Textul ca un teatru de luptă

26 octombrie 2018
Textul ca un teatru de luptă jpeg

Inițiat de actorul Ionuț Caras, Texte bune în locuri nebune este un proiect care a debutat în anul 2017 în spațiul underground din Cluj-Napoca, mai precis în barul Insomnia și a afirmat de la început un principiu ferm: demersul manifestat ca un spectacol-lectură își propune să transmită publicului texte care nu au fost scrise pentru scenă. Această alegere conduce la o deblocare a percepției spectatorului, în sensul depășirii convențiilor teatrale tradiționale. Cu siguranță, se instaurează o nouă formă de convenție, generată de opțiunea pentru spațiul ales și chiar de mesajul textului însuși. Avînd în vedere însă că spațiile sînt alternative, iar textele conțin o încărcătură dramatică nedestinată scenei (deci din start „ne ursită” vreunei convenții) contextele sînt dinamice și nu se fixează într-o singură perspectivă asupra abordării textelor propuse.

Ionuț Caras și colegii săi de proiect optează pentru texte care îl integrează pe spectator unor situații care au funcția de a provoca o formă de conștientizare fie ea în raport cu sfera socială sau politică, fie la nivelul funcției cuvîntului. De la propunerea unor teme precum protestele de stradă, traumele istorice generate de închisorile comuniste, poezia sau universul lui Kafka pînă la biografiile individuale smulse din masa amorfă și agonizantă a războiului, textele care s-au făcut auzite în spații cît mai diferite au provocat în martori o formă de ascultare cu care sîntem din ce în ce mai puțin obișnuiți. Acesta, este, de fapt, argumentul care poate fi adus în favoarea opțiunii pentru formula de spectacol-lectură. Nu numai că textele nu sînt destinate scenei de tip convențional, dar ele nu sînt jucate, nu sînt interpretate în sensul larg acceptat al artei actorului. Ele sînt rostite astfel încît să iasă la iveală din ele semnificații și nuanțe pe care o lectură în tăcere nu le-ar putea accesa.

Alegerea spectacolului - lectură ca modalitate de a face să ajungă la spectator atît funcția cuvîntului cît și problematica (potențată de rostire) conținută de ele este, de fapt, un instrument regizoral folosit de Ionuț Caras pentru atingerea finalității proiectului.

În cadrul Întîlnirilor Internaționale de la Cluj ediția a VIII-a 2018, care a stat sub semnul conceptului de Viziuni a fost prezentat un episod cu totul special al proiectului Texte bune în locuri nebune: spectacolul-lectură Scrisori de pe front construit pe baza mărturiilor unor  soldați români de pe fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale, precum și a unor pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Este important de precizat că spectacolul a fost prezentat pentru prima dată în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, atît în prezența cadrelor militare cît și a unor spectatori care nu fac parte din domeniul militar.

texte bune 3 jpg jpeg

În cadrul Întîlnirilor Internaționale de la Cluj a fost încălcat un principiu care stă la baza proiectului și anume că fiecare spectacol este prezentat o singură dată. Este de înțeles de ce la debutul Textelor bune… s-a optat pentru umbrela lui „o singură dată”. Ea este strîns conectată cu depășirea convenției teatrale și cu opțiunea pentru spații distincte de scena clasică: se evită, astfel, perisabilitatea care amenință sensurile cuvintelor mult prea rostite reprezentații la rînd. Spun că a fost fericită încălcarea principiului dintr-un motiv evident: spectatorii au avut ocazia să intre în contact cu o viziune asupra actului artistic bazat pe cuvînt și să ia aminte la fragmentele unor lumi cu care este cumplit de greu de empatizat, atîta vreme cît nu ai fost acolo: frontul, locul în care moartea, iubirea, morala, credința sînt deturnate de la sensul lor obișnuit.

În micuța sală Caragiale , un loc în care cel mai adesea încep să se nască, printr-o primă lectură, spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca (o alegere cu sens, așadar), spectatorii au fost invitați să ia loc la o masă pe care fusese întins… un cîmp de luptă în miniatură. De fapt, putem inversa optică: spectatorii erau uriașii invitați să privească prin lupa istoriei pe cei aruncați în preajma cele mai cumplite limite.

Ionuț Caras și Matei Rotaru, alături de studenții de la facultatea de Teatru și Film a UBB Cluj-Napoca Daniela Purcărea și Ștefan Iancu au lecturat Scrisorile…în proximitatea spectatorilor, ceea ce a generat o formă de emoție colectivă amplificată de faptul că fiecare prezență individuală era atinsă direct de emoția celorlalţi. Această proximitate strategică a ajutat și la perceperea optimă a textului, a nuanțelor și diferențierilor introduse de limbajul specific epocilor în care soldații au scris acele cuvinte străbătute, de altfel, de coordonate universale.

 Spectacolul a fost centrat, astfel, pe o dublă ipostază a distanței: miniaturizarea frontului care a prezentat istoria ca un joc al căror reguli pot fi adesea confundate cu hazardul și proximitatea care a accentuat sensurile și emoția conținute în cuvintele soldaților și a crescut empatia fiecărui spectator cu ceilalți martori.

Scrisorile de pe front ne-au revelat, ca întreg proiectul Texte bune în locuri nebune, că există scrieri care se manifestă ca un cîmp de luptă al cuvintelor, ca o tensiune între sens și granițele care îl provoacă să iasă la lumină prin strategii de rostire și prin deturnări inspirate de la tiparele unor convenții.

Scrisori de pe front
Spectacol-lectură din cadrul proiectului Texte bune în locuri nebune

Distribuția:
Ionuț Caras
Matei Rotaru
Daniela Purcărea
Ștefan Iancu
Regia, scenariul, ilustrația muzicală: Ionuț Caras
Lumini: Mădălina Mînzat
Sunet: Vlad Negrea

Gina Șerbănescu este critic de teatru.

Foto: Nicu Cherciu

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:

Adevarul.ro

Trenul regal FOTO Inquam Photos / Ovidiu Iordachi
„Șpriț și lăutari” în Trenul Regal de Ziua României. Casa Regală: Este o blasfemie
Trenul Regal a fost închiriat pentru o petrecere de 1 Decembrie, cu „zaiafeturi și lăutari”, la un preț de 500 de euro pe persoană, ceea ce a stârnit indignarea Casei Regale.
facturi
Cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei: cum pot fi obținute și ce se poate cumpăra cu ele
Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a explicat mecanismul prin care românii vor putea folosi cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei, acordat în două tranșe populației vulnerabile.
Lupte in apropiere de Bahmut Ucraina FOTO Profimedia jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii continuă să deporteze copii ucraineni. Zeci de morți în Herson după bombardamentele Moscovei
Rusia a îndepărtat probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și a lansat rachetele fără focoase către ținte din Ucraina.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.