Turnee la zi: şah şi sumo

12 noiembrie 2019
Turnee la zi: şah şi sumo jpeg

Şah. Săptămîna trecută s-a jucat la Bucureşti unul dintre cele mai importante turnee din România ultimilor ani, un concurs de şah rapid şi blitz la care au venit mari maeştri de top, printre care indianul Viswanathan Anand, rusul Sergei Karjakin, armeanul Levon Aronian, americanii Fabiano Caruana şi Wesley So (de care tocmai am vorbit aici) sau armeanul Shakhriyar Mamedyarov. Turneul e cu atît mai prestigios cu cît e şi parte integrantă dintr-o serie care culminează la sfîrşitul anului cu un concurs foarte select de la Londra. Cîştigătorul de la Bucureşti, Levon Aronian, are asigurată invitaţia la Londra aproape sută la sută; probabil şi Anand va fi printre invitaţi, pentru că mai are posibilitatea acumulării unor puncte într-un turneu programat în perioada următoare în India.

Oricum, a fost foarte bine că am putut vedea în capitală, în carne şi oase, jucători de asemenea calibru. Au mai fost concursuri tari în România, dar se jucau în locuri mai greu accesibile, cum ar fi Mediaş. Aşa, la Bucureşti, au putut veni să privească partidele atît şahiştii amatori de toate vîrstele din oraş, cît şi alţi invitaţi de marcă - cum ar fi marele maestru Florin Gheorghiu.

În paralel cu concursul „vedetelor”, s-a jucat la Bucureşti, într-o sală alăturată, şi un concurs al şahiştilor români. Formatul a fost acelaşi, şah rapid şi blitz. S-au impus favoriţii, şi anume Constantin Lupulescu, Andrei Istrăţescu, Bogdan Deac şi Mircea Pârligras, practic cei mai în formă şahişti români ai momentului.

Că se întîmplă ceva cu şahul la Bucureşti se vede şi din faptul că tot aici începe azi şi o competiţie internaţională rezervată seniorilor. E un concurs mamut, cu aproape 400 de participanţi, printre care şi fostele glorii ale şahului sovietic Rafael Vaganian, Iuri Balaşov, Evgheni Sveşnikov sau Nona Gaprindaşvili. Mi se pare însă discutabilă împărţirea jucătorilor pe două categorii: peste 50 de ani şi peste 65 de ani. Dacă la 50 de ani eşti considerat senior, înseamnă că aici ar putea juca şi Anand (care face luna viitoare 50 de ani) sau ar fi putut juca la vremea lor şi foştii campioni mondiali Lasker, Alehin, Smâslov sau Karpov, care se puteau bate cu elita mondială şahistă şi după cinci decenii de viaţă şi carieră. Şi atunci întrebarea este ce rost are să stabileşti că un jucător de 50 de ani este veteran cînd el de fapt poate fi considerat în plină activitate?! Dacă ar fi fost vorba de alte sporturi, aş fi înţeles, dar la şah poţi juca la nivel competiţional înalt pînă la 60 sau chiar 80 de ani - cum au fost cazurile lui Miguel Najdorf sau Viktor Korcinoi.

Sumo. Doar menţionez că la Fukuoka în Japonia a început Kyushu Basho, al doilea turneu de toamnă al Cupei Împăratului la sumo. Yokozuna Kakuryu s-a accidentat în ajunul competiţiei şi s-a retras, iar după prima rundă s-a retras şi ozeki Goeido. Yokozuna Hakuho continuă alergarea, deşi a fost înfrînt surprinzător în runda a doua. Se anunţă un turneu deschis la orice rezultat, ca şi cel precedent, din septembrie, cîştigat de sekiwake (al treilea rang în sumo, după yokozuna şi ozeki) Mitakeumi.

diagram181 png png

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 181 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 180 de data trecută: 1… Td1+ 2. Txd1 (2. Nxd1 De1#; 2. Rf2 De1#) 2… Dxc5+ şi negrul cîştigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Instantaneu din timpul turneului de şah rapid şi blitz de la Bucureşti, noiembrie 2019. Se văd la masa de joc, de la stînga la dreapta, Mamedyarov, Giri, Anand, Caruana, Korobov şi Aronian. © Ionuţ Iamandi

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.