Turnee la zi: Karlsruhe/Baden-Baden, Zurich, Riga

17 aprilie 2017
Turnee la zi: Karlsruhe/Baden Baden, Zurich, Riga jpeg

A trecut ceva vreme de cînd campionul mondial nu și-a mai făcut apariția într-o competiție oficială de șah. Dar gata cu vacanța și pentru Magnus Carlsen, care a luat startul în turneul Grenke din Germania, programat să se desfășoare în Karlsruhe (prima parte) și Baden-Baden (ultimele patru runde). Lider temporar, cu două victorii din tot atîtea partide, este chinezoaica Hou Yifan, deși la concurs participă, printre alții, și trei jucători din top 10: Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave și Levon Aronian. Cel puțin la fel de multă vîlvă ca și startul puternic al campioanei asiatice a făcut la Karlsruhe noul look al al lui Carlsen (vezi foto), care a purtat pentru prima oară într-un turneu ochelari de vedere.

Nici fostul campion mondial Viswanathan Anand nu a fost prezent în concursuri în ultima perioadă, dar și-a făcut și el debutul pe anul acesta la Zurich, în Elveția, într-un turneu în memoria lui Viktor Korcinoi. Fostul campion rus, care a încetat din viață anul trecut, a fugit din URSS în 1976 și s-a stabilit ulterior în Elveția. La Memorialul Korcinoi de la Zurich s-a jucat în sistem „neoclasic”, dar și blitz. Au mai participat, printre alții, un alt fost campion mondial, Vladimir Kramnik, alți trei ruși, Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler și Grigoriy Oparin, dar și americanul Hikaru Nakamura. În sistemul ”neoclasic” de joc (45 de minute pentru întreaga partidă plus 10 secunde per mutare pentru fiecare jucător) s-au impus Nakamura și Nepomniachtchi, în vreme ce Anand a luat locul trei.

Din campionatul european feminin de la Riga s-au consumat primele șase runde (din totalul de nouă). În frunte sînt momentan Alexandra Goryachkina (Rusia) și Nana Dzagnidze (Georgia), cu cîte cinci puncte. La o jumătate de punct distanță urmează un grup de nu mai puțin de 14 jucătoare, printre care și surorile favorite Ana și Maria Muziciuk (Rusia). Reprezentantele României au cîte 3,5 puncte (Mihaela Sandu și Irina Bulmaga), în vreme ce Luminița Cosma are trei puncte.

În cîteva zile urmează să înceapă un alt turneu atractiv din punct de vedere al premiilor, Memorialul Vugar Gashimov din Shamkir, Azerbaidjan. Gashimov a fost un puternic jucător de șah azer, care a murit în 2014, la doar 27 de ani. Turneul are un fond de premiere de 100.000 de euro la care aspiră, printre alții, proaspătul campion al SUA și numărul doi mondial Wesley So, Vladimir Kramnik, care abia a încheiat Memorialul Korcinoi, Serghei Karjakin, fostul șalanger la titlul mondial, Shakhriyar Mamedyarov, cel mai titrat jucător al țării gazdă, Michael Adams (Marea Britanie), Pentala Harikrishna (India) și Veselin Topalov (Bulgaria).

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 55 va fi publicată în ediția de săptămîna viitoare a rubricii ”În alb și negru”.

Soluția diagramei 54 din numărul trecut: 1… Cd3! 2. Dxc7 Nxf2+ 3. Rh1 Cxe1! urmat imparabil de Ng2 mat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: „Noul look” cu ochelari al campionului mondial Magnus Carlsen, Karlsruhe, Germania, aprilie 2017. Credit: Georgios Souleidis.

diagram55 png png
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.