Un american foarte patriot

Mihai RĂDULESCU
26 aprilie 2017
Un american foarte patriot jpeg

„Human behavior is extremely patterned”. Asta înseamnă și că istoria se poate repeta oricînd. Inclusiv coșmaruri precum 9/11. 

Nu sînt un fan al teoriilor conspirației. Înțeleg însă - iar acest film mi-a întărit sentimentul - că lipsa unor piese din „puzzle” îi face pe oameni să caute în toate direcțiile pentru a simți sclipirea adevărului. Au nevoie de ipoteze, de preferință cît mai spectaculoase, care să umple golul din realitate. E ca într-un proces de brainstorming, unde nicio idee nu trebuie respinsă. Foamea de explicații trebuie astîmpărată cumva. Fie și cu speculații care, bine articulate, pot revela o poveste convingătoare. 

Friedrich Moser, cel care a scris povestea filmului A good American (Un american foarte patriot), este un fost jurnalist de televiziune. Cine a intrat cîtuși de puțin în bucătăria aceste meserii, nu are cum să nu-i învețe una din rețetele de bază: vorbește despre ceea ce se “vinde” cel mai bine!

Eșecul serviciilor americane de informații în a preveni cel mai sîngeros atentat din istoria Statelor Unite este în sine o „știre” cu un mare potențial de audiență. Dar neglijența și incompetența, fie ele și din zona de vîrf spionajului, nu-ți asigură maximul de interes. Corupția și cinismul de a lăsa ca o eventuală tragedie să se întîmple, din rațiuni legate de bani și putere, se vînd - în mod cert - mult mai bine.

Scenariul lui Moses conține toate aceste ingrediente. Filmul trebuie văzut pînă la capăt pentru a decide ce atîrnă mai greu în balanță. Este un proces de analiză personală pe care nu vreau să vi-l influențez. 

Ce doresc să vă spun este că realizatorul știe să deschidă treptat orizontul de așteptare. Și o face – deformație profesională? - pe structura clasică a materialului de presă.

Povestea începe, ca la manual, cu emoție și personaj. Mai întîi vocea unei femei aflate într-unul dintre avioanele deturnate, care îi lasă un (probabil) ultim mesaj soțului sau. Și, imediat după, omul-cheie. William Binney, cel care a pus la punct programul ce putea dejuca cel mai sîngeros atentat din istoria Statelor Unite. Și care, în primele sale cuvinte, dă și titlul… reportajului: „ThinThread a fost un program care putea preveni 9/11“. Este ipoteza cu valoare de sentință pe care Binney și echipa sa încearcă s-o argumenteze apoi pe durata întregului film. Sub forma unor mărturii ochi în ochi cu privitorul, personajul principal punctează prin autenticitate și curajul de a vorbi. 

Dar regizorul Friedrich Moser rămîne, după părerea mea, în umbra scenaristului/jurnalistului cu același nume. Nenumărate drapele americane, mai ales în partea de început, cadrele din mijlocul naturii și reculegerea personajului principal, în scaun cu rotile, la cimitirul eroilor… toate vădesc strădania lui Moser de a ni-l apropia pe Bill Binney și de a ne convinge ostentativ că omul se află, neîndoielnic, în tabăra „băieților buni”.

Cu cît se învîrt roțile scaunului cu rotile, cu atît mai departe ajungem, în miezul istoriei, acolo unde tragicul apare ca inevitabil. Pe măsură ce Binney începe să-și depene povestea, aproape că devine un personaj ubicuu, în mijlocul cadrelor care se împletesc; cele luminoase din prezent, cu cele pline de fum negru din trecut – secvențe terifiante, desprinse – culmea!  – din realitate și nu din cinematografie. Dovada vie și șocantă a banalelor cuvinte... „viața bate filmul”. 

Există o puternică forță de atracție în filmul A good American, dar ea nu vine atît din “plot”, cît din prestația “actorilor”. Este cea mai bună, pentru că este autentică. Sînt personaje reale cele care vorbesc. Par cu toții bine intenționați și credibili. Rostogolesc atent și coerent cuvinte a căror greutate șochează și îngrijorează deopotrivă. 

Despre munca de “intelligence”:

“Human behavior is extremely patterned”. Omul se comportă – acționează, interacționează, se manifestă - după un tipar clar. Tot ce au de făcut serviciile de informații este să înțeleagă și să interpreteze corect acest pattern. 

Despre proiectul guvernamental de supraveghere în masă Trailblazer, contestat de echipa lui Binney:

“Urmărea monitorizarea întregii lumi. Un fel de STASI sau KGB injectate cu super-steroizi. Nici nu visau la așa ceva!”  

Despre argumentele cu care șefii Agenției Naționale de Securitate (NSA) au respins programul Thinthread, pus la punct de mica echipă a lui Binney, cu costuri mult mai mici:

“Mai bine supărăm 6 oameni decît 500!” (Au luat o decizie bazată pe “managementul fericirii” - comentează ironic Bill Binney…) 

“Nu trebuie să deranjam marile companii, contractorii NSA. Dacă îți faci treaba, îți iei partea. E destul pentru toată lumea” 

Despre ignorarea de către liderii militari a rapoartelor legate de activitatea liderilor Al Qaeda, după primul atac de la World Trade Center, din 1993 – deci cu mult înainte de septembrie 2001:

“Cui îi păsa de niște capete acoperite care emit fatwas[*] undeva în deșert sub un smochin? Not a threat! (nicio amenințare!)“ 

Despre reacția înalților responsabili din NSA la tragedia din 11 septembrie: 

“9/11 is a gift for NSA! (11 septembrie este un dar pentru NSA!) Putem obține acum toți banii de care avem nevoie. Putem mulge această vacă timp de 15 ani!“ 

Minut cu minut, firele intrigii se deșiră și se despart tot mai mult. Firul subțire (Thinthread), mecanismul propus de echipa lui Binney, este mai ieftin și are marele avantaj că respectă dreptul la viață privată. A fost blocat însă cu puțin timp înainte de atentatele din 11 septembrie, fiind preferat programul Trailblazer, infinit mai scump și mai intruziv. Iar diferența stupefiantă abia urmează: rulat de autorii săi după tragedia de la WTC, Thinthread a arătat că NSA avea în bazele sale de date tot ce îi trebuia pentru a preveni atentatele! 

Treptat, după cum spuneam, filmul te prinde, te surprinde și, în final te cîștigă. Ajungi să te întrebi, scandalizat, cum de e posibil așa ceva. Aproape nu mai contează că toate opiniile vin dintr-o singură tabără (formal, regulă deontologică care îți impune să asculți și cealaltă parte este respectată; la sfîrșit sînt menționate numele șefilor NSA care au fost contactați de realizatori, dar n-au răspuns solicitărilor de interviu). În plus, informații publice precum dezvăluirile lui Edward Snowden din 2013, privind supravegherea telefonică globală efectuată de NSA, te conduc tot către “firul” prezentat de Bill Benney și oamenii săi. 

A good American are avantajul că abordează, printre altele, o temă extrem de actuală: granița dintre măsurile necesare de combatere a terorismului și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Dar marele merit al filmului este, în opinia mea, acela că reușește să te pună pe gînduri. Mai mult, să seducă pînă și pe cineva deloc interesat de teoriile conspiraționiste (chiar dacă vorbim, în acest caz, despre variantă soft - sau … thin - a acestora; aceea în care beneficiarii planului diabolic nu sînt și autorii lui, dar – deși fișa postului îi obligă să-l combată - îl lasă pur și simplu să se desfășoare dacă asta le aduce profit). 

Multă vreme după genericul de final, încă te mai neliniștește o întrebare, dintre multe altele ridicate de eroii filmului: cum se face că Michael Hayden, directorul NSA din 2009, nu numai că-și păstrează încă 5 ani funcția după cel mai mare eșec din istoria Agenției, dar este ulterior promovat la șefia principalului serviciu American de informații, CIA, și recompensat cu toate onorurile posibile?!

Ca nota de subsol, aș remarca cît de … fină (thin) este diferența dintre fir (thread) și amenințare (threat) în limba engleză. Grea misiune pentru serviciile de informații: greșești cîtuși de puțin firul, pista de investigație, riști să te alegi cu o amenințare! 

Mihai Rădulescu este realizator TVR.

Documentarul Un american foarte patriot / A Good American (Austria, 2015) este programat la București la Cinema Elvire Popesco, duminică, 7 mai, ora 16:00. 

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/. 

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/un-american-patriot/

[*] Fatwa = opinie sau interpretare privind legea musulmană, emisă de un membru al clerului musulman.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

plata cu cardul jpeg
Cât de sigure sunt plățile cu cardul: miliarde de tranzacții sunt analizate anual
În ultimii ani, plățile cu cardul au cunoscut o creștere semnificativă în popularitate şi în România, devenind o modalitate de plată preferată de mulţi consumatori.
Drumul pe Valea Pietrele spre Lolaia, Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (7) JPG
Ce făceau turiștii români pe munte, în trecut. „Refugiul din Retezat, murdar și zgomotos. Abundență de conserve aruncate”
Cele mai populare trasee din Retezat au fost aproape dintotdeauna poluate de turiști. Unul dintre ele, care străbate valea Pietrele pe lângă cascada Lolaia, stârnea fascinația, dar și nemulțumirea adevăraților iubitori ai muntelui.
telefoane copii dependenti png
De ce timpul petrecut de părinți în fața ecranului are un impact asupra sănătății mintale a copilului. Poate dezvolta autism și deficit de atenție
Cercetătorii au descoperit că micuții tind să imite dependența părinților lor de dispozitive. Concret, cu cât mama și tata petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât copilul este mai dependent de ecrane.
Cele mai slab cotate rețele de metrou din capitalele Europei Colaj
Cele mai slab cotate metrouri din Europa. București a întrecut „Orașul Etern” și „Orașul luminilor”
Deși metropolele europene atrag milioane de turiști anual, unele dintre ele se confruntă cu probleme majore în transportul public, inclusiv cel subteran. Descoperă care sunt cele mai slab cotate rețele de metrou din Europa și cum se compară acestea cu transport subteran din București.
Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”
Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.
carne procesata
Alimentele care pot crește riscul de cancer. Dezvăluirile unui medic oncolog
Un dietetician oncolog extrem de cunoscut din Spania, cu sute de mii de urmăritori online, a dezvăluit recent pentru presa catalană tipul de aliment pe care refuză să-l consume, chiar dacă este prezent în dieta zilnică, inclusiv în România. Este vorba despre carnea procesată.
Eminescu crater EN0108828468M jpg
Uimitoarea Românie spațială. Carpații de pe Lună, valea dacică de pe Marte și planeta româncelor
Românii au cucerit și universul. Nu foarte multă lume știe că multe corpuri cerești sau forme de relief ale diferitelor planete din sistemul nostru solar poartă nume românești. Acestea variază de la nume de savanți și oameni de cultură, până la mărci de vinuri și denumiri haioase.
460127878 1077857343908753 6206338153082069014 n jpg
Unul dintre cele mai frumoase teatre din România renaște după un secol. Este o bijuterie arhitectonică cu ornamente cu foiță de aur
O bijuterie arhitectonică veche de un secol este reabilitată cu 15 milioane de euro. Este vorba despre clădirea Teatrului „Mihai Eminescu" din Botoșani, unul dintre cele mai frumoase teatre din România. Are inclusiv ornamente cu foiță din aur.
Anatomy of the Human Ear ro svg png
Bețișoarele de urechi sunt folosite greșit de majoritatea populației. Medicii spun că pot produce probleme serioase de sănătate
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că bețișoarele de urechi sunt folosite incorect de majoritatea populației. Acestea pot cauza probleme grave de sănăte, precum spargerea timpanului, micoze, leziuni și chiar pierderea auzului.