Un pahar de vin şi-o statuie dezbrăcată

29 ianuarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Cu ocazia vizitei preşedintelui iranian Rohani la Roma, cîteva statui reprezentînd nuduri din Musei Capitolini au fost acoperite, la cererea părţii iraniene. La francezi, o masă oficială la Elysée a fost anulată, pentru că preşedintele iranian n-a fost de acord cu prezenţa vinului pe masă, iar francezii – exception culturelle, nu? – l-au vrut. Ciocnirea civilizaţiilor? La muzeu şi în pahar? Aşa s-ar părea.

Presa italiană s-a repezit cu comentariile, urmată îndeaproape de cea franceză. Mişcările politice antieuropene şi eurosceptice au prins glas: „ne e ruşine cu arta noastră?“; „e o cedare ruşinoasă!“; „o să ne acoperim statuile cu burqa?“. Dinspre partea cealaltă, progresistă, glasuri ceva mai timide relativizează chestiunea, vorbind despre interesele reciproce, reluarea relaţiilor cu Iranul, compromisurile necesare ş.cl. Protocolar, primarul Romei a spus, cu ocazia vizitei lui Rohani, că Italia şi Iranul au ceva în comun: sînt „două mari puteri ale culturii“. Nu vi se pare cam previzibil totul? Mie da. Bineînţeles că preşedintele Iranului nu acceptă nudul şi vinul. Bineînţeles că antieuropenii vor profita de orice ocazie pentru a spune că valorile europene se duc de rîpă. Bineînţeles că moderaţii şi progresiştii vor încerca, fiecare pe limba şi în ideologia lui, să relativizeze problema, să vadă „partea bună”, să invoce necesitatea compromisului (care e fundamental pentru funcţionarea democraţiei şi pentru netezirea asperităţilor; dar asta în democraţie). Bineînţeles că, la sfîrşit, toată lumea va socoti valoarea contractelor semnate între ţările europene şi Iran. Bineînţeles că, după nu prea mult timp, „scandalul” statuilor acoperite va fi uitat de cea mai mare parte a opiniei publice (cine-şi mai aminteşte azi, de pildă, că acum cîţiva ani reprezentaţia unei opere de Mozart a fost anulată la Berlin pentru a nu-i leza pe musulmani?).

Dar paharul de vin lipsă şi statuia băgată-n cartoane se adaugă la războiul simbolic de lungă durată pe care Europa îl tot pierde. Şi nu mă duc cu gîndul atît de departe, nu aduc vorba de “ciocnirea civilizaţiilor” sau alte asemenea noţiuni grele, încărcate de sensuri. Nu. Mă gîndesc la chestiuni mai degrabă mici, tehnice, terre-a-terre. Pentru a evita situaţia – totuşi, ridicolă – pe care au creat-o (să vorbească despre „puterea culturii” din mijlocul unor valori culturale acoperite, deci cenzurate), cei care au organizat vizita puteau găsi altă soluţie. Capitoliul este nu doar un simbol puternic al civilizaţiei europene, ci locul originar al Europei unite, căci la Capitoliu s-au semnat, în 1957, Tratatele de la Roma, care au pus bazele Comunităţii Economice Europene. Nu putea fi invitat preşedintele Rohani în alt loc, ceva mai “neutru” din punct de vedere simbolic? Bunăoară, la Pallazzo Chigi, sediul Consiliului de Miniştri. Sau într-unul din nu-ştiu-cîtele-palate de care e plină Roma. Vizitele la nivel înalt se negociază dinainte între diplomaţii celor două părţi. Nu s-a putut negocia un alt loc şi un alt traseu, astfel încît preşedintele Rohani să nu fie ruşinat de vederea statuilor dezbrăcate? Eu cred că da.

De ce nu s-a făcut aşa? N-am cum să ştiu asta, dar din rezultate se vede că diplomaţii iranieni au fost mai buni decît cei italieni. Probabil că italienii au vrut, invitîndu-l pe Rohani într-un loc simbolic puternic al Europei, să-i dea importanţă, să-l îndulcească, să-l bage în seamă, să-i arate că vremea sancţiunilor a trecut şi acum ne purtăm frumos unii cu alţii şi-avem încredere. Prin două detalii bine ţintite – Orientul e, totuşi, mai bun şi mai competent cînd e vorba de detalii – Rohani a întors războiul simbolic în favoarea sa. „Puterea culturală” a Iranului a fost mai eficientă de data asta. Italia a ieşit prost (şi Europa o dată cu ea). Mă tem că, la fel ca diavolul, „ciocnirea civilizaţiilor” se ascunde în detalii. Dincolo de orice luări de poziţie şi comentarii, ideologice sau nu, geostrategice sau nu, eurosceptice sau europragmatice, statuile acoperite şi renunţarea de a pune vin pe masă sînt, pentru mine, nişte detalii care-mi sugerează că se pierde, sub ochii noştri, prin grija liderilor politici, tehnocraţilor şi negociatorilor europeni, o importantă valoare europeană: simţul ridicolului. Cum să accepţi să acoperi statuile uite-aşa, că vrea cineva (indiferent cine-ar fi)? E ridicol!

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.