Startul ratat al alegerilor europarlamentare

10 aprilie 2019
Startul ratat al alegerilor europarlamentare jpeg

Oficial, campania electorală încă nu a început, dar partidele deja au călcat strîmb. La tradiţionalul furt al startului au participat toate partidele parlamentare prin bannerele care au umplut intersecţiile localităţilor. Curios însă, (aproape) toate par să fi avut acelaşi consilier electoral, care i-a sfătuit invariabil să bage România în banner.

„E timpul! România în primul rînd”, au strigat liberalii străpunşi de stringenţa ierarhizării. „Patrioţi în Europa. România merită mai mult!”, au exclamat şi pesediştii, trecînd consecvenţi de la „mîndria” din campania de acum patru ani, la „patriotismul” necesar azi. Respect cu haştag la ALDE: “România. Respectată în Europa #EURespectRomânia”. Ponta & co. nu au trebuit să se străduiască prea mult, aveau deja România în titlu: „Aşa e. Fii PRO România!”, au dat ei replica, la propriu, plasînd bannerul sub cel al PSD. În vreme ce mesajul USR-Plus e fără semn de exclamare, dar voluntar-involuntar tot românesc: „Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie.” Mai departe, PMP e subtil; el vrea „Uniţi în Europa”, cu trimitere la marota politică a lui Traian Băsescu privind România şi Republica Moldova, care nu se vor uni de jure, dar de facto o vor face, ca membre UE. Singur UDMR nu are slogan cu România; dar lui (ei) îi putem acorda o înţelegătoare scutire.

După ce vezi toate bannerele, ai impresia că e momentul ca autorilor acestor mesaje să li se reamintească despre ce alegeri este vorba. Vor fi alegeri europarlamentare, ci nu româneşti (locale, legislative sau prezidenţiale). Este de înţeles pînă la un punct implicarea punctelor de interes locale, ele fiind cele care mobilizează mai bine electoratul. Aşa a fost şi în alte campanii pentru parlamentul european, în care Europa era lăsată deoparte şi se reglau conturi politice neaoşe. E de luat în calcul şi că o problemă românească e de fapt şi una europeană, din moment ce sîntem membri ai UE. Dar sloganurile acestor alegeri par să aibă un supliment. Bannerele frizează un mesaj concurenţial faţă de Europa; partidele par să dorească să cîştige voturi tocmai pe seama Europei, deşi sînt alegeri europarlamentare. „Europa să îşi vadă lungul nasului, România e în primul rînd. Om fi noi în UE, dar să nu fim trataţi de sus pentru că sîntem români şi merităm mai mult. Ştiţi ce? Ia să fim respectaţi de UE, e o onoare că participăm la alegerile lor.” Cam acestea sînt ideile din subsidiar. Alegeri europene cu ţîfna pusă pe Europa, delimitare semeaţă între „noi” şi „ei”. Ce am făcut însă ca să fim respectaţi în Europa e mai puţin clar. Ba chiar aş spune că olandezii, care s-au tot opus intrării României în Schengen pe motive de justiţie deficitară, nu au acum motive să ne aprecieze, ci din contră, să se întoarcă spre un vecin sau altul: „V-am spus noi?!” Şi atunci?

E drept, profilul, atitudinea sau chiar utilitatea Bruxelles-ului sînt puse în discuţie şi în campaniile electorale din alte ţări. Diferenţa e însă că în vreme ce în Germania sau Franţa respectul european e cerut de partidele extremiste, în România au făcut din el monedă partidele mari, guvernamentale şi parlamentare. Dacă nu aş cunoaşte felul superficial şi oportunist de a pune problema al partidelor politice din România, aş spune că e grav. Dar nu e chiar aşa, e doar o modă care trece. După ce ne vom fi aşezat mîndri reprezentanţii pe băncile parlamentului european, ne vom întoarce la oile noastre. Şi mulţi vor deveni, din candidaţi verzi, bruxelezi albaştri uşor superiori faţă de „politichia de pe Dîmboviţa”.

Şi am mai remarcat încă un pas strîmb. Nu modă, ci de-a dreptul tradiţie e practica transferului de credibilitate de la anemica breaslă jurnalistică la şi mai anemica breaslă politicianistă. S-au înscris iar jurnalişti pe liste, pe locuri eligibile. De exemplu, un „moderator” de la o „televiziune de ştiri” şi un „jurnalist de investigaţie” de la o altă „televiziune de ştiri”. Cum moderau şi cum investigau aceştia pînă mai ieri e greu de explicat electoratului lucid în condiţiile în care peste noapte aceştia pot schimba cu seninătate locurile în platou. Dar, cum spuneam, nu sînt ei primii, predecesorii cunoscuţi care îmi vin în minte acum fiind un Traian Ungureanu, un Robert Turcescu sau o Gabriela Firea. Constant, cu toţii şi-au adus şi îşi aduc mica lor contribuţie la drenarea credibilităţii jurnalismului din România, cîtă mai e, către zonele aride, sleite, compromise ale clasei politice, împinşi de motivaţii neclare, dar în general personale.

Însă nu pe jurnalişti i-aş învinovăţi în primul rînd. Ci pe partidele care procedează astfel. Ele par să creadă că e ca la fotbal, la transferuri: îl iau pe Mareş de la Irealitatea pe un salariu de cîteva mii de euro şi îl aduc înaintaş la ei, la FC Săgeata, să dea goluri electorale şi să aplaude tribunele. Dar din păcate, nu e ca la fotbal. Societatea funcţionează cu nişte structuri cu roluri bine definite. În cazul nostru, politicianul e cel ce ia decizii şi acţionează; e o rotiţă importantă în angrenaj. Jurnalistul interoghează decizia, verifică motivaţia ei, caută implicaţii la care politicianul poate nu s-a gîndit; e un alt tip de rotiţă, la fel de importantă. Rolurile sînt diferite, mentalităţile distincte, politicianul e constructiv, jurnalistul dubitativ. Iar cine face alba-neagra cu aceste vocaţii arată că nu înţelege principiile unei societăţi democratice în care presa îşi are locul ei ne-negociabil şi non-interschimbabil. Nu spun că România ar fi deja aşa ceva, dar dacă tot declarăm că într-acolo dorim să ne îndreptăm, de ce nu încercăm să ne comportăm ca atare? Şi dacă tot e campanie plină de respect, de ce nu am început prin a respecta presa?

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.