The Migrumpies sau fenomenul „fake news” 

Adriana CIOBANU
5 mai 2017
The Migrumpies sau fenomenul „fake news”  jpeg

Nu știu de ce, dar întotdeauna am simțit că nu se cade să privești un film cu certificat de naștere european,  ronțăind  popcorn și sorbind zgomotos dintr-o cola. Poate și pentru că experiența intelectuală nu are toți parametrii relaxării, iar orizontul de așteptare presupune o molfăială a ideilor, mai degrabă decît o scufundare eliberatoare în propria zonă de confort. Așa că, la The Migrumpies, m-am lipit de scaun cuminte, așteptînd o expunere vizuală revelatorie sau o apucare fermă de umeri și o zguduire zdravănă.

Ce-am primit în schimb? Un permis de liber amuzament încă de la primele secvențe, cînd chipul unuia dintre figuranți mi-a amintit de Toni Erdmann. N-o să mă puteți învinui prea tare pentru cele cîteva minute care au urmat și în care nu știu ce s-a întîmplat în film, pentru că deja reintrasem în joaca de-a măștile, unde îl ascultam pe Toni cîntînd (acompaniind-o pe fiica lui dezlănțuită) la un pian care aducea propria notă de gravă ironie situației. Asta după ce trecusem preț de cîteva clipe pe la petrecerea de la ziua de naștere  a lui Ines (un fel de Teibale și demonul ei în variantă ecranizată) pentru ca, în final, să ajung părtașa unei îmbrățișări absurde, pe care aș putea cu ușurință s-o integrez imaginativ într-una dintre piesele lui Eugen Ionescu. Sau ale lui Vișniec.

Știu ce o să spuneți, lipsă de concentrare. Previzibil și adevărat. Însă aduc în apărarea mea dovada reîntoarcerii rapide în prezentul austriac al filmului, odată cu apariția personajului colectiv pe care se așază vertebrele producției cinematografice. O echipă de televiziune, în căutarea unui documentar interesant despre viața imigranților dintr-o renumită suburbie (fictivă) a Vienei, despre felul în care s-au integrat și adaptat în societatea austriacă. Altfel spus, în căutarea audienței. Lucru deloc reprobabil, dacă demersul ar fi respectat rigorile și normele pe care asumarea profundă a profesiei le impune. Sau, dacă vreți, ilustrarea în cheie amuzantă a atît de actualului fenomen fake news.

Dacă stau bine și mă gîndesc, între Toni Erdmann și The Migrumpies există elemente comune. Doar că The Migrumpies preferă drumul mai ușor și rapid către fondul de umor al privitorului, construindu-și discursul, cu o ironie nu foarte aspră, dar articulată, pe o serie de clișee care ating și complexitățile relației părinte-copil. Și aici avem un dezechilibru al generațiilor, și aici se caută o rețetă pentru a da greutate timpului, doar că această căutare poartă hainele furate ale unor identități sociale fals asumate.

Așadar, am spus-o! The Migrumpies este un film al clișeelor specifice actualei societăți de consum, pe care le ridiculizează într-o manieră cinică de multe ori, oscilînd între a sublinia cu asprime sau doar a se apropia cu umor de fiecare dintre acestea. Mi-e greu să mă abțin de la a spune, pe scurt, povestea filmului. Dar sînt unul dintre oamenii care preferă să vadă o producție cinematografică fără să aibă indiciile descifrării acesteia, din cronici sau trailere, așa că nu pot să fiu tocmai eu cea care strică bucuria descoperirii graduale a intrigii sau a decojirii, foaie cu foaie, a structurii personajelor. Și chiar merită! Scenariștii (un austriac cu origini iraniene și cei doi actori principali) știu bine rețeta construirii personajelor, trăsăturile fizice sînt atent alese, iar definirea din perspectivă morală concentrează semnificații majore ale tipologiilor umane. Toate, într-o notă de umor care oscilează între clișeu și imprevizibil.

Dacă aș cita un personaj secundar de la sfîrșit, atunci aș spune că e un film despre doi idioți, unul care fumează și altul care are pantalonii prea strîmți. Ar fi însă nedrept față de întreaga încercare a echipei de producție de a construi o experiență cinematografică în care societatea este pusă la colț și arătată cu degetul. Uneori chiar din interiorul ei. În definitiv, este un film despre familii, despre prietenie, despre carieră. Despre cel mai rău lucru care ți se poate întîmpla pe lumea asta, după pierderea cuiva drag și o boală necruțătoare- relația cu băncile. Despre suflete care aleg înfățișări nepotrivite, despre oportunism, despre un spirit comunitar care funcționează cel mai bine în situații limită, despre compromisuri și minciună. Despre jurnalismul superficial, fără dileme existențiale sau profesionale. Despre o fărîmă de moralitate pe care oricine ar trebui să o aibă și la care, la un moment dat, ar putea recurge pentru a salva lumea.

Am simțit finalul filmului ca pe unul care ar fi putut fi lesne ilustrat cu imnul Statelor Unite. Nu pot să nu mărturisesc că, dacă l-aș mai vedea o dată, sigur mi-ar veni să ronțăi niște popcorn.

Adriana Ciobanu este jurnalist TVR.

Die Migrantigen / Înfurigranții (Austria, 2017) este programat la București, pe 11 mai, la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017/programfilme/infurigrantii/

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

cub catalin botezatu png
Cine a fost, de fapt, marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Au fost amanți timp de 7 ani, era căsătorită și mai mare decât el: „O iubesc în continuare într-un sertăraș”
Cătălin Botezatu (58 de ani) se numără printre cei mai râvniți bărbați din România, dar și printre cei mai apreciați designeri vestimentari. Creatorul de modă și-a trăit viața la maximă intensitate, pasiunea sa fiind femeile, însă doar una dintre ele a fost marea lui dragoste.
mecanic service auto jpeg
Registrul Auto Român atrage atenţia asupra certificatelor RAR Auto-Pass false
Registrul Auto Român (RAR) atrage atenţia asupra inducerii în eroare a cetăţenilor de către "anumite entităţi terţe" pentru a le vinde certificate RAR Auto-Pass la preţuri supraevaluate.
holocaust foto tvr jpg
15% dintre tinerii români nu au auzit niciodată cuvintele „Holocaust" și „Shoah”, conform unui sondaj internațional
Un sondaj de opinie realizat pe fondul creșterii popularității extremei drepte arată că unul din opt tineri germani nu a auzit niciodată termenii „Holocaust” și „Shoah”, transmite agenția DPA. În România, această proporție este chiar mai mare din țările analizate în studiu, ajungând la 15%.
7 ilinca tomoroveanu traian stanescu jpg jpeg
Povestea de iubire dintre doi actori din Generația de Aur. S-au cunoscut pe platoul de filmare, la început a fost prietenia, iar vreme de 40 de ani au fost căsătoriți
Una din cele mai frumoase și talentate actrițe din „Generația de Aur”, Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga, a fost marea iubire a actorului Traian Stănescu. Cei doi au fost căsătoriți timp de 42 de ani. N-a fost dragoste la prima vedere, cum se întâmplă de multe ori în lumea artistic
5 calitati apreciate de femei la sotii lor  Sursa foto shutterstock 1838823604 jpg
5 calităţi pe care femeile le apreciază la un bărbat după căsătorie
Sunt multe moduri prin care femeile simt cât de mult sunt iubite, mai ales după căsătorie, când, cu timpul, pasiunea începe să se stingă. Află ce anume apreciază cele mai multe femei la soţii lor de-a lungul căsniciei!
Biserica Sfinţii Petru şi Pavel din Silistra (© Imago Romaniae)
Orașul din Bulgaria care a aparținut României. Jumătate din populație era formată din turci
Astăzi, este un nume pe care doar foarte puțini români îl mai recunosc, însă, cu ani în urmă, el era unul dintre cele mai unice orașe din țara noastră. Este vorba despre Silistra, un loc care, cândva, era o fereastră deschisă către un trecut care dispărea cu repeziciune.
Elias Charalambous (Sportpictures) jpg
FCSB, meci „tare” în Liga Europa. Gruparea lui Charalambous înfruntă FK Qarabağ
FCSB se pregătește pentru penultima etapă din competiție.
475010496 1190842456379780 4154709593074870850 n jpg
Tineri români, arestați și expulzați din Serbia pentru „uneltire” împotriva statului sârb: „Am fost legitimați și duși la secție, nu ni s-a comunicat motivul”
Mai mulți tineri români, care participau la un program internațional de formare pentru societatea civilă, au fost arestați în Serbia. Poliția i-a acuzat de „uneltire” împotriva statului sârb. „Am fost așteptați de poliție, legitimați și duși la secție”, spune Ștefana, o tânără din România.
la linea spania jpg
Cele mai urâte orașe de pe litoralul european obligatoriu de evitat ca să nu îți strici vacanța
Când ne pregătim pentru vacanță căutăm informații despre cele mai frumoase destinații din Europa. Grecia, Spania, Italia, Portugalia sau Turcia sunt țări preferate de turiștii din toată lumea în special pentru plajele frumoase.