Temnicerii lui Pal Benko

19 noiembrie 2019
Temnicerii lui Pal Benko jpeg

Pal Benko a fost unul dintre cei mai puternici șahiști din Europa de Est evadați în Occident în timpul Războiului Rece. Doar Korcinoi l-a întrecut, atît ca performanțe sportive, cît și ca notorietate. Dar ca și Korcinoi, și Pal Benko a lăsat o carte de memorii (My Life, Games and Compositions, Siles Press, Los Angeles, 2003) în care, alternînd partidele comentate, ca pe niște borne sau ancore intelectuale, cu narațiunea contextului în care acestea au putut fi jucate, își povestește etapele principale ale vieții și carierei.

M-am întrebat de unde provine sentimentul de temniță pe care oamenii din zona comunistă au început să îl perceapă imediat ce Europa postbelică s-a scindat. La scurt timp după căderea Cortinei de Fier, cei din est s-au simțit prinși ca într-o capcană din care voiau să scape. În cazul lui Benko, așa cum rezultă din cartea lui, răspunsul e simplu: a avut de suferit de timpuriu în urma ocupației sovietice a Ungariei. Sovieticii au avut șansa lor de a fi acceptați de populația civilă, mai ales după perioada aspră de control nazist. Dar au irosit-o prin jafuri, violuri și dorința de a fi recompensați urgent pentru suferințele și pierderile din timpul războiului, cauzate și de armata ungară (dar și de cea română, ambele foste aliate ale Germaniei naziste). Fratele și tatăl lui Benko au fost pur și simplu „rechiziționați” din casă pentru muncă în URSS; cum putea el să îi mai perceapă pe sovietici altfel decît ca niște temniceri care dispun cum vor de deținuții lor?

Așadar, Benko era tînăr, avea o carieră șahistă promițătoare care îi asigura unele avantaje sociale, dar cu toate acestea urzea permanent planuri de evadare din Ungaria comunistă. El povestește că a ajuns să înțeleagă destul de repede că biletul de plecare va fi șahul. O fază ușor umoristică din acea decadă „a evadării” 1947 - 1957 s-a petrecut într-una dintre calificările la zonal. Dacă lua locul 1 în calificări, pleca la un turneu zonal găzduit falnic de URSS; nu era convenabil pentru el. Dacă lua locul 2, pleca la un zonal din Occident. Și iată-l deci pe Benko forțîndu-se să nu cîștige ultimele trei partide ale turneului, așa încît să nu ajungă pe locul 1!

Obsesia evadării îi juca probabil feste, căci altfel e greu de explicat incidentul de la Berlin, în urma căruia a fost arestat. Benko avea un „plan de joc” destul de logic în 1952; ocupa un loc sigur în elita șahistă ungurească, ceea ce avea să îi confere anul următor cel puțin un turneu occidental. Aflat în Republica Democrată Germană pentru un meci amical, Benko ajunge în Berlinul de Est. Aici îi vine ideea de a lua metroul spre Berlinul de Vest, a merge la ambasada americană și a cere azil politic acolo. Între cele două părți ale Berlinului nu fusese încă construit zidul și se putea trece astfel dintr-o parte într-alta. Cînd a ajuns însă, ambasada închisese. S-a întors în Est, realizînd că a avut ghinion și că tot vechiul plan este de bază. Se răzgîndește însă și decide să petreacă noaptea în Vest, așteptînd deschiderea ambasadei. Vrea să ia din nou metroul, dar un gardian îl oprește, fiind o oră înaintată. Benko însă acționează irațional, încearcă să fugă spre metrou, dar e prins, reținut și expediat după un timp la Budapesta.

Probabil că moartea lui Stalin l-a salvat de la moarte pe Benko. A ajuns într-o închisoare ungurească de exterminare a „dușmanilor poporului”, cum la noi erau temnițele de la Sighet sau Aiud. Înfometarea era extremă, iar Benko povestește cum oamenii mureau pe capete în barăcile fără ferestre în care erau înghesuiți.

După ieșirea din lagăr, petrecută la cîteva luni după moartea lui Stalin în martie 1953, Benko a fost treptat reintegrat în activitatea șahistă. Ungaria în ansamblu încerca o revenire parțială la normalitate sau, în cuvintele lui Benko, încerca prin liderul comunist Imre Nagy „o reinterpretare a mandatului sovietic”. Reinterpretarea eșuează, cum bine știm, iar planurile de evadare ale lui Benko devin iarăși acute. De această dată, se pare că el nu mai riscă. Mii de unguri au părăsit țara după Revoluția eșuată din 1956, în special trecînd fraudulos granița cu Austria. Benko nu a mai ales calea fugii, ci a așteptat cuminte de această dată turneul de șah salvator. S-a petrecut la Campionatul Mondial Studențesc. Iată cum povestește Benko acel moment:

Singurii oameni care îmi știau intențiile erau fratele și sora mea, care rămăseseră în Ungaria. Ei mi-au transmis urările lor de reușită și, în drum spre Islanda, le-am trimis o telegramă în care am spus că „Unchiul e bolnav.” Era un mesaj codificat pentru ei de a-mi goli apartamentul pentru că nu mă mai întorceam.

În iulie 1957, am pășit în ambasada americană din Reykjavik și am cerut azil. Americanii au părut foarte mulțumiți, realizînd fără îndoială că sînt un bun instrument politic pentru ei. Am ținut o conferință de presă în care am explicat de ce nu mă mai întorc. A părut prea simplu, dar eram liber. Tot ceea ce îmi mai rămînea era să aștept să primesc permisiunea de a intra în Statele Unite.

Și astfel Benko reușește să plece din lagărul comunist - dar nu prin forță, cum a încercat la Berlin în 1952, ci pașnic, printr-o corect calculată „combinație” șahistă. În curînd devine campion la șah și în SUA, unde începe și desfășoară o carieră înfloritoare. Dar asta este deja o altă poveste; este partea „simplă” din viața lui Benko, în care gardienii nu mai joacă niciun rol.

diagram182 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 182 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 181 de data trecută: 1. Nxc7! Dxc7 2. Cxd5 Dd8 3. Cxe7+ Dxe7 4. Tc7 Nc8 5. Db3+ Rh8 6. Dd5 Dd8 7. Tfc1 cu cîștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic