Vacarmul racilor silențioși

Costache OLĂREANU
2 noiembrie 2012
Vacarmul racilor silențioși jpeg

(apărut în suplimentul Vineri nr.5 / martie 1998)

Pe vremea copilăriei mele, racii erau obligatorii cam de două ori pe săptămînă, bineînțeles, în lunile prescrise de calendarele medicale cerești: cele ce nu cuprindeau în numele lor fatidica literă "r", adică în mai, iunie, iulie și august. Făcînd o mică socoteală, asta însemna cam treizeci de mese pe an, mese totdeauna precedate de un vacarm nemaipomenit.

Erau aduși de mereu același țăran de prin părțile Hușilor, într-o paporniță din care încă mai curgeau apele Bălătăului și ale Recei, cele două iazuri din care se aproviziona întreg județul. Omul venea la noi cu noaptea-n cap și țipetele Floarei, servitoarea noastră, ne sculau pe toți din somn și ne făceau să ne repezim în bucătărie, care-cum puteam, că la o năvălire. Țăranul îi răsturna într-un lighean imens, dar fiind prea numeroși, aceștia dădeau pe dinafară și începeau să se răspîndească pe sub mese și scaune, pe sub pat, printre picioarele noastre. Vecinii se obișnuiseră cu tămbălăul și nu se mai mirau deloc: "Iar a adus raci la Olăreni!", își spuneau ei, întorcîndu-se pe partea cealaltă și lăsîndu-ne să ne batem mai departe, ca românii cu turcii.

Cleștele de sobă era unealta universală cu care îi puteai prinde fără să ți se întîmple ceva, doar țăranul îi apuca de crește, îi lua cu binișorul ("Un-te duci, flăcăule?") și-i arunca în ligheanul din care alți și alți meseriași ai nămolului încercau să se salveze, aproape să zboare. Unii erau atît de mari și de îndrăzneți că îi vedeai cum se proptesc bățoși, cu cleștii desfăcuți spre tine, gata-gata să te înhațe. Țipetele nu conteneau pînă nu se arunca peste lighean o groasă pînză de sac ce le tăia orice cale de evadare. Rămînea afară, cu noi, doar țăranul acela, bondoc și negru, cu lungi mustăți, și care nu-mi mai lăsa nici o îndoială că e şi el din neamul crustaceelor prigonite, tot un fel de rac, doar ceva mai mare.

Veneau apoi orele de așteptare, lungi și plicticoase, pînă cînd bucătăria, corabia speranțelor noastre de totdeauna, se umplea de aburi mirosind a mîl, a trestie, a ciuperci, a copaci bătuți de ploi și a te miri ce, miros nemaiîntîlnit de-atunci. Cînd eram chemat să curăț cățeii de usturoi, însemna că mămăligă e cam pe la jumătatea fiertului (ah, mămăligile "mocănești" de altădată!), iar crustaceii, în apa domolită, abia așteptau semnalul ospățului. Mult mai tîrziu aveam să aflu de la Păstorel că între racii de apă dulce (cum erau ai noștri), langusta și racul de mare, Stacof, cum îi spuneau bătrînii (de unde vine cuvîntul stacojiu), avantajul era de partea racului de apă dulce, datorită și diferenței ce se poate stabili între căpșuna și fraga de munte. Ambele sînt savuroase, dar finețea e avantajul fragilor.

Și venea și momentul marelui regal! Racii, roșii, mari și voioși, erau aduși pe platouri, puse în vecinătatea mămăligii aburinde și a mujdeiului de usturoi, aflat în străchini, cîte una de fiecare. Asaltul se dădea din toate părțile și poftă nu descreștea mîncînd, cum se întîmpla alteori, ci ne umfla pantagruelic apetitul.

Ce-ar mai trebui să spun e că pe vremea aceea, a burghezo-moșierimii, aveam și o măsură, pe care n-am mai întîlnit-o de atunci: se chema că ți-ai îndeplinit norma de mîncat dacă grămadă de coji îți ajungea pînă la bărbie, în poziție şezîndă și cu capul ținut cît mai firesc cu putință. O normă întreagă pentru un brav consumator de raci, indiferent că erai ditamai adultul sau un puști necunoscător al secretelor lumii, cum eram eu pe-atunci.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.