Trei plăceri

15 februarie 2013
Trei plăceri jpeg

Marți a fost “Ziua Jafar Panahi”. În timpul proiecției lui Parde, noul și misteriosul film al cineastului iranian arestat în propria țară și împiedicat prin lege să facă film în următorii 20 de ani, în fața hotelului Hyat a fost organizat un minuscul protest. Cîțiva fani au stat ore în șir în frig cu pancarde cu poza lui Panahi pe care scria: “I ought to be here.”  Parde/Closed Curtain, ajuns la Berlinală în mod discret – fără hard disk-uri ascunse în torturi de data asta – n-a reușit însă să ridice prea mult temperatura festivalului. Cronici călduțe, consemnări respectuoase și dezamăgite.

Pentru că e pe jumătate film și pe jumătate this-is-not-a-film, iar prima jumătate e atît de seducătoare încît revenirea lui Panahi la starea din This Is Not a Film în a doua, din nou cu el în rol principal vorbind despre imposibilitatea de a face film, îi silește pe spectatori să părăsească ficțiunea în care se angajaseră cu totul. Care e următoarea: un scriitor bîntuit de paranoia ajunge la reședința de vacanță a unui amic (acela, vom afla, e Panahi), se baricadează înăuntru și scoate dintr-o geantă de voiaj un cățel. Trage perdelele și căptușește geamurile cu pînză neagră. Într-un episod comic, hollywoodian, aflăm – prin intermediul cățelului care se instalează pe o canapea și dă drumul la televizor – că în Iran au fost interziși cîinii pentru că “murdăresc statul islamic”.

Scriitorul (intepretat de scenaristul lui The Circle Kamboziya Partovi) închide televizorul și scoate intempestiv bateriile din telecomandă. Intimitatea dintre cei doi izolați de lume, chimia lor e atît de captivantă! Însă doi tineri se furișează în casă. Melika și Reza pretind că sînt frați și că au fugit după o razie la o petrecere de pe plajă. Reza pleacă, dar o lasă pe Melika în vilă în grija scriitorului. Melika are porniri sinucigașe dar prezența ei ambiguă poate să însemne cu totul altceva. Poate că locatarii vilei sînt spionați.

Spre deosebire de

, aici scenariile din mintea cineastului nu sînt povestite ci au fost filmate, există actori și există montaj. Însă, odată ce Panahi apare în cadru, povestea e abandonată, personajele sînt puse în cui ca o banală recuzită. Cățelul, polul afectiv al filmului dispare cu lesă cu tot printr-un geam spart. Nu putem decît să privim în urma lui cu jind la ce ar fi putut fi un film de Jafar Panahi. Ceea ce urmează e un amestec de documentar și teatru absurd în care regizorul e vizitat de vecini și prieteni, în timp ce personajele fantomatice traversează diverse sfîrșituri și “luptă” pentru întîietate în mintea regizorului. 

E pusă în discuție prin metafore evidente condiția – personală și universală – a cineastului într-un regim opresiv. Creierul său clocotește de povești, dar poveștile sînt spectrale. Camera e închisă în spațiul limitat al vilei. A fost acolo înainte ca personajele să o populeze și va rămîne acolo după plecarea regizorului. Însă reacțiile criticii de la Berlin arată că deși, desigur, persoana lui Panahi lipsește de la festival, după This Is Not a Film ceea ce lisește cu adevărat este un film de Jafar Panahi. Ironia: filmul e mai interesant decît viața. Dar tot ce poate să facă autorul e să își deghizeze disperarea care îi dizolvă spiritul în melancolia care scaldă Parde. La final, Panahi va urca scriitor și cățel în mașină și va lăsa în casă personajul sinucigaș. Un final optimist? Nu, dacă ne gîndim că și camera a rămas în casă. Parde e un film copleșitor totuși.

, proiectat în afara competiției, încheie povestea de dragoste începută în 1994, în regia lui Richard Linklater, cu Julie Delpi și Ethan Hawk în rolurile principale. În

, Celine și Jesse  se întîlneau într-un tren care îi ducea la Paris. Acolo petrec o noapte imposibil de uitat după care lasă totul la voia întîmplării. Își dau o întîlnire – dacă vor reuși amîndoi să ajungă înseamnă că sînt destinați unul altuia. Ceva merge prost. În

(2004 – Julie Delpi și Ehtan Hawk sînt copți și ei, și ca oameni și ca artiști), Jesse revine la Paris pentru lansarea cărții în care povestește aventura sa cu misterioasa Celine. Celine află de lansare și vine la librărie. Cei doi petrec din nou, după zece ani cîteva ore în Paris pînă la apusul soarelui. Celine e necăsătorită, Jesse e însurat și are un fiu. Viața lui personală îl deprimă. Before Sunrise, un pas în doi perfect, un tur de forță cu final frustrant a devenit rapid filmul cult al atracției intelectuale.

, aproape mai bun decît primul, adaugă la energia intoxicantă a primului subtanțialitate, melancolie, ritmul încetinit a doi oameni atinși deja de viață. Toate astea alterează chimia dintre ei, o modifică, îi dă o plenitutinde. Finalul e criptic și incredibil de voluptuos. Pregătit să plece la aeroport, amînînd mereu clipa, Jesse sfîrșește în apartamentul lui Celine și genericul cade peste o scenă în care ea cîntă și dansează pentru el.

În

îi regăsim împreună. Au mai trecut nouă ani, au fete gemene și sînt în vacanță în Grecia. Încă se mai iubesc? Lucrul ăsta ne e clar din primele cadre. Chimia încă mai funcționează? Da, totul revine pe ecran din încheietură, cu o diferență esențială: avem în față doi oameni care au un trecut împreună, doi oameni care, ca toți oamenii în relații lungi, sînt deja în trecut. Energia primelor două izvora din noutatea seducătoare a întîlnirii acestor două personaje, din anticiparea savuroasă a infinitelor posibilități. Rețeta lor – întregul film se întindea doar pe cîteva ore – permitea o concentrare emoțională maximă. În viață momentele care ies perfect sînt uneori la distanțe atît de mari încît e imposibil de făcut un film al lor. În

sînt tot cîteva ore. Și miza: cu toții ni i-am imaginat pe Jesse și pe Celine trăind fericiți pînă la adînci bătrîneți;

ni-i scoate din imaginație și ne arată cum e. Relația unică a celor trei filme cu Timpul crează ceva cu totul magic. În prima eram afară din timp, în a doua aveam în față viitorul. Aici, timpul ne-a prins din urmă. Celine și Jesse au o seară în care pot fi singuri, se pot plimba, pot discuta. A doua jumătate a filmului e o ceartă. Una formidabilă în care ea îi reproșează lui că și-a sacrificat viața pentru el. În care ies la lumină lipsurile și Jesse și Celine pot fi, o, da, adversari redutabili.

e un deliciu. Nicicînd o ceartă n-a fost mai cinematografică. E demonstrația magnifică a faptului că atracția nu e un artificiu, nici o punere în scenă a unor momente prea disparate ca să dea o strălucire reală vieții. Într-un fel, finalul din

e la fel de incert ca cel din

. O relație oricît de reușită poate să mai cîștige un răgaz, dar nu e deloc o garanție în calea timpului. Sau poate că e. Oricum, asta nu o face mai puțin esențială. 

Comedia indie

a lui David Gordon Green cu Paul Rudd și Emil Hirsch în rolurile principale e o gură nesperată de aer proaspăt printre autisme plicticoase ca Vic et Flo ont vu un ours, convenționalisme sufocante precum La religieuse (cu un rol ridicol pentru Isabelle Hupert) și The Night Train to Lisbon, sau zmeura de pe tort a acestui festival, incredibilul, abominabilul

(care merită o discuție separată pentru că a creat o categorie numai a lui). Tot un pas în doi, de fapt un remake (foarte personal) al filmului islandez din 2011

și inspirat de filme precum

al lui Gus Van Sant,

e odiseea celor mai atașanți idioți apăruți recent pe ecran. Paul Rudd și Emile Hirsch dau viață unor personaje cărora ai putea să le acorzi nu două ci douăzeci și patru de ore din viața ta. Emile Hirsch a fost propulsat meteoric de rolul din

despre care spunea că a marcat vieți (oameni și-au părăsit joburile pentru a se retrage în natura și au venit să-i mulțumească; după șase luni aceeași oameni au venit să-l înjure). Ei bine, rolul din

e antidotul dărîmător pentru

. Coloana sonoră compusă de trupa texană

– membrii trupei sînt prietenii regizorului și cei care i-au sugerat locațiile incendiate – e și ea un personaj foarte prezent și foarte original.

e e la antipodul unei comedii reformatoare. Dar reușește să fie cu totul altceva decît

. Nici nu e propriuzis povestea unei prietenii. Paul Rudd, nicicînd mai versatil într-un rol cu fațete dramatice, și Emile Hirsch aduc la viață personaje emblemă ale anilor ’80. Sînt irezistibile, hohotitor de universale. Atît de vii încît în orice moment s-ar putea desprinde din povestea asta și păși nestingherit prin altele continuînd la nesfîrșit să tragă dungi galbene pe șosea, ascultînd la infinit lecții de limba germană. David Gordon Green cîștigă pariul ce părea imposibil de a veni cu ceva nou în comedie. Rămîne de văzut dacă ursul e brav și are simțul umorului.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .