Surîsul lui Mao

25 septembrie 2018
2  Proclamarea Republicii  JPG jpeg

De undeva, din raiul comuniștilor, săptămîna aceasta Mao zîmbește fericit. Comunismul lui a învins. Nu i-a învins pe hainii capitaliști – asta nu se discută și nu e motiv personal de bucurie. I-a învins pe concurenții săi secreți, cu care își dădea picioare pe sub masa tovărășească: sovieticii.

Ce s-a întîmplat? Pe 28 septembrie 2018, China împlinește 68 de ani, 11 luni și 27 de zile de cînd a devenit republică populară. Cu o zi mai mult de față de cît a rezistat Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, care s-a născut pe 30 decembrie 1922 și și-a dat obștescul sfîrșit, după o agonie neplăcută, pe 26 decembrie 1991. Întrecerea dintre cei doi giganți comuniști, începută la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, se încheie formal săptămîna aceasta.

O întrecere care a constat, printre altele, în milioane de victime ale modelului economic fictiv impus de sus în jos de liderii comuniști ai fiecărei țări. Așa că de multe ori, întrecerea a constat în cine a mai stalinist dintre Stalin însuși și Mao. De exemplu: a cooperativizat Stalin Ucraina și sudul Rusiei, provocînd o foamete care a dus la moartea a peste 6 milioane de oameni? Cîțiva ani mai tîrziu a făcut la fel și Mao, dar la scară asiatică: au murit de foame, după unele estimări, 30 de milioane de oameni.

Pe undeva însă pe parcursul întrecerii mute din „lagărul” comunist, începută prin deceniul şase al secolului trecut, s-a petrecut în timp o mutație. China a început să meargă pe propria cale, a început să experimenteze propriile modalități de „construire a socialismului”. „Revoluția culturală” care l-a inspirat pe Nicolae Ceaușescu a fost una dintre ele. Dar marea despărțire a avut loc prin anii ’80-’90, și a avut la bază doctrina liberalizării economice controlate. Beijingul a găsit astfel supapa prin care comunismul sufocat de ideologie a putut respira. Și supraviețui și după 1990. Ceea ce nu au reușit URSS și fostele țări comuniste est-europene, și anume găsirea unei formule prin care partidul unic să rămînă la conducere într-o economie cu aspect de piață liberă, a reușit China prin urmașul lui Mao, Deng Xiaoping.

Un singur nor umbrește însă surîsul lui Mao. Ironia este că deși de ceva vreme, China aleargă de una singură, la finish a ieșit pe locul doi. De dincolo de linia de sosire rîde încă de anul trecut partenerul de summituri al lui Donald Trump: Kim Jong-un, liderul absolut al Coreei de Nord. Phenianul a fost la celălalt capăt al strategiei comuniste a supraviețuirii. Doctrina lui și a dinastiei sale conducătoare: nici o concesie. În Europa, concesiile politice au dus la răsturnarea spectaculoasă a regimului. În China, concesiile economice au dus la perpetuarea lui. În Coreea de Nord, regimul a rezistat prin criogenie. Nu l-a înmuiat și nu îl înmoaie nici o nevoie de adaptare, nici un stimul, nici o tresărire a vreunui mușchi social. Comunismul de epocă de gheață al Coreei de Nord, proclamat oficial pe 9 septembrie 1948, a trecut linia sovietică a longevității cu fast, la sărbătoarea Arirang despre care am scris recent în Dilema veche. Dar Mao se poate consola: ăsta nu mai e nici măcar comunism. Nu merită așadar să înceapă cu el o altă cursă de rezistență. Se ocupă alții.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză, 1 Octombrie 1949. Sursa: Wikipedia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.