Un american foarte patriot

Mihai RĂDULESCU
26 aprilie 2017
Un american foarte patriot jpeg

„Human behavior is extremely patterned”. Asta înseamnă și că istoria se poate repeta oricînd. Inclusiv coșmaruri precum 9/11. 

Nu sînt un fan al teoriilor conspirației. Înțeleg însă - iar acest film mi-a întărit sentimentul - că lipsa unor piese din „puzzle” îi face pe oameni să caute în toate direcțiile pentru a simți sclipirea adevărului. Au nevoie de ipoteze, de preferință cît mai spectaculoase, care să umple golul din realitate. E ca într-un proces de brainstorming, unde nicio idee nu trebuie respinsă. Foamea de explicații trebuie astîmpărată cumva. Fie și cu speculații care, bine articulate, pot revela o poveste convingătoare. 

Friedrich Moser, cel care a scris povestea filmului A good American (Un american foarte patriot), este un fost jurnalist de televiziune. Cine a intrat cîtuși de puțin în bucătăria aceste meserii, nu are cum să nu-i învețe una din rețetele de bază: vorbește despre ceea ce se “vinde” cel mai bine!

Eșecul serviciilor americane de informații în a preveni cel mai sîngeros atentat din istoria Statelor Unite este în sine o „știre” cu un mare potențial de audiență. Dar neglijența și incompetența, fie ele și din zona de vîrf spionajului, nu-ți asigură maximul de interes. Corupția și cinismul de a lăsa ca o eventuală tragedie să se întîmple, din rațiuni legate de bani și putere, se vînd - în mod cert - mult mai bine.

Scenariul lui Moses conține toate aceste ingrediente. Filmul trebuie văzut pînă la capăt pentru a decide ce atîrnă mai greu în balanță. Este un proces de analiză personală pe care nu vreau să vi-l influențez. 

Ce doresc să vă spun este că realizatorul știe să deschidă treptat orizontul de așteptare. Și o face – deformație profesională? - pe structura clasică a materialului de presă.

Povestea începe, ca la manual, cu emoție și personaj. Mai întîi vocea unei femei aflate într-unul dintre avioanele deturnate, care îi lasă un (probabil) ultim mesaj soțului sau. Și, imediat după, omul-cheie. William Binney, cel care a pus la punct programul ce putea dejuca cel mai sîngeros atentat din istoria Statelor Unite. Și care, în primele sale cuvinte, dă și titlul… reportajului: „ThinThread a fost un program care putea preveni 9/11“. Este ipoteza cu valoare de sentință pe care Binney și echipa sa încearcă s-o argumenteze apoi pe durata întregului film. Sub forma unor mărturii ochi în ochi cu privitorul, personajul principal punctează prin autenticitate și curajul de a vorbi. 

Dar regizorul Friedrich Moser rămîne, după părerea mea, în umbra scenaristului/jurnalistului cu același nume. Nenumărate drapele americane, mai ales în partea de început, cadrele din mijlocul naturii și reculegerea personajului principal, în scaun cu rotile, la cimitirul eroilor… toate vădesc strădania lui Moser de a ni-l apropia pe Bill Binney și de a ne convinge ostentativ că omul se află, neîndoielnic, în tabăra „băieților buni”.

Cu cît se învîrt roțile scaunului cu rotile, cu atît mai departe ajungem, în miezul istoriei, acolo unde tragicul apare ca inevitabil. Pe măsură ce Binney începe să-și depene povestea, aproape că devine un personaj ubicuu, în mijlocul cadrelor care se împletesc; cele luminoase din prezent, cu cele pline de fum negru din trecut – secvențe terifiante, desprinse – culmea!  – din realitate și nu din cinematografie. Dovada vie și șocantă a banalelor cuvinte... „viața bate filmul”. 

Există o puternică forță de atracție în filmul A good American, dar ea nu vine atît din “plot”, cît din prestația “actorilor”. Este cea mai bună, pentru că este autentică. Sînt personaje reale cele care vorbesc. Par cu toții bine intenționați și credibili. Rostogolesc atent și coerent cuvinte a căror greutate șochează și îngrijorează deopotrivă. 

Despre munca de “intelligence”:

“Human behavior is extremely patterned”. Omul se comportă – acționează, interacționează, se manifestă - după un tipar clar. Tot ce au de făcut serviciile de informații este să înțeleagă și să interpreteze corect acest pattern. 

Despre proiectul guvernamental de supraveghere în masă Trailblazer, contestat de echipa lui Binney:

“Urmărea monitorizarea întregii lumi. Un fel de STASI sau KGB injectate cu super-steroizi. Nici nu visau la așa ceva!”  

Despre argumentele cu care șefii Agenției Naționale de Securitate (NSA) au respins programul Thinthread, pus la punct de mica echipă a lui Binney, cu costuri mult mai mici:

“Mai bine supărăm 6 oameni decît 500!” (Au luat o decizie bazată pe “managementul fericirii” - comentează ironic Bill Binney…) 

“Nu trebuie să deranjam marile companii, contractorii NSA. Dacă îți faci treaba, îți iei partea. E destul pentru toată lumea” 

Despre ignorarea de către liderii militari a rapoartelor legate de activitatea liderilor Al Qaeda, după primul atac de la World Trade Center, din 1993 – deci cu mult înainte de septembrie 2001:

“Cui îi păsa de niște capete acoperite care emit fatwas[*] undeva în deșert sub un smochin? Not a threat! (nicio amenințare!)“ 

Despre reacția înalților responsabili din NSA la tragedia din 11 septembrie: 

“9/11 is a gift for NSA! (11 septembrie este un dar pentru NSA!) Putem obține acum toți banii de care avem nevoie. Putem mulge această vacă timp de 15 ani!“ 

Minut cu minut, firele intrigii se deșiră și se despart tot mai mult. Firul subțire (Thinthread), mecanismul propus de echipa lui Binney, este mai ieftin și are marele avantaj că respectă dreptul la viață privată. A fost blocat însă cu puțin timp înainte de atentatele din 11 septembrie, fiind preferat programul Trailblazer, infinit mai scump și mai intruziv. Iar diferența stupefiantă abia urmează: rulat de autorii săi după tragedia de la WTC, Thinthread a arătat că NSA avea în bazele sale de date tot ce îi trebuia pentru a preveni atentatele! 

Treptat, după cum spuneam, filmul te prinde, te surprinde și, în final te cîștigă. Ajungi să te întrebi, scandalizat, cum de e posibil așa ceva. Aproape nu mai contează că toate opiniile vin dintr-o singură tabără (formal, regulă deontologică care îți impune să asculți și cealaltă parte este respectată; la sfîrșit sînt menționate numele șefilor NSA care au fost contactați de realizatori, dar n-au răspuns solicitărilor de interviu). În plus, informații publice precum dezvăluirile lui Edward Snowden din 2013, privind supravegherea telefonică globală efectuată de NSA, te conduc tot către “firul” prezentat de Bill Benney și oamenii săi. 

A good American are avantajul că abordează, printre altele, o temă extrem de actuală: granița dintre măsurile necesare de combatere a terorismului și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Dar marele merit al filmului este, în opinia mea, acela că reușește să te pună pe gînduri. Mai mult, să seducă pînă și pe cineva deloc interesat de teoriile conspiraționiste (chiar dacă vorbim, în acest caz, despre variantă soft - sau … thin - a acestora; aceea în care beneficiarii planului diabolic nu sînt și autorii lui, dar – deși fișa postului îi obligă să-l combată - îl lasă pur și simplu să se desfășoare dacă asta le aduce profit). 

Multă vreme după genericul de final, încă te mai neliniștește o întrebare, dintre multe altele ridicate de eroii filmului: cum se face că Michael Hayden, directorul NSA din 2009, nu numai că-și păstrează încă 5 ani funcția după cel mai mare eșec din istoria Agenției, dar este ulterior promovat la șefia principalului serviciu American de informații, CIA, și recompensat cu toate onorurile posibile?!

Ca nota de subsol, aș remarca cît de … fină (thin) este diferența dintre fir (thread) și amenințare (threat) în limba engleză. Grea misiune pentru serviciile de informații: greșești cîtuși de puțin firul, pista de investigație, riști să te alegi cu o amenințare! 

Mihai Rădulescu este realizator TVR.

Documentarul Un american foarte patriot / A Good American (Austria, 2015) este programat la București la Cinema Elvire Popesco, duminică, 7 mai, ora 16:00. 

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/. 

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/un-american-patriot/

[*] Fatwa = opinie sau interpretare privind legea musulmană, emisă de un membru al clerului musulman.

74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.