Turnee la zi: Tokyo și Hantî-Mansiisk

10 septembrie 2019
Turnee la zi: Tokyo și Hantî Mansiisk jpeg

Șah. Dac-o pornești pieptiș spre Chișinău, treci prin Kiev și o ții tot așa spre nord-est pînă la Moscova, ai ajuns la jumătatea drumului. Mai faci deci încă o dată pe atît, tot spre nord-est, și abia atunci intri în orașul cu denumirea atît de jucăușă pentru urechea noastră ciulită la tot ce sună rusește: Hantî-Mansiisk. Da, se pronunță cum se scrie, și e locul unde rușii și-au construit un fel de academie de șah (vezi foto), gazdă a numeroase concursuri, inclusiv olimpiade.

Aici a început azi unul dintre cele mai spectaculoase turnee ale anului prin jucătorii care au venit, dar și prin formatul eliminatoriu: Cupa Mondială. La un turneu major vor juca de data aceasta în sfîrșit și români. Este vorba de jucătorii noștri de top, Mircea Pîrligras și Constantin Lupulescu. Amîndoi însă sînt under-dogs. Pornesc cu a doua șansă, primul împotriva lui însuși Dieter Nisipeanu, care acum joacă pentru Germania, și al doilea împotriva lui Igor Kovalenko, un emigrant și el, de la ucraineni la letoni. Ca la tenis, cine trece de primul tur va încasa un cec, nu la fel de gras, dar important pentru un șahist profesionist: 6000 de dolari. Pentru calificarea în turul trei se încasează 10.000 de dolari, și așa mai departe. Locul 1 va ajunge să ia 110.000 de dolari, iar finaliștii (ultimii doi jucători rămași după cele cinci runde eliminatorii) se vor califica automat în turneul candidaților.

Iată și cîteva date despre turneul de la Hantî-Mansiisk: sînt 128 de participanți inițial, din 47 de țări. Cei mai mulți sînt din Rusia (28), urmați de indieni (10), chinezi (7) și americani (6). Printre participanți: Ding Liren, Anish Giri, Vachier-Lagrave, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Aronian, Mamedyarov, Dominguez și Grischuk.

***

Sumo. Nici nu a început bine, și turneul de toamnă al Cupei Împăratului la sumo a și înregistrat cîteva evenimente notabile. În prima rundă, yokozuna Hakuho a fost înfrînt de maegashira 1 (M1) Hokutofuji. În runda a doua, Hakuho a anunțat că se retrage, pe motiv că și-a scrîntit degetul. N-am observat în relatările TV urmărite ca după lupta cu Hokutofuji, Hakuho să fi resimțit ceva la deget, i se citea pe față doar uimirea înfrîngerii. Așa că pot bănui că e vorba de o retragere mai mult de ordin psihic.

Comentatorii deja au vorbit de ”blestemul unui yokozuna japonez”. De curînd, Hakuho a devenit cetățean japonez, el renunțînd la cetățenia sa de origine, cea mongolă. Mongolii au dominat eșalonul superior în sumo în ultimii douăzeci de ani. În acest moment, celălalt yokozuna activ este Kakuryu, tot un mongol. Kisenosato, un japonez, a devenit yokozuna anul trecut, dar apoi nu a mai putut lupta și nu a rezistat la acest rang decît doi ani. Ultimul yokozuna japonez dinaintea lui a fost Wakanohana, care și-a cucerit rangul în 1998.

Foarte spectaculoase sînt în continuare victoriile lui M11 Enho, un rikishi de sub 100 de kilograme, în condițiile în care cei mai mulți dintre adversarii săi tind spre 200 de kilograme. La diferența de gabarit dată, lui Enho nu-i rămîne decît să fie foarte tehnic, inventiv și agil pentru a-și dezechilibra adversarul mult mai masiv decît el. De urmărit sînt și prestațiile celor doi ozeki Goeido și Tochinoshin, care sînt kadoban, adică aflați în pericol de a fi retrogradați dacă la acest turneu nu realizează cel puțin opt victorii din cele 15 lupte.

diagram172 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 172 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 171 de data trecută: 1. Dxg2+! Txg2 2. Te1+ Cf1 3. Txf1#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Ugra Chess Academy din Hantî-Mansiisk, Rusia. Sursa: Ugra Chess.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.