Strania poveste a apei care curge din clădiri

18 iulie 2017
Strania poveste a apei care curge din clădiri jpeg

Sfîrșitul lunii iunie, 2017. E a cincea zi de caniculă, meteorologii au instituit cod portocaliu și o prietenă din Dakota de Nord vizitează Bucureștiul. Sînt prima ei interacțiune, așa că decid să-i arăt împrejurimile: de la Ateneul Român, ieșim pe strada Nicolae Golescu. În pași de turiști obosiți, tîrîndu-ne corpurile prin caniculă, ajungem pe C.A. Rosetti, traversăm Magheru și ne continuăm pelerinajul pe străduțele lăturalnice care înconjoară bulevardul ca o rețea. Trotuarele sînt înguste, oameni flancați de umbrele și pălării caraghioase trec pe lîngă noi, protejați cumva de soarele arzător. Îi fac prietenei mele americane un mic istoric al clădirilor, îi arăt și-i explic elementele arhitectonice, o trec prin istorie, artă – atît cît mă pricep, dar ea pare să fie preocupată mai degrabă de cît de înghesuit e Bucureștiul și de motivele pentru care curge apă din clădiri. Da, efectiv: de ce curge apă din clădirile din București, în mijlocul unei veri toride?

Orașele europene sînt toate înghesuite, remarcă ea ulterior. Și totuși, nu și-a putut da un răspuns la cea de-a doua întrebare. Eu, pe de altă parte, m-am văzut pus în fața unei întrebări pe care nu mi-am pus-o niciodată. Și mi-am amintit brusc micile și marile băltoace de pe trotuare, zumzăitul robotic, în liniștea serii, al aparatelor de aer condiționat suspendate eroic pe blocuri; picăturile de apă fierbinți care cădeau inoportun pe fața mea asudată, pe ochelari, pe brațele arse de soare. M-am văzut pus deodată în fața unui adevăr pe care l-am acceptat tacit dintotdeauna. Culmea. Și m-am gîndit: probabilitatea ca o picătură de apă, care cade de la o înălțime de zece metri, să ajungă la sol e mică. Dar iată, se-ntîmplă.

Am rîs și i-am spus prietenei mele americane că apa nu curge din clădiri, ci din aparatele de aer condiționat— mai precis, din unitățile exterioare. S-a holbat la mine, m-am holbat înapoi. A rîs și ea, iar apoi și-a mutat privirea spre clădirile dimprejur. Fiecare fereastră era flancată de cîte un aparat cu pricina din care mai curgea și apă, iar unde nu vedeai unul, puteai zări oricînd o mînă din care tîșnea, soldățește, un muc de țigară sau o sticlă goală de plastic. Ferestrele și balcoanele erau un pericol real pentru trecătorii fără pălărie sau umbrelă, iar cutiile exterioare păreau cuiburi de viespi din care, din cînd în cînd, mai cădea cîte o viespe care te și înțepa sub forța gravitației. Uneori, chiar și așteptînd la semafor, la o distanță semnificativă de blocurile dimprejur, ne trezeam cu cîte o picătură de apă buclucașă purtată probabil de vînt sau de alte forțe inexplicabile.

Acum cîțiva ani, doamna Antofia— o vecină cu un balcon burdușit de plante și flori, a înțeles că apa eliminată de aparatele de aer condiționat nu ar trebui să cadă în capul trecătorilor. Așa că, de la etajul doi, a cerut tragerea unui furtun la capătul căruia a pus o sticlă discretă în care să se strîngă apa. A văzut și utilitatea ce-i drept: cu apa colectată, își uda plantele și florile. Între timp, doamna Antofia s-a stins, la fel și balconul ei impresionant care înfrumuseța blocul în paragină. În apartament, s-au mutat fiica ei cu soțul și cei trei copii; se pare că au schimbat și aparatul de aer condiționat pentru că a dispărut furtunașul. Acum, blocul are un alt izvor de apă cristalină care să binecuvînteze inoportun capetele trecătorilor înfierbîntați.

Din clădirile Bucureștiului nu cad doar cărămizi, țigle sau bucăți din tencuială, sticle de plastic ori mucuri de țigară, ci – iată, țîșnește și apa. Majoritatea unităților exterioare, montate pe fațada blocurilor la stradă, nu au o scurgere corespunzătoare. Vara trecută, cînd voiam să montez un aparat de aer condiționat acasă, l-am sunat pe administratorul blocului. „Din nou, unde vreți să-l montați în exterior?”, m-a întrebat el, suferind parcă de amnezie temporară. „Păi, pe peretele meu”, am răspuns eu. „Și-atunci care e problema?” „Poate trebuie autorizație, mă gîndeam și la plafonul de zgomot admis de legislația mediului”, am zis eu, pe-un ton didactic. „Haideți, dom’ne, că nu trebuie nimic.”

Laurenţiu Ion este specialist în comunicare şi scriitor.

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.