Teatrul se naşte din minuni

9 august 2017
Teatrul se naşte din minuni jpeg

Gesturile, mişcările independente de gîndire, cuvintele rostite şi curajul de a le da viaţă, în faţa oglinzii sau în văzul tuturor pot naşte într-un copil suflul necesar de a se recunoaşte într-o libertate continuă – productivă.

Minunea, copilul divin, imaginea unei invazii de vise care nu-i dau pace şi care-l provoacă, deseori, îl fac să renască ori de cîte ori îi este permis să creeze. Şi astfel, fiecare creaţie a sa este o parte a unui Teatru compus, a unei Lumi despre care oamenii mari rîd tîmp, în hohote sau de care le este teamă, fiindcă tot ceea ce pare ireal sau fantastic, se crede a fi un rău dat, un Mefisto al propriei imaginaţii.

În fiecare copil, Teatrul se naşte printr-un „character”. Acesta stă închis în el multă vreme, neavînd curajul de a ieşi la suprafaţă din motive absurde, gîndite de oamenii mari:  

● Copilul nu are voie să-şi imagineze decît ceea ce poate fi palpabil într-o realitate cît se poate de concretă, altfel o va lua pe căi greşite.

● Copilul nu are curajul de a-şi descoperi „character-ul” dinăuntrul său din simplul motiv neplauzibil: timiditatea.

● Copilul gîndeşte limitat, căci nu are o experienţă de viaţă, nu ştie el prea multe.

● Copilul din ziua de azi nu ştie ce înseamnă „joc” şi „joacă”.

Teatrul, însă, poate naşte rezolvări a căror competenţă e absolută. În teatru, Minunile se nasc ca o situaţie prin care cei prezenţi pot înţelege sensurile unei lumi imaginate din dorinţa de a trăi şi „altceva”, cît şi din necesitatea de a se evidenţia prin însăşi propriile lor trăiri. Niciodată teatrul nu-şi va imagina o anume Minune, ci invers. Căci de la o vîrstă fragedă, în interior, se naşte Teatrul – acea lume în care Minunea se regăseşte ori de cîte ori se rătăceşte. E ca un pansament al sufletului. Şi ca o eliberare a viselor.

Teatrul trăieşte prin copilărie. Mari actori ai scenei româneşti trăiesc cu convingerea că fiecare rol – character poate fi creat şi trăit numai începînd cu „a fi copil”, jucîndu-te astfel, oferindu-ţi libertatea necesară de a crede şi a face orice, oricînd, oriunde – lucruri care să formeze conceptualitatea scenică a ceea ce eşti şi vrei să fii, în faţa întregii lumi.

Despre asta este vorba: despre character-ul fiecăruia dintre noi, despre simpla evidenţiere a calităţilor şi a defectelor noastre, despre asta este vorba. Şi despre fragilitatea pe care fiecare tînăr-om o posedă, fragilitate a cărei esenţă reprezintă dorinţa împlinirii sufleteşti şi mentale a ceea ce vrei să fii cu adevărat, nu a ceea ce ţi se ordonă să fii, limitîndu-ţi visele transformate-n realitate. E derizoriu să crezi că un copil nu-şi cunoaşte propriile stări şi că încearcă să ajungă la un punct prin intermediul timidităţii. Orice copil, aflat la răspîntia drumurilor care duc către viitorul său luminos, transformă în el fiecare neplăcere sau nelinişte în gesturi, gînduri şi cuvinte. Acesta-i teatrul din care se nasc Minunile. Felul în care ele se autodepăşesc. Şi felul în care ele se trăiesc, indispensabile de retoricile întrebări adresate lor de către „cei ce ştiu totul şi nimic altceva”.

Să lăsăm Teatrul să crească în fiecare copil şi apoi să-l descoperim prin libertate, răbdare şi iubire. Să fim deschişi în faţa lui şi să le oferim această şansă Minunilor de a deveni un Teatru personal care, în viitor, poate răspîndi normalitatea şi starea de meditaţie necesară în rîndul oamenilor mari, în rîndul celor care nu cred încă, atît cît ar trebui, în Teatru şi în puterea lui de a se naşte din Minuni. E simplu. Şi cît se poate de normal. Numai că normalitatea devine din ce în ce mai absentă.

Dragoş N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Această greșeală zilnică legată de lenjeria intimă te-ar putea costa sănătatea. Verifică dacă și tu o faci
Te-ai întrebat vreodată cât de mult îți pot afecta sănătatea cele mai mici și aparent inofensive obiceiuri?
Regele Charles  foto   Profimedia jpg
Regele Charles vorbește despre starea sa de sănătate. Cum se simte suveranul britanic
În timpul unei întâlniri cu o fostă bolnavă de cancer, Regele Charles a vorbit și despre propria sa boală, cât și despre tratamentul care îi este administrat.
moda de lux
Moda de lux ca investiție. Cum gențile Birkin și Kelly au întrecut performanța burselor în 2025
Cu toate că industria modei se confruntă cu dificultăți anul acesta, există unele segmente, la intersecția dintre lifestyle și modul în care investim, care continuă să evolueze. Articolele de lux, vintage și cele sport, de designer, sunt opțiuni atractive pentru investitori, spun analiștii.
image png
Scapă de riduri și de petele de pe tenul tău! Încearcă o mască de cartofi făcută în casă care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire și redă strălucirea pielii tale
Cartofii – acei campioni discreți ai bucătăriei – s-au strecurat în tăcere și în universul frumuseții, oferind mai mult decât savoare în farfurie.
Coiful chalcidic de la Balș mp4 thumbnail png
Comoară antică expusă pentru prima dată: coiful chalcidic de la Balș, vechi de 2.500 de ani, prezentat publicului la Slatina
Un muzeu din Oltenia expune pentru prima dată, și pentru doar două zile, o piesă de o valoare extraordinară: un coif chalcidic datând din secolul IV î.Hr.. Artefactul a fost descoperit întâmplător cu 20 de ani în urmă, de un cetățean care săpa un șanț pe proprietatea sa.
Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL JPG
Cum și-a cheltuit Ioan de Hunedoara marea avere. Faimoasele cetăți și mănăstiri ridicate de eroul medieval
Alături de Castelul Corvinilor din Hunedoara, mai multe cetăți și mănăstiri construite în Transilvania medievală au păstrat „moștenirea” lui Ioan de Hunedoara.
stat scaun adobestock jpg
Obiceiul banal care poate afecta grav sănătatea creierului! Puțini oameni cunosc riscul la care se expun
Cu toții încercăm să evităm obiceiurile care ne vor afecta starea de sănătate. Însă, de multe ori, acestea pot fi mult mai subtile decât am crede, iar mulți oameni ajung să facă aceste lucruri în fiecare zi, fără să știe cât de serios le este afectat organismul.
batalia de la rovine
17 mai: Bătălia de la Rovine, încheiată cu victoria trupelor muntene în fața celor otomane. Mircea cel Bătrân a rămas însă fără coroană
Pe 17 mai, în 1395, a avut loc Bătălia de la Rovine, iar în aceeași zi, dar în 1848, s-a încheiat Marea Adunare Națională de la Blaj. Tot într-o zi de 17 mai au început audierile televizate în Senatul Statelor Unite în Afacerea Watergate, iar alpinistul român Constantin Lăcătușu a ajuns pe Everest.
tunsori pixabay jpg
Ai trecut de 40 de ani? Iată ce tunsori ar trebui să eviți dacă părul tău începe să albească
Pe măsură ce părul începe să capete fire albe, el suferă și modificări importante în textură, densitate și strălucire.