Veneţia – Ziua a 4-a

3 septembrie 2011
Veneţia – Ziua a 4 a jpeg

Kate Winslet a rămas la Lido încă două zile pentru Mildred Pierce, pentru care evenimentul a avut loc ieri, şi pentru premiera de la Contagion de astă-seară. La Mildred şi-a însuşit criticile de ieri legate de ţinută şi i-a dat pe toţi pe spate venind în celebra ei rochie semnată de Stella McCartney, cu faţa roz-trandafirie şi spatele negru. Şi, un detaliu crucial, cu zona uşor mai deschisă la culoare care îi desena bustul. Nici o femeie n-a reuşit să zică vreodată mai elegant „uită-te la sînii mei”. A fost ieri practic un face-off cu Keira Knightley - cele două actriţe au păşit la intervale apropiate pe covor, avînd în vedere premiera lui A Dangerous Method. Asociere din care Keira cea-fără-curbe n-avea din start cum să cîştige.

Kate e tot o mamă şi în miniseria lui Todd Haynes, despre care Peter Travers de la Rolling Stone se întreba: ce se poate spune despre o miniserie HBO, adaptare după romanul esenţial al lui James M. Cain din 1941, care urmăreşte destinul unei femei independente din Los Angeles în timpul Marii Depresii? „Let’s try ‘perfection’”, propune el. Regizorul lui Far from Heaven l-a gîndit ca un film de cinema care se poate vedea foarte bine şi la tv, şi nu invers, un pont care trebuie reţinut dacă se iveşte vreodată ocazia, chiar dacă premiera de la Veneţia e urmată imediat, pe 5 septembrie de cea pe HBO în România.

Presa de azi le-a cam crucificat pe Keira şi pe Monica Bellucci. Alaltăieri s-a fluierat la Un été brûlant al lui Philippe Garrel, deşi Bellucci apare, se pare, goală într-o scenă subtanţială, iar despre Keira o jurnalistă italiană a spus că atîta s-a zvîrcolit şi s-a strîmbat în scena care deschide A Dangerous Method, încît părea o aspirantă vampiră. Bellucci, pe care am văzut-o ieri într-o străfulgerare cînd intra la Casino – o siluetă perfectă şi un păr pentru care ai fi vrut să ai o mînă extensibilă de 10 metri ca să-l atingi – a răspuns elegant la conferinţa de presă azi dimineaţă: „Nu mă deranjează fluieratul, sînt o actriţă obişnuită cu orice.” Bine, dar cum rămîne cu alegerile proaste? Keira, al cărui maxilar scos nefiresc în faţă în scenele de chin chipurile lăuntric mi-l imitau azi dimineaţă la cafea Mihai Chirilov şi Dana Enulescu, a ignorat criticile şi a răspuns doar laudelor: a zis că i s-a potrivit rolul ca o mănuşă.

Am văzut documentarul Photographic Memory, în secţiunea Orizzonti, „pepiniera de orori”, ca să-l citez pe Mihai Chirilov. Dar dacă e aşa, documentarul americanului Ross McElwee, autorul lui Sherman's March, premiat la Sundance, e o binecuvîntată gură de aer proaspăt. Povestea e clasică şi n-are cum să fie spectaculoasă. Dar e ingenioasă şi plină de căldură şi haz. Pornit să exploreze cauzele înstrăinării fiului lui adolescent, Ross face o călătorie în trecut, în perioada în care el însuşi se înstrăina de tatăl lui pentru a-şi găsi drumul propriu, şi pune în discuţie memoria oferită de camera de filmat şi de fotografii. Nu e lipsit de momente stinghere pentru că din cînd în cînd nimeni nu mai are chef de omniprezenta cameră a lui Ross şi te face să bănuieşti că tocmai ea a generat în timp alienarea tehnologică a fiului. Nu e lipsit nici de orgoliul generaţiei crescute cu La Nouvelle Vague, cu pasiunea pentru alb-negru şi obsesia pentru unghiul revoluţionar. Înarmat cu un teanc de fotografii din trecut, Ross se întoarce în Franţa pe urmele unui fotograf de nunţi (şi filozof în timpul liber) care i-a oferit lui primul job din viaţă. Dar nebănuite sînt căile memoriei, devenită în timp complet divergentă faţă de poveştile fotografiilor. Ele ar trebui să funcţioneze, aşa cum o sugerează titlul, ca o memorie fotografică, dar nu sînt decît deschideri înşelătoare spre crîmpeie care pot fi la fel de bine false amintiri. Fotograful de nunţi Maurice, care l-a dat afară pe neaşteptate în urmă cu decenii din motive care miroseau a scandal sexual, i-a spus lui Ross că asupra fiecărei fotografii timpul are o nevăzută acţiune corozivă. Pentru unele durează cîteva ore, pentru altele cîţiva ani sau decenii pînă îşi pierd complet contextul, putînd să însemne orice, incapabile să mai însemne ceva anume. Foiţele astea delicate care funcţionează ca o subtanţă de contrast pentru imaterialitatea memoriei, şi radiografia savuroasă a frustrării disperate din job description-ul de părinte fac din Photographic Memory un film memorabil.

Am lăsat Carnage pe final. Din punctul meu de vedere, mulţumeşte toate aşteptările şi ceva peste. Singura lui problemă e că se termină cam brusc. Pentru că odată intrat în apartamentul lui Michael (John C. Reily) şi al lui Penelope (Jodie Foster) ai vrea să rămîi ceva mai mult. Sînt filme despre disfuncţionalitate care te umplu de, cum s-ar spune, disfuncţionalitate, dar filmul lui Polanski e atît de exuberant încît te umple de extaz. Cinema-ul în aer liber de la Campo San Polo a fost plin, şi publicul, care n-a aterizat acolo din întîmplare, ci a fost alcătuit, probabil exclusiv, din iubitori de Polanski, a fost din cel mai select. Dar Carnage e atît de concentrat încît cu fiecare repriză de rîsete din public, înjumătăţindu-ţi-se concentrarea, te apuca gelozia, frustrarea că sigur ai pierdut o fracţiune de secundă de cadru. Pentru Carnage ar trebui să se inventeze cinema-ul-taxi, cel pentru o singură persoană. Imaginaţi-vă că plutiţi în derivă pe o mare alcoolizată, purtaţi spre intoxicare de dinamica lichidă a conflictelor dintre cei patru protagonişti (perechea numărul doi e interpretată, cum spuneam, de Kate Winslet şi Christoph Waltz). Se creează alianţe care se dovedesc mezalianţe, care se rup pentru a exploda în conflicte încrucişate, se sparg bube adînci de cuplu şi se aruncă de toate, de la pumnale fine, la bastoane şi securi. Rupt într-o parte, conflictul se reface cu forţă în alta. Sfîşietor de triste sînt frînturile de adevăr pe care le posedă fiecare, fiecare are partea lui de dreptate, deşi fiecare e un freak cu acte. Frînturile astea se pierd, desigur, printre labele brutale împărţite şi primite de toţi cu generozitate. Admirabili, cei patru actori sînt vîrfuri de aisberg ale personajelor lor şi ale unor tipuri de oameni şi mentalităţi dureros de recognoscibile. Semnătura geniului e complicitatea continuă a personajelor, care îi uşurează şi îi face să se mişte prin apartament ca nişte bile legate cu elastic. Complicitate care aduce izbitor pe alocuri cu simptomele unei prietenii.

Azi mă duc la Campo San Polo, la A Dangerous Method. Mă aşteaptă aperolul, scoicile (sau improvizez), Fassbender şi Viggo. Şi după un spritz nu va mai conta, mai ales că bărbiile lui Chiri şi a Danei, suprapuse peste cea a Keirei, o să mă treacă cu bine de prima scenă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.