de știință avertizează adulții să nu ia în mod regulat paracetamol din cauza legăturilor cu afecțiuni alarmante precum hemoragia internă și boala cronică de rinichi.
Povestea de viață a lui Bitză, noul concurent de la Survivor România
De la rapper, la cap de familie! Povestea de viață a lui Bitză, noul concurent de la Survivor România: „De dimineață, de la 7.30 până la ora 16.00 eram…”
Mihai Biță (45 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai hip-hop-ului românesc, intră în competiția Survivor România, pregătit să demonstreze că spiritul de luptător îl caracterizează nu doar pe scenă, ci și în viața reală.
horoscop saptamana 5 11 august webp
Planete retrograde în 2025. Cand au loc și cum vor fi influențate zodiile. Efectele majore pe care le resimt
Perioadele în care planetele se află în retrograd sunt considerate a fi destul de haotice, însă, în realitate, fenomenul este unul destul de comun. Iar în 2025, vor fi nenumărate momente în care ne vom confrunta cu acest fenomen, ce poate influența puternic viața zodiilor.
4 front Vlad Pascu jpg
Vlad Pascu, declarație halucinantă în instanță: „Anumite acuzaţii care mi s-au adus sunt ridicole”
Judecătoria Mangalia a amânat pronunţarea pentru data de 31 ianuarie, în procesul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri. Inculpatul a susţinut în fața instanței că îşi regretă faptele, dar că sunt „ridicole anumite acuzații”.