Ultimul gentilom

28 iunie 2011
Bursa Alex  Leo Șerban   prima ediție jpeg

Pe 28 iunie 2011, Alex. Leo Şerban ar fi împlinit 52 de ani.

Îl ştiam pe Radu de la 12-13 ani. Pe vremea aceea purta barbişon. Dar fascinanţi cu adevărat la el erau ochii albaştri uşor exoftalmici, care – împreună cu barbişonul blonziu – îl făceau să semene cu un lord pictat de VanDyck. În orice caz, era un chip pe care nu-l uitai – şi, cum eram la o vîrstă impresionabilă, i-am„amprentat“ figura în frageda mea memorie, chit că peste acea figură s-a aşezat, în timp, chipul pe care Radu l-a păstrat pînă la sfîrşit, fără modificări spectaculoase. (Cochetăria lui nu era că „nu-şi arăta vîrsta“ – cum se spune –, ci că ea, Vîrsta, nu ţinea să i se arate lui Radu!)
Că nu eram singurul fascinat de imaginea sa o dovedesc cele cîteva roluri (deloc substanţiale, dar semnificative) pe care le-a jucat în mai multe filme din anii ’70. Erau mai curînd rolişoare – la limita figuraţiei – în filme „de epocă“. Radu se achita invariabil la superlativ, cu un soi de
nonşalanţă ce părea să spună: dacă tot m-aţi ales să apar în producţiile voastre socialiste, hai să vă arăt cum ştiu să nu fac mare lucru şi să mă reţineţi!
Şi îl reţineai.

A devenit un loc comun, astăzi, să se vorbească despre „ultimii boieri“. Alexandru Paleologu nu a scăpat de această etichetă plouată, după cum – e de presupus – nu va scăpa nici dl Neagu Djuvara. Numai că Radu era mai mult decît ceea ce înţeleg unii prin „ultim boier“. Ca şi Paleologu, era totalmente lipsit de acea scorţoşenie asociată îndeobşte etichetei – semn al unei „încremeniri în clişeu“ alimentată copios de necunoaşterea acelei lumi. Era nu doar un fermecător „fluture“monden, prezent la toate sindrofiile unde conta să fii prezent, ci şi un gentilom perfect, de o inflexibilă punctualitate şi o invariabilă amenitate. Causeur impecabil, avea un adevărat geniu al sociabilităţii şi, deşi în prezenţa lui nu puteai fi decît „vioara a doua“, nu te făcea niciodată să te simţi exclus sau în plus. „Săgeţile“ lui erau, adeseori, ascuţite, dar îl iertai imediat: „arcul“ avea eleganţă, iar gestul, graţie desăvîrşită. Era, cu siguranţă, „dintr-o altă lume“ (eventual, epocă), dar făcea ca existenţa lui printre noi, aici şi acum, să fie exemplar lipsită de orice efort vizibil sau condescendenţă.

Prietenia noastră se maturizase în timp, trecînd de la raportul cumva inegal în care un puşti visător să uită cu veneraţie la un posibil model, la acela „orizontal“ în care puştiul (care nu mai era, de mult, „puşti“!) ajunsese să-l tachineze pe mult mai vîrstnicul său prieten (în special în privinţa... vîrstei), cu o indefectibilă admiraţie mereu în prim-plan. Radu era – şi aici – de o încîntătoare înţelegere: pentru el nu eram în continuare, probabil, decît acelaşi adolescent candid şi teribilist, pe care se amuza să-l contrarieze fin, păstrînd permanent – în relaţia cu el – o minunată generozitate nicicînd contrazisă. Nu a existat, în cei peste 30 de ani de pură prietenie, nici un moment în care să-i cer ceva (de la o expertiză particulară la un sfat sau un comision) şi Radu să nu mă ajute numaidecît, jonglînd – nu mă îndoiesc – printre priorităţile voluminoasei sale agende. Invitaţiile la el (în prea-micul apartament înţesat de tablouri şi lucruri rare) erau întotdeauna anticipate, din parte-mi (şi, numă-ndoiesc, de alţii), de bănuiala jubilatoare a unui festin gastronomic „à la Radu“: ştia să gătească divin! Dumnezeu ştie cum şi unde învăţase... pesemne că şi sosurile, cărnurile şi legumele erau fermecate de el.

În ianuarie 2006 (el numai era), atunci cînd mi-am vernisat o expoziţie de fotografii, i-am dedicat-o: el fusese acela care îmi deschisese prima expoziţie, zece ani mai devreme. Aceea avusese loc la cîteva zile după ziua sa de naştere (în februarie), iar eu, ca un ingrat (în plus, excedat de toate angaralele inerente unui vernisaj), uitasem să-l felicit... Radu a vorbit – ca de obicei – cu pertinenţă şi panaş, îmbrăcîndu-şi discursul (la alţii, atît de soporific) cu acel glanţ numai al lui de doxă şi umor. Acest glanţ se numeşte, astăzi, „brand“, dar nu cred că i-ar fi plăcut cuvîntul: Radu avea o regală indiferenţă faţă de lucrurile „la modă“. Iar „doxa“ lui (care era redutabilă!) avea o inapetenţă proverbială pentru cuvintele complicate şi jargonul abscons, dar mai ales pentru ostentaţie. Chiar şi aici – pe teritoriul „specializării“ stricte –, eleganţa sa era la fel de infailibilă ca şi flerul său estetic; gentilom pînă la capăt, i se părea de bun simţ să vorbească firesc despre un lucru – pînă la urmă – la fel de firesc: faptul cultural. Nu „oficia“ şi nu „pontifia“! Poantele pe care le strecura în discurs erau o formă (încă una) de
abilă „dezumflare“ a unei postùri.

Revenind la vernisajul din 1996; după ce şi-a isprăvit speech-ul, în mulţimea mai interesată de ce era pemese decît de ce era pe pereţi, şi-a făcut loc pînă unde mă aflam şi mi-a spus, ca-ntr-o doară, „Şi poţi să-mi spui şi La mulţi ani...“
Şi am început să rîdem amîndoi, la unison.

(din Mica dietetică, Editura Art, 2011)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.