Un McDonald’s la Focșani

7 ianuarie 2019
Un McDonald’s la Focșani jpeg

S-a deschis, mai nou, un McDonald’s și la Focșani. Singurul pe o rază de aproximativ 70 de kilometri, cît e pînă la Buzău. Sau pînă la Bacău. Sau pînă la Galați, locurile unde restaurantul are cele mai apropiate spații. Dacă te uiți pe hartă, Focșaniul e aproximativ centrul cercului circumscris triunghiului format de Buzău, Galați și Bacău. Pentru orice om de marketing cu scaun la cap, orașul reședință de județ cerea, striga chiar după un McDonald’s.

Lucru care s-a și întîmplat la finalul anului trecut. N-a visat vreodată nici Marian Oprișan un așa succes de public. Ce Ziua Unirii?! Ce Sărbătoarea Recoltei?! Baronul local al Focșaniului stă probabil acum și se întreabă cum va arăta România ajunsă dependentă de hamburgerii americani. Căci după cum am văzut cu ochii mei pe 2 ianuarie, McDonald’s a adunat pe un spațiu de o sută de ori mai mic mai multă lume decît toată Piața Unirii din Focșani din zilele ei festive.

Ca să comanzi, stăteai la o coadă de vreo 20 de persoane. Cam tot atîtea mașini erau la McDrive. O petrecere de copii era în plină desfășurare în camera dedicată. Pentru un loc liber la masă, afară sau înăuntru, trebuia să aștepți minute în șir cu tava în mînă. În a doua zi a anului abia început, părea că Focșaniul trădase cu totul toba și caltaboșul pentru un Big Mac cu Cola și cartofi prăjiți. Culinar, opțiunea e poate de înțeles. Dar la mijloc nu e doar explicația culinară.

McDonald’s e o emblemă pentru un oraș. E ca o distincție, ca o medalie, ca o stea valoroasă pe o hartă imaginară a popularității urbane. Nu degeaba gălățenii le-au dat ani în șir cu tifla brăilenilor, care nu au avut McDonald’s pînă de curînd. Acum, și Focșaniul a pășit pe acest Hall of Fame al provinciei. E un motiv de mîndrie și un semn cert, neinterpretabil, al emancipării. Orașul e conectat nu doar la o rețea națională de centre de influență – ci chiar la una mondială. Fără îndoială că clienții în majoritate tineri care luaseră cu asalt McDonald’s-ul din Focșani au mai călcat prin astfel de restaurante, la București, la Buzău sau chiar în străinătate. Dar faptul că puteau repeta experiența în McDonald’s-ul lor le-a mîngîiat probabil egoul de focșăneni. Ca să se simtă cetățeni deplini, nu doar ai țării, ci și ai lumii, nu mai trebuie să plece din oraș.

Din acest punct de vedere, România pare să nu fi depășit stadiul din 1995, cînd mii de oameni s-au îmbulzit în ziua inaugurării restaurantului de la parterul magazinului Unirea din București. La fel s-a întîmplat și în alte țări est-europene. În Occident însă, deschiderea unui McDonald’s nu e atît de celebrată. Am fost surprins de diferența de statut între un restaurant McDonald’s din România și unul dintr-un mare oraș occidental, cînd am constatat cît de murdar poate fi cel din urmă în comparație cu primul. În această privință, la fel stau lucrurile și cu alte lanțuri de restaurante fast-food, cum ar fi Pizza Hut sau KFC.

coada mcdonalds focsani jpg jpeg

Apropos de curățenie și civilizație introduse odată cu intrarea pe piață a McDonald’s-ului. Un profesor de la Facultatea de Istorie din București își amintea cum s-au schimbat lucrurile cu toaletele din Gara de Nord atunci cînd McDonald’s a deschis aici un restaurant. Și eu încă îmi mai amintesc de toaletele publice insalubre, de la Gara de Nord sau de peste tot din România acelor ani, locuri care se dovedeau permanent mai presus de orice maxim de competență administrativă a autorităților. Ca să spun așa, atunci, odată cu intrarea pe piață a McDonald’s-ului, toaletele s-au privatizat. McDonald’s a spart monopolul statului român asupra toaletelor. Și așa au apărut toaleta civilizată și concurența în domeniu. De la înălțimea experienței de azi, cînd la supermarket, restaurante sau mall-uri avem toalete publice mai dotate și (aproape) la fel de curate ca acasă, ne vine greu să credem de la ce toalete am pornit – nici nu vreau să le mai descriu aici. Iar punctul de vedere al profesorului bucureștean merită, desigur, a fi luat în considerație.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Cozi și aglomerație la restaurantul McDonald’s din Focșani, 2 ianuarie 2019. Credit: Ionuț Iamandi.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?