Textul ca un teatru de luptă

26 octombrie 2018
Textul ca un teatru de luptă jpeg

Inițiat de actorul Ionuț Caras, Texte bune în locuri nebune este un proiect care a debutat în anul 2017 în spațiul underground din Cluj-Napoca, mai precis în barul Insomnia și a afirmat de la început un principiu ferm: demersul manifestat ca un spectacol-lectură își propune să transmită publicului texte care nu au fost scrise pentru scenă. Această alegere conduce la o deblocare a percepției spectatorului, în sensul depășirii convențiilor teatrale tradiționale. Cu siguranță, se instaurează o nouă formă de convenție, generată de opțiunea pentru spațiul ales și chiar de mesajul textului însuși. Avînd în vedere însă că spațiile sînt alternative, iar textele conțin o încărcătură dramatică nedestinată scenei (deci din start „ne ursită” vreunei convenții) contextele sînt dinamice și nu se fixează într-o singură perspectivă asupra abordării textelor propuse.

Ionuț Caras și colegii săi de proiect optează pentru texte care îl integrează pe spectator unor situații care au funcția de a provoca o formă de conștientizare fie ea în raport cu sfera socială sau politică, fie la nivelul funcției cuvîntului. De la propunerea unor teme precum protestele de stradă, traumele istorice generate de închisorile comuniste, poezia sau universul lui Kafka pînă la biografiile individuale smulse din masa amorfă și agonizantă a războiului, textele care s-au făcut auzite în spații cît mai diferite au provocat în martori o formă de ascultare cu care sîntem din ce în ce mai puțin obișnuiți. Acesta, este, de fapt, argumentul care poate fi adus în favoarea opțiunii pentru formula de spectacol-lectură. Nu numai că textele nu sînt destinate scenei de tip convențional, dar ele nu sînt jucate, nu sînt interpretate în sensul larg acceptat al artei actorului. Ele sînt rostite astfel încît să iasă la iveală din ele semnificații și nuanțe pe care o lectură în tăcere nu le-ar putea accesa.

Alegerea spectacolului - lectură ca modalitate de a face să ajungă la spectator atît funcția cuvîntului cît și problematica (potențată de rostire) conținută de ele este, de fapt, un instrument regizoral folosit de Ionuț Caras pentru atingerea finalității proiectului.

În cadrul Întîlnirilor Internaționale de la Cluj ediția a VIII-a 2018, care a stat sub semnul conceptului de Viziuni a fost prezentat un episod cu totul special al proiectului Texte bune în locuri nebune: spectacolul-lectură Scrisori de pe front construit pe baza mărturiilor unor  soldați români de pe fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale, precum și a unor pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Este important de precizat că spectacolul a fost prezentat pentru prima dată în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, atît în prezența cadrelor militare cît și a unor spectatori care nu fac parte din domeniul militar.

texte bune 3 jpg jpeg

În cadrul Întîlnirilor Internaționale de la Cluj a fost încălcat un principiu care stă la baza proiectului și anume că fiecare spectacol este prezentat o singură dată. Este de înțeles de ce la debutul Textelor bune… s-a optat pentru umbrela lui „o singură dată”. Ea este strîns conectată cu depășirea convenției teatrale și cu opțiunea pentru spații distincte de scena clasică: se evită, astfel, perisabilitatea care amenință sensurile cuvintelor mult prea rostite reprezentații la rînd. Spun că a fost fericită încălcarea principiului dintr-un motiv evident: spectatorii au avut ocazia să intre în contact cu o viziune asupra actului artistic bazat pe cuvînt și să ia aminte la fragmentele unor lumi cu care este cumplit de greu de empatizat, atîta vreme cît nu ai fost acolo: frontul, locul în care moartea, iubirea, morala, credința sînt deturnate de la sensul lor obișnuit.

În micuța sală Caragiale , un loc în care cel mai adesea încep să se nască, printr-o primă lectură, spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca (o alegere cu sens, așadar), spectatorii au fost invitați să ia loc la o masă pe care fusese întins… un cîmp de luptă în miniatură. De fapt, putem inversa optică: spectatorii erau uriașii invitați să privească prin lupa istoriei pe cei aruncați în preajma cele mai cumplite limite.

Ionuț Caras și Matei Rotaru, alături de studenții de la facultatea de Teatru și Film a UBB Cluj-Napoca Daniela Purcărea și Ștefan Iancu au lecturat Scrisorile…în proximitatea spectatorilor, ceea ce a generat o formă de emoție colectivă amplificată de faptul că fiecare prezență individuală era atinsă direct de emoția celorlalţi. Această proximitate strategică a ajutat și la perceperea optimă a textului, a nuanțelor și diferențierilor introduse de limbajul specific epocilor în care soldații au scris acele cuvinte străbătute, de altfel, de coordonate universale.

 Spectacolul a fost centrat, astfel, pe o dublă ipostază a distanței: miniaturizarea frontului care a prezentat istoria ca un joc al căror reguli pot fi adesea confundate cu hazardul și proximitatea care a accentuat sensurile și emoția conținute în cuvintele soldaților și a crescut empatia fiecărui spectator cu ceilalți martori.

Scrisorile de pe front ne-au revelat, ca întreg proiectul Texte bune în locuri nebune, că există scrieri care se manifestă ca un cîmp de luptă al cuvintelor, ca o tensiune între sens și granițele care îl provoacă să iasă la lumină prin strategii de rostire și prin deturnări inspirate de la tiparele unor convenții.

Scrisori de pe front
Spectacol-lectură din cadrul proiectului Texte bune în locuri nebune

Distribuția:
Ionuț Caras
Matei Rotaru
Daniela Purcărea
Ștefan Iancu
Regia, scenariul, ilustrația muzicală: Ionuț Caras
Lumini: Mădălina Mînzat
Sunet: Vlad Negrea

Gina Șerbănescu este critic de teatru.

Foto: Nicu Cherciu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.