„Anumite texte se încăpățînează să iasă din sertar” – interviu cu actorul Ionuț CARAS

28 noiembrie 2017
„Anumite texte se încăpățînează să iasă din sertar” – interviu cu actorul Ionuț CARAS jpeg

În peisajul cultural clujean s-a impus un proiect care își propune să realizeze, cu mijloacele artei actorului (dar nu tocmai în sensul în care ne-am obișnuit în fotoliul comod al convenției teatrale) o arheologie a sensurilor, extrasă din texte importante ale literaturii autohtone și universale, dar și din pagini mai puțin familiare publicului. „Texte bune în locuri nebune” este un demers care ne întoarce la funcția cuvîntului integrat discursului literar, dar care, prin depășirea propriei ținte, propune, de fapt, o alternativă performativă în spațiul cultural autohton.

Cum s-a născut proiectul „Texte bune în locuri nebune” și ce a dus la materializarea lui?

Proiectul s-a născut în underground-ul clujean, în celebra cafenea multiculturală Insomnia, unde am făcut şase ediții de „Texte bune în locuri nebune”. Cred că am simțit nevoia (normală pentru un actor care caută, cred eu) de a rosti și altceva decît textele pe care le spun de obicei la teatru. Așa că am ales diverse texte non-dramatice, literatură mai nișată sau fragmente de jurnal, discursuri politice etc. Ultimul show făcut în Insomnia a fost #REZIST? #INSIST!, exact în mijlocul protestelor din februarie. Un fel de docu-dramă cu iz satiric și cu semne de ÎNTRE-BARE. Apoi am simțit nevoia să mă plimb, artisticește vorbind, prin diverse spații. Am prezentat proiectul în cadrul TDS (Sfera Donatorilor din Transilvania) și, sprijiniți de Asociația Niște Oameni și de Teatrul Național din Cluj, am reușit să găsim finanțare pentru încă 5 ediții.

Cine susține proiectul dumneavoastră și care sînt factorii implicați în el (la nivel instituțional sau independent)?

În afară de bugetul pe care am reușit să îl strîngem prin donații, avem și susținerea cîtorva prețioși prieteni care ne urmăresc carierele și care cred în noi. În rest, soluția e reprezentată de parteneriate cu diversele instituții sau alte entități cu care colaborăm (Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Fabrica de Sport, Hub-ul cultural H33, Comandamentul Militar din Cluj, și alții – pe care încă nu îi știm).

Cum sînt alese textele prezentate?

Cu grijă. Și în același timp fără vreo țintă precisă pe termen lung. E vorba de inspirație, de anumite texte care se încăpățînează să iasă din sertar sau pur și simplu de alegeri de moment. Sau de ce îmi inspiră un anumit spațiu în care aș vrea să exist. În octombrie am debutat sub această nouă identitate cu Scrisoare către tata, de Franz Kafka, acum pregătim NICHITANAUM, un poetic battle, urmează un concert cu inserții din literatura Orientului, scrisori de pe front și… mai vedem ce aventuri ne așteaptă. Pentru că e o aventură să concepi un spectacol, fie el și lectură, de la zero: să alegi textul, locul, oamenii, să te adaptezi în permanență, să găsești costume, să faci rost de suport tehnic, să te promovezi. Și culmea e că jucăm doar o dată. Cine e acolo, e acolo. Cine nu, nu. Acum și aici, cum s-ar spune. Unii s-ar întreba ce rost are tot acest efort. Poate că răspunsul e inclus în întrebare, poate că… pur și simplu e un soi de curiozitate în mine, un fel de dorință de a construi castele de nisip. Poate că e un soi de impuls orgolios de genul „ia să văd: pot?” Habar nu am și nici nu îmi bat capul foarte tare cu răspunsul la „de ce fac asta?” Pur și simplu acum fac și asta. Oricum, drumul de la o idee la seara întîlnirii cu publicul – asta contează. Și emoția, peripețiile de pe drum.

nichitanaum jpg jpeg

Cu ce actori ați colaborat pentru acest proiect și ce criteriu a stat la baza selectării lor?

Matei Rotaru m-a însoțit de la început. E un actor care zice da, la propriu și la figurat. Și asta e o calitate pe care o întîlnesc tot mai puțin. Și, în afară de asta, e si talentat, disponibil, ludic. Plurisemantic și metamorfic. Am lucrat și cu Mara Opriș, o actriță extrem de specială, cu o personalitate puternică și cu un vag aer de pasăre Phoenix care din păcate nu se bucură de privilegiul de a fi pe scenă atît cît ar merita, privilegiu din care unii se înfruptă atît de ușor și nejustificat. Am mai lucrat cu sora mea, Alexandra Caras, cu colega mea dragă Patricia Brad, cu seniorul Petre Băcioiu, cu simpaticul tenor Adonis Tanța, cu Patrick Negrean, Liviu Bora, Viktor Hegedus, Ștefan Dogaru, Ștefan Liță – unii foști, iar alții actuali studenți. Lucrez cu oameni cu care mă simt bine și care mi se par potriviți pentru proiectul respectiv.

În ce măsură proiectul poate contribui la educația publicului tînăr? Este el un demers educațional?

Da, are și această componentă. Cartea, lectura, sînt vitale. Dezvoltarea noastră în bine e vitală. Chiar dacă pașii sînt foarte mici, e important să încercăm să ne îmbunătățim pe dinăuntru și pe dinafară. Și desigur, avem metode originale de a livra / prezenta texte care poate, în mod normal, ar fi ignorate sau lăsate în librării… Tinerii vin în număr mare. Adică, pentru mine, 40-50 de tineri la un eveniment de genul ăsta – e un număr mare. În general, avem parte (și noroc) de un public aparte care vine să asculte Texte bune în locuri nebune. Oameni care citesc, gîndesc cu propriul cap, sînt deschiși la lucruri noi. Și lumea vorbește, se află cînd e bine. Acum, la NICHITANAUM, s-au epuizat locurile în cîteva ore.

În cazul în care avem de-a face cu spectacole lectură, cîtă performativitate e implicată?

Lăsăm lucrurile destul de libere. Nici nu avem cum altfel. Fixăm niște piloni, avem cîteva repere și căutăm să obținem un oarecare flow. Repetăm cam o săptămînă pentru fiecare proiect, e normal să fie așa… Noi facem niște schițe, niște crochiuri, nu sînt spectacole în sensul clasic al cuvîntului. Nici nu mă interesează neapărat asta. Asta fac la teatru. În același timp, nu sîntem nici complet țăcăniți. Poate că ar trebui măcar o dată. Oricum, pentru mine, textul primează în acest proiect, el e scopul. Încercăm doar să nu îi ruinăm sensurile și să nu îl chinuim prea tare. Să nu îl stricăm.

Care au fost reacțiile publicului, cum au primit spectatorii propunerile dumneavoastră?

Aș fi vrut să vorbesc cu fiecare în parte dar nu am reușit. Cei cu care am vorbit mi-au spus că le-a plăcut, au ascultat, s-au distrat, au înțeles, că au fost atinși. Cam asta e, nu? Oricum, lumea ne salută încă sau ne răspunde la salut. Cîteodată ne mai și zîmbim. A! Mai sînt și cei care ne spun că ei nu au mai văzut niciodată așa ceva. Acuma, sensul îl dați dumneavoastră.

Vă gîndiți să extindeți această inițiativă și dincolo de Cluj-Napoca, să o promovați la nivel național, ca, de exemplu, sub forma unui proiect itinerant?

Da, ne gîndim.

a consemnat Gina ŞERBĂNESCU

Foto credit: Robert Puțeanu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

1 oJAjrsJlLBne16epsULPfA webp
Cine a fost Carol al XII-lea, geniul militar al Suediei? A umilit trupele rusești și a stat prin Moldova
În galeria marilor comandanți ai istoriei universale, nume precum Alexandru cel Mare, Caesar sau Napoleon domină conștiința colectivă. Însă, în colțul nordic al Europei, un alt tânăr geniu militar a reușit să marcheze o epocă prin curaj, ambiție și o strategie ieșită din comun: Carol al XII-lea al S
boicot in portul Pireu  FOTO Facebook jpg
Sute de muncitori şi studenţi au blocat în Portul Pireu transportul de material militar către Israel
Angajații portului Pireu au blocat transportul de materiale militare către Israel, refuzând să încarce sau să descarce containere destinate industriei militare israeliene. Protestul lor a fost susținut de studenți și localnici.
2 mihaela radulescu si felix baumgartner 5 ani de relatie 4 jpg jpeg
A murit Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu. A aterizat într-o piscină și a lovit o tânără
Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu, a murit după un zbor cu parapanta. Parașutistul austriac, cunoscut iubitor al sporturilor extreme, în vârstă de 56 de ani, a căzut în piscina unui hotel.
image png
Cu cât va crește impozitul pe proprietate de la 1 ianuarie. Calculele care vor dubla sau chiar tripla sumele datorate
Impozitul pe proprietate va fi mai mare de la 1 ianuarie 2026, dat fiind că va fi calculat în funcție de valoarea de piață a locuinței și nu de cea cu care a fost înregistrată la primărie, neactualizată, în multe cazuri, de ani de zile.
O ștanță monetară antică din bronz cu manșon de fier, descoperită Tilișca (© Muzeul de Istorie Casa Altemberger)
Descoperire arheologică remarcabilă, în zona cetății dacice de la Tilișca
O echipă de arheologi din Sibiu a descoperit miercuri, 16 iulie, în timpul unui sondaj de verificare stratigrafică la Tilișca, o ștanță monetară antică din bronz cu manșon de fier.
Lotul 2 Boița Cornetu al Autostrăzii Sibiu Pitești la finele lui august 2024 Colaj CNAIR
A fost emisă autorizația pentru lucrările la tunelul de aproape un kilometru de pe Autostrada Sibiu-Pitești
Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru prima etapă a lucrărilor la tunelul Robești de pe secțiunea 2 (Boița - Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Pitești, a anunțat joi, 17 iulie, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Felix Baumgartner png FOTO Facebook
Cascadorul Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani
Cascadorul Felix Baumgartner a murit după ce ar fi pierdut controlul parapantei sale și s-a prăbușit în piscina unui hotel.
agatat in gard buzău, foto stiridinsursebuzău jpg
Scene incredibile în Buzău: Un bărbat a încercat să fugă de poliție și a rămas atârnat de gard, cu capul în jos. L-au dat jos pompierii
Scene incredibile noaptea trecută la Buzău, unde un bărbat care încerca să fugă de poliţie a rămas agăţat într-un gard. El a stat atârnând cu capul în jos şi cu lenjeria intimă la vedere până la sosirea pompierilor, care au reuşit să-l dea jos.
Rares Bogdan Foto Facebook jpg
Rareș Bogdan, avertisment pentru șefa Comisiei Europene din cauza fondurilor pentru agricultură
Europarlamentarul Rareș Bogdan consideră ca inacceptabilă comasarea fondurilor pentru agricultură și coeziune, în cadrul planurilor naționale din noul buget european.