Ura prin comunitate

Andrei POP
20 aprilie 2015
Ura prin comunitate jpeg

Vorbele aruncate cu ură nu sînt nimic nou în interacţiunea dintre oameni. De curînd, însă, au început să fie una dintre preocupările apărătorilor drepturilor omului. Discursul instigator la ură, aşa numitul hate speech, a început să prolifereze în special din cauza dezvoltării comunicării online şi a anonimităţii pe care aceasta o oferă. Nu vreau să dau exemple, însă ele se regăsesc uşor pe pagini de interent ale unor surse media importante, în special în secţiunile de comentarii, precum şi pe reţelele de socializare şi în discursul propriilor noştri politicieni sau aleşi publici.
Un sceptic îmi va răspunde imediat că, totuşi, în lume nu e doar dragoste, ura e ceva inerent firii noastre şi ne definim ca persoane inclusiv prin ceea ce alegem să urîm. Toate acestea, probabil, imediat după ce a invocat, în primul rînd, libertatea de exprimare şi dreptul său de a promova oriunde sentimentele sale odioase faţă de o fiinţă anume.

Discursul instigator la ură, aşa cum se regăseşte în preocupările Consiliului Europei, ale Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE, precum şi ale societăţii civile din România, include acel limbaj ce instigă la ură contra unei fiinţe, în baza aparteneţei sale la un grup definit prin rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau gen. Mai pe scurt, este exprimarea ce aruncă oamenii în derizoriu pentru că posedă nişte atribute ce nu le definesc personalitatea şi pe care, pe deasupra, cu greu şi le-ar putea schimba, chiar de ar ajunge să îşi dorească. Odată devenit ţintă a lui, discursul urii, propagat constant şi insistent prin medii multiple, îmi va contesta zilnic libertatea de a funcţiona cu şanse egale în mijlocul unei comunităţi care îl tolerează. Mai mult, e dovedit deja că discursul urii, suprapus unor atitudini discriminatoare bine înrădăcinate, sporeşte crimele motivate de ură.

Educaţia împotriva discriminării este una dintre cele mai eficiente metode de combatere. În 2015, Asociaţia ActiveWatch se întîlneşte cu cîteva sute de liceeni din Bucureşti şi discută despre despre semnificaţia acestui fenomen şi modalităţi de a îl contracara. De pildă, prin counterspeech la adresa celor care folosesc un astfel de discurs, oricine poate da un exemplu despre impactul negativ al discursului urii. “Vrem să plantăm o idee în mintea celor cu care am vorbit, iar pe cei cu care vom lucra vrem să-i învăţăm să lucreze cu nişte concepte antidiscriminare şi să-i ajutăm sa dea vorba mai departe. Căutăm un efect de multiplicare.” spune Radu Raileanu, coordonatorul proiectului.

Mai mult, prin www.cyberhate-watch.ro, asociaţia preia sesizări despre conţinutul instigator la ură întîlnit online, sesizări pe care le redirecţionează către instituţiile abilitate să ia măsuri (Consiliul Naţional al Audiovizualului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării- CNCD sau direct către instituţiile media care găzduiesc acest discurs).

Întărirea sancţiunilor pentru astfel de discursuri este altă cale de acţiune a ONG-urilor împotriva discursului urii. Asociţia E-Civis a analizat afirmaţiile instigatoare la ură din discursurile electorale din România anului 2014 şi ca urmare, în parteneriat cu CNCD şi Autoritatea Electorală Permanentă, a elaborat o propunere legislativă care să reducă incidenţa acestora. Ea interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă în campania electorală şi abilitează birourile electorale de circumscripţie să ia măsuri de soluţionare a plîngerilor formulate în acest sens.

Propunerea este integrată în varianta actuală a modificărilor Legii nr.67/2004 privind alegerile locale, discutată în această perioadă în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, legii partidelor politice şi legii privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. Ana-Maria Stancu, preşedinte E-Civis, îmi spune că “Cel mai mare succes al acestui proiect, din punctul meu de vedere, este faptul că un ONG a reuşit sa aducă împreună două instituţii ale statului care nu au mai colaborat pînă acum. În acest proiect, ONG-ul a fost nu doar un factor de presiune, ci un liant şi un partener al instituţiilor publice.”.

Ambele proiecte menţionate mai sus sînt finanţate prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro), care include iniţiative din ce în ce mai variate pentru combaterea discursului insitgator la ură, elaborate şi promovate de societatea civilă din România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.