TVR, veşnica problemă fără soluţie

11 martie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Televiziunea publică are dificultăţi financiare tot mai mari, aşa că au început să-i dea tîrcoale tot felul de propuneri. Există şi două iniţiative de modificare a legii de funcţionare: una se referă la posibilitatea ca TVR să intre în insolvenţă, alta la separarea funcţiilor de preşedinte şi de director general. Nici una nu va rezolva, de fapt, adevărata problemă a instituţiei.

S-a propus şi unificarea televiziunii publice cu radioul public – ceea ce ar fi o mare prostie. Radioul public funcţionează, n-are probleme financiare, aşa că trebuie lăsat în pace. Ce sens ar avea să lipeşti o instituţie funcţională şi eficientă de una înglodată în datorii? În plus, ideea de a reface un mamut media de stat e tributară unei gîndiri învechite: în era digitală n-ai de ce să pui sub acelaşi acoperiş legislativ şi managerial un radio şi o televiziune doar aşa, pentru că amîndouă sînt ale statului (căci alte argumente nu există). Sper ca năzbîtia asta cu unificarea să dispară. Dar nici celelalte propuneri nu au şanse de succes. Din 1990 încoace, principala problemă a TVR a fost şi este politizarea. TVR a fost tot timpul – şi mai este şi acum, cînd audienţa e foarte slabă şi impactul său în spaţiul public e scăzut – jucăria preferată a oamenilor politici. Conform legii de organizare, conducerea TVR e numită, în fapt, de partide. Iar acestea şi-au plasat totdeauna oameni de încredere în Consiliul de Administraţie, pentru a controla instituţia şi pentru a-şi răsplăti nişte slujitori credincioşi.

Soarta TVR, eficienţa managerială, felul cum se cheltuiesc banii au fost totdeauna probleme secundare pentru decidenţii politici. Aşa că TVR a funcţionat, una peste alta, ineficient, dar a fost o tribună electorală utilă diverselor partide şi guverne. Nu s-a reformat, are în continuare foarte mulţi angajaţi şi nu va putea niciodată să adune atîţia bani pentru a-şi plăti datoriile şi a rămîne, totuşi, funcţională. Chiar dacă se măreşte taxa TV, care e foarte mică (iar politicienii, în laşitatea lor, n-au vrut s-o mărească: ar fi fost ca şi cum s-ar fi scumpit pîinea, pentru un popor atît de dependent de TV ca al nostru), chiar dacă se vor vinde din active, chiar dacă se va reduce personalul, tot nu se vor aduna destui bani.  Dar toate acestea sînt chestiuni manageriale. Or, la TVR nu numai despre managementul ineficient este vorba.  Să presupunem că televiziunea publică va reuşi, după ce va intra în insolvenţă, să se redreseze economic. Va scăpa, ce-i drept, de datorii, dar nu şi de vechile probleme: tot politizată va fi, iar ineficienţa financiară va reapărea.

Răul cel mare este că, de fapt, TVR n-a avut şi nu are independenţă şi autonomie: atîta timp cît conducerea este numită de partide, iar şefii trebuie să facă faţă tot timpul telefoanelor “de sus”, de la politicienii care i-au numit, TVR n-are nicio şansă să devină cu adevărat o organizaţie independentă, o expresie a interesului public. Ar trebui schimbate regulle şi criteriile pentru numirea Consiliului de administraţie şi a conducerii executive, astfel încît TVR să nu mai fie o veşnică jucărie a politicienilor. Dar cine să facă asta? Politicienii înşişi? Imposibil: le place prea mult să se vadă la televizor. Şi atunci, ce se va întîmpla? Din păcate, nimic semnificativ. O să intre, probabil, în insolvenţă, iar administratorul special va fi numit tot de partidele parlamentare. Diverşi politicieni au găsit şi vor mai găsi ocazia de a se împăuna cu dorinţa lor vie de “a salva televiziunea”.

Frumos gînd, dar realitatea e mult mai tristă: televiziunea publică trebuie să iasă de sub pulpana politicii şi să scape de ideile “salvatoare” ale celor care au folosit-o ani la rînd ca simplă tribună electorală. Or, asta nu se va întîmpla prea curînd, iar TVR nu va mai deveni vreodată ce-a fost: nu-şi va recîştiga audienţa pierdută, nici nu-şi va reconstrui prestigiul.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.