Unde-s polemicile de-altădată?

16 mai 2017
Unde s polemicile de altădată? jpeg

E la modă un îndemn condescendent de a nu idealiza perioada interbelică. „Lasă, că și atunci se fura”. Sau „lasă, că și pe-atunci alegerile erau măsluite, ba încă mai ceva ca acum”. Sau „nu vreau să intru în detalii privind democrația din acei ani”. Sigur că un astfel de mod de a pune problema are cel puțin o justificare - fie ea și numai aceea a saturației față de tendința opusă, de a ridica în slăvi interbelicul. Dar generalizările, de o parte și de alta, ne aduc în clasica situație de a arunca și copilul proaspăt îmbăiat odată cu apa murdară din covată.

Marea asemănare între interbelic și contemporan este dată de natura democratică a sistemului de guvernămînt care a dominat ambele perioade. De aici tendința de a ne raporta la perioada interbelică, noi, cei de astăzi, fiind abia ieșiți din comunism. Dar raportările ar trebui făcute pe domenii și fiind atenți la context. Poate că în domeniul corupției stăm acum mai bine - în sensul că „se fura” mai mult atunci - dar asta încă nu e cercetat sau documentat. Poate că furatul la alegeri e o tradiție venerabilă la români. Dar din pudoare sau lene, nici asta încă nu am demonstrat decît poate în cazul convenabil astăzi al alegerilor din 1946, și nici acela cu suficiente documente (cu amendamentul că alegerile de acum 70 de ani sînt considerate aici interbelice doar pentru că sînt ultimele pluripartite pînă la cele din 1990). Există însă un domeniu în care m-aș hazarda să spun că interbelicul ne domină. Și acesta este cel al polemicii de idei.

Nu aduc aici argumente directe, ci doar circumstanțiale. Este mai întîi vorba de argumentul arhivelor. Dacă te uiți prin colecțiile de ziare și periodice din perioada interbelică ești izbit de vigoarea și virulența articolelor de atunci. Sînt scrieri pline de culoare, de vervă și de forță, și de o parte și de alta a baricadelor. Sînt dueluri în care oponenții se atacă direct și fără menajamente. Erau organizate conferințe și dezbateri iar gazetele făceau anchete prizate de public printre personalitățile de toate coloraturile. În detrimentul probabil al presei de informație, atunci, în interbelic, domina modelul presei de atitudine. Astăzi, acele articole ar putea fi considerate „politically incorrect” – și iată un motiv pentru care în prezent polemicile se poartă mai domol. În plus, mai nou și petele de culoare care apar se șterg repede pentru că sînt… digitizate. Îmbrăcate într-o formă încă nedefinită, polemicile de azi izbucnesc și ard rapid și neformalizat pe internet, pierzîndu-se de multe ori în masa imundă de „comentarii” fără valoare din subsolul postărilor și articolelor online.

Verva interbelică avea însă un combustibil care astăzi e secat. Nu e rău că a secat, asta e limpede. Dar era un combustibil. Și acesta era dat de curentele ideologice foarte pregnante din epocă. Era dominanta liberal-democrată, tradițională și puternică. În ultimii ani interbelici ea a arătat că a putut supraviețui regimului autoritar de dreapta, și fără proximitatea Moscovei ar fi demonstrat același lucru și față de cel de stînga, presupunînd că acesta ar fi reușit vreo clipă să se constituie într-un regim. Și mai erau desigur și curentele deja menționate, legionarismul și comunismul, despre care momentan știm că nu erau proporționate. Toate trei însă creau animozități și întrețineau polemici vii, uneori violente sau chiar prea violente. Astăzi, aceste linii ideologice directoare au dispărut iar întrebarea este de ce nu au apărut altele în locul lor sau de ce cele care există - dacă există - nu sînt sesizate și valorificate polemic la un nivel care să concureze cu cel interbelic. Nu sînt încă dumirit dacă e vorba, așadar, de lipsa unui organ pentru sesizarea faliilor ideologice contemporane, sau pur și simplu am pășit într-o epocă postideologică. Intuitiv, aș merge pe prima variantă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto/Wikipedia: Calea Victoriei, București, 1940.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.