Stalingrad – note de lectură

19 septembrie 2017
AAMT001047 jpg jpeg

Îi vedem la televizor, tapați cu decorații, privind la toată foiala ceremonioasă din jurul lor ca dintr-o altă lume, a trecutului și a bătrîneții. Sînt veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, unul lîngă altul, în grup compact, cum probabil au stat și în buncăre sau tranșee. Dar nu avem nici cea mai mică idee despre ce au văzut și au trăit poate unii dintre ei.

Abia o carte precum cea a lui Antony Beevor (Stalingrad, ed. RAO, 2005), despre bătălia de la Stalingrad, ne dă o imagine – ci nu televiziunea și discursurile în direct despre „eroi”. Atunci, în iarna lui 1942, soldații români au fost în chiar miezul întoarcerii spectaculoase a soartei războiului pe frontul de est. Sovieticii au ales să lanseze contraofensiva nu asupra armatei germane care presa Stalingradul, ci asupra celor două armate române din flancuri, care însumau peste 200.000 de oameni, aproape o treime din întregul efectiv militar românesc. A rezultat cea mai severă înfrîngere din istoria armatei române, după cum spun mulţi istorici. Ar fi interesant de ştiut de ce au considerat sovieticii că tocmai acolo este punctul slab al forţelor Axei. În carte scrie că românii nu erau echipați să reziste la ofensiva sovietică, și nici cu moralul sau disciplina nu stăteau grozav. Mulți ar fi rupt rîndurile din prima zi a luptelor. Cui i s-a datorat această situație, dacă a fost reală?  

Efectul scontat şi realizat al atacului sovietic din 19 noiembrie 1942 a fost împresurarea Armatei 6 germane în zona Stalingradului, cea mai bună manevră de pînă atunci a Armatei Roșii, care avea să mai fie repetată cu succes în anii de război următori. Au fost izolați în acel perimetru între 200.000 și 300.000 de oameni. Majoritatea militarilor prinși în pungă erau germani, dar dintre minoritățile combatante cea mai mare a fost a românilor, de aproximativ 10.000 de oameni. Au fost acolo două luni de coșmar, aprovizionarea se făcea doar aerian și intermitent, germanii își luau partea leului, rațiile românilor fiind și mai micșorate. Moartea de frig sau inaniție era la ordinea zilei. Faptul că soţia feldmareşalului von Paulus, comandatul frontului Axei, era româncă, nu a ajutat cu nimic. Însă impresia mea e că sînt prea puţine relatările românești despre viața și moartea din încercuirea de la Stalingrad. Ca să nu mai vorbesc de manualele de istorie, alternative sau nu, din care prezentarea semnificaţiei episodului lipseşte. Faptul se poate explica şi prin prisma unei reţineri de a pune în discuţie deciziile şefului guvernului din perioada războiului, Ion Antonescu. Mareşalul are azi doar adulatori fanatici sau duşmani neînduplecaţi. În aşa circumstanţă, cum s-ar putea discuta cu calm şi obiectiv despre Stalingrad?

Cu toate acestea, ceea ce avea să urmeze a fost și mai cumplit. După lichidarea încercuirii, în ianuarie 1943, prizonierii germani și români au fost duși de sovietici în lagărele din zonă. Puțini au rezistat gerului năprasnic al zilelor de mers pe jos, pînă la lagăre, dintre care cel mai mare a fost cel de la Beketovka, o localitate situată la est de Stalingrad, unde azi ajungi cu maşina în cel mult o oră. O zecime dintre prizonieri a rezistat acestui „transport”. În lagăr, la Beketovka, sovieticii pur și simplu nu le-au dat nimic de mîncare, ceea ce de altfel făcuseră și naziștii cu prizonierii sovietici. Și atunci, scrie Beevor, „soldații germani și cei români au recurs la canibalism pentru a rămîne în viață. Felii subțiri de carne tăiate din trupurile cadavrelor se fierbeau și rezultatul era oferit celorlalți drept «carne de cămilă». Cei care o mîncau erau ușor de recunoscut după aceea, deoarece tenul lor căpăta o tentă ușoară de roșu, în locul palorii cenușii-verzuie a majorității”. Însă nu ştiu dacă şi istoriografia noastră consemnează sau contrazice o asemenea relatare în care erau implicați și soldații români.

Şi nu este vorba doar de lucrările de specialitate. Nici beletristică sau cărți de popularizare pe tema celei mai mari campanii militare române moderne în estul Europei nu am știință să se fi scris. S-au făcut filme, dar nici unul nu e românesc (poate cu excepția documentarului Odessa din 2011 al lui Florin Iepan). Îmi amintesc de filmul franco-american Enemy at the Gates (2001), cu celebra confruntare dintre cei doi lunetiști de marcă ai armatelor sovietică și germană, Vasili Zaițev și respectiv maiorul Konig. Personajele sînt reale, dar confruntarea lor, zice Beevor, nu ar avea acoperire istorică. Alte ecranizări recente sînt cele două pelicule intitulate identic – Stalingrad; o producție din 1993 este germană, cealaltă e rusească, din 2013. Ar fi salutar dacă şi regizorii români, care par să fi epuizat exploatarea perioadei comuniste, şi despre care în prezent se scriu prezentări atît de elogioase, şi-ar îndrepta atenţia şi spre astfel de teme. Cît au existat RSR şi URSS, subiectele în cauză cu greu puteau fi reprezentate artistic. Dar perioada aceea a trecut de 25 de ani.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Soldaţi români în marş spre lagărele de prizonieri din zona Stalingradului, ianuarie 1943. Sursa: historia.ro

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.