TVR, veşnica problemă fără soluţie

11 martie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Televiziunea publică are dificultăţi financiare tot mai mari, aşa că au început să-i dea tîrcoale tot felul de propuneri. Există şi două iniţiative de modificare a legii de funcţionare: una se referă la posibilitatea ca TVR să intre în insolvenţă, alta la separarea funcţiilor de preşedinte şi de director general. Nici una nu va rezolva, de fapt, adevărata problemă a instituţiei.

S-a propus şi unificarea televiziunii publice cu radioul public – ceea ce ar fi o mare prostie. Radioul public funcţionează, n-are probleme financiare, aşa că trebuie lăsat în pace. Ce sens ar avea să lipeşti o instituţie funcţională şi eficientă de una înglodată în datorii? În plus, ideea de a reface un mamut media de stat e tributară unei gîndiri învechite: în era digitală n-ai de ce să pui sub acelaşi acoperiş legislativ şi managerial un radio şi o televiziune doar aşa, pentru că amîndouă sînt ale statului (căci alte argumente nu există). Sper ca năzbîtia asta cu unificarea să dispară. Dar nici celelalte propuneri nu au şanse de succes. Din 1990 încoace, principala problemă a TVR a fost şi este politizarea. TVR a fost tot timpul – şi mai este şi acum, cînd audienţa e foarte slabă şi impactul său în spaţiul public e scăzut – jucăria preferată a oamenilor politici. Conform legii de organizare, conducerea TVR e numită, în fapt, de partide. Iar acestea şi-au plasat totdeauna oameni de încredere în Consiliul de Administraţie, pentru a controla instituţia şi pentru a-şi răsplăti nişte slujitori credincioşi.

Soarta TVR, eficienţa managerială, felul cum se cheltuiesc banii au fost totdeauna probleme secundare pentru decidenţii politici. Aşa că TVR a funcţionat, una peste alta, ineficient, dar a fost o tribună electorală utilă diverselor partide şi guverne. Nu s-a reformat, are în continuare foarte mulţi angajaţi şi nu va putea niciodată să adune atîţia bani pentru a-şi plăti datoriile şi a rămîne, totuşi, funcţională. Chiar dacă se măreşte taxa TV, care e foarte mică (iar politicienii, în laşitatea lor, n-au vrut s-o mărească: ar fi fost ca şi cum s-ar fi scumpit pîinea, pentru un popor atît de dependent de TV ca al nostru), chiar dacă se vor vinde din active, chiar dacă se va reduce personalul, tot nu se vor aduna destui bani.  Dar toate acestea sînt chestiuni manageriale. Or, la TVR nu numai despre managementul ineficient este vorba.  Să presupunem că televiziunea publică va reuşi, după ce va intra în insolvenţă, să se redreseze economic. Va scăpa, ce-i drept, de datorii, dar nu şi de vechile probleme: tot politizată va fi, iar ineficienţa financiară va reapărea.

Răul cel mare este că, de fapt, TVR n-a avut şi nu are independenţă şi autonomie: atîta timp cît conducerea este numită de partide, iar şefii trebuie să facă faţă tot timpul telefoanelor “de sus”, de la politicienii care i-au numit, TVR n-are nicio şansă să devină cu adevărat o organizaţie independentă, o expresie a interesului public. Ar trebui schimbate regulle şi criteriile pentru numirea Consiliului de administraţie şi a conducerii executive, astfel încît TVR să nu mai fie o veşnică jucărie a politicienilor. Dar cine să facă asta? Politicienii înşişi? Imposibil: le place prea mult să se vadă la televizor. Şi atunci, ce se va întîmpla? Din păcate, nimic semnificativ. O să intre, probabil, în insolvenţă, iar administratorul special va fi numit tot de partidele parlamentare. Diverşi politicieni au găsit şi vor mai găsi ocazia de a se împăuna cu dorinţa lor vie de “a salva televiziunea”.

Frumos gînd, dar realitatea e mult mai tristă: televiziunea publică trebuie să iasă de sub pulpana politicii şi să scape de ideile “salvatoare” ale celor care au folosit-o ani la rînd ca simplă tribună electorală. Or, asta nu se va întîmpla prea curînd, iar TVR nu va mai deveni vreodată ce-a fost: nu-şi va recîştiga audienţa pierdută, nici nu-şi va reconstrui prestigiul.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.