Uniunea Scriitorilor se mută pe Facebook?

25 martie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Nu sînt membru al Uniunii Scriitorilor, nici nu voi fi, aşa că pot scrie – cu detaşare, dar şi cu tristeţe – despre ceea ce, de cîtva timp, a ajuns în presă sub genericul “scandal la Uniunea Scriitorilor”. Ca totdeauna în asemenea împrejurări, s-au constituit “tabere” şi “suporteri”. Din păcate, toată lumea are de pierdut din povestea asta.

Nu mai are nici o importanţă cine are dreptate şi cine nu. Nici măcar dacă, aşa cum ar zice înţelepţii, “adevărul e la mijloc”. Dincolo de bătăliile de moment, au de suferit în primul rînd scriitorii. Şi, imediat după ei, cititorii. Căci, pentru cine vrea pur şi simplu să citească nişte cărţi bune, cît mai multe cărţi bune ale scriitorilor români, e neimportant ce se întîmplă în organizaţia breslei. Aşa cum, pentru cei care merg pe şosele şi trec poduri, e neimportant ce se întîmplă în Uniunea Constructorilor de Drumuri şi Poduri: important e să meargă în siguranţă şi să nu cadă podul cu ei. Simplu spus, Uniunea Scriitorilor este o organizaţie profesională, dar are şi nişte atribuţii de sindicat (pentru că plăteşte pensii suplimentare pentru unii membri, acordă ajutoare sociale etc.). Are statut, are tot ce-i trebuie ca să funcţioneze. Există multe alte organizaţii de acest fel (uniuni şi asociaţii ale diverselor profesii, patronate etc.). Toate îşi rezolvă chestiunile interne (organizare, alegeri, cine-i preşedinte şi cine nu, cum se cheltuiesc banii, ce se face şi ce nu se face etc.) în şedinţe, între patru pereţi.

De ce problemele interne ale scriitorilor ajung în spaţiul public? E simplu, s-au scris studii despre asta: pentru că scriitorii au acces mai uşor la spaţiul public şi la mass-media decît inginerii, juriştii, veterinarii, agricultorii ori alte categorii. Pentru că impulsul lor natural e să scrie, să folosească presa ca pe un teritoriu “al lor”, în care se simt acasă. Şi pentru că trăiesc cu iluzia că problemele interne ale breslei lor sînt de interes public. Consideră că, pentru cititorii de literatură română (oare cîţi or mai fi? nu ştie nimeni cît de cît precis), e relevant cine e preşedintele Uniunii, cine ce crede despre cine, cine pe cine rade şi cine pe cine laudă. Consideră că opinia publică e îndreptăţită – ba chiar obligată? – să fie la curent cu adjectivele folosite de fiecare tabără cînd vorbeşte despre cealaltă. Şi că, în loc de cărţi, publicul poate citi comunicate de presă tipărite pe o pagină întreagă de revistă (prima pagină, evident) şi postări pe Facebook care se scurg pe wall cu o frecvenţă demnă de o cauză mai bună. Într-un amestec de mit al poetului damnat şi inadecvare la the network society, într-o combinaţie de cultură instituţională neînţeleasă şi zvîc civic-emoţional, ni se serveşte – nouă, bieţi cititori fără vină – un “scandal” care ajunge în presă pentru că n-a avut loc în sala de şedinţe. Poate sună simplist, dar, cînd cumpăr roşii ori pătrunjel de la piaţă, nu mă gîndesc nici o secundă dacă ţăranul care mi le vinde o fi membru în vreo asociaţie a agricultorilor, nici cine i-o fi preşedinte de breaslă. Cînd cumpăr cîrnaţi din magazinul lui Toni (foarte bun Toni ăsta!) nu mă interesează cine-i şef la “procesatorii de carne” şi dacă or mai fi dat afară pe cineva din asociaţie, ci doar dacă numiţii cîrnaţi au ce le trebuie.

E prea brutală comparaţia? Sigur că da. Dar nu despre cîrnaţi şi cărţi e vorba, ci despre organizaţii profesionale. Pot face şi alte comparaţii: organizaţiile profesionale şi sindicale ale scriitorilor din Germania ori Suedia îşi rezolvă problemele în şedinţe, nu în presă. Nu “fac ştiri”, n-au ce spune în conferinţe de presă, nu dau afară cu tam-tam vreun membru pentru că “a adus atingere imaginii organizaţiei”. De altfel, asemenea motivaţii pentru excluderea vreunui membru nu prea se mai întîlnesc nici măcar în România. Numai partidele noastre de doi bani se mai înfoaie cu atîta aplomb cînd dau afară pe careva. Şi tot partidele sînt singurele organizaţii care mai oferă spectacolul aripilor, facţiunilor, suspendărilor şi autosuspendărilor etc.

Aşa încît mă întreb dacă nu cumva tot acest spectacol nu va avea, drept singură consecinţă, o percepţie publică şi mai proastă a “ideii de scriitor”. Cititorii vor fi (şi mai) dezamăgiţi, iar mitocanii vor avea un motiv în plus să spună că “nu-i nimic de capu’ intelectualilor ăştia, nu vezi cum se ceartă între ei?”. Între timp, piaţa editorială este dominată de departe de traduceri, care se vînd mult mai bine decît cărţile scrise de autori români.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.