Ştacheta exigenţei

16 aprilie 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

În ţara noastră, expresia „să nu ridicăm prea sus ştacheta exigenţei” e, de multă vreme, emblema unui solid şi igienic relativism.

Da, trebuie să ne păstrăm spiritul critic şi vigilenţa, da, trebuie să ţintim, în toate, cît mai sus, da, nu e bine să evacuăm „idealurile”, dar… şi aici vine rîndul unei seculare – dar ce spun „seculare”? Milenare! – înţelepciuni: nu e cazul să „absolutizăm”, să ne rupem de realitate, să cerem prea mult bietului cetăţean. Oameni sîntem! Supuşi greşelii! Aşadar: să nu ridicăm prea sus ştacheta exigenţei! Ei bine, uneori, reuşim să ne desprindem, totuşi, de relativismul nostru tradiţional. Un neaşteptat demon al severităţii, al judecăţii nemiloase, al unei infinite rigori morale, intelectuale, politice, administrative ne determină să nu facem nici un rabat de la „calitate”. Nu numai că nu coborîm ştacheta exigenţei: nu ne dăm mulţumiţi nici cu simpla ei menţinere la nivelul obişnuit. Nu! Ridicăm ştacheta! O înălţăm pînă în aerul rarefiat al unor aspiraţii supreme. Nu se ştie de unde apare, brusc, această gotică exaltare.

Interese electorale? Frustrări private sau de partid? Paradă gazetărească rentabilă? Fapt e că postura critică se poartă, adesea, cu asupra de măsură. Iată, de pildă, guvernul Cioloş. Dacă e să te iei după ce se spune în presă, sau prin şedinţele de partid, e, de departe, cel mai prost guvern pe care l-am avut vreodată. E vinovat că n-a făcut în cinci luni ce n-au făcut, în ani lungi, toate celelalte guverne. Un guvern „de strînsură”, „mediocru” (nu strălucitor şi eficace, competent şi nobil – cum erau cele dinainte). Nu mai vorbim că ni l-a băgat pe gît Bruxelles-ul, în ampla lui campanie de colonizare. (Apropo: dl Cioloş nu e, cumva, ungur?) O inepuizabilă băşcălie s-a născut şi în jurul conceptului de „tehnocrat”. Tehnocrat, ai? Vrei să zici birocrat, fără sprijin politic, o adunătură de „aşa-zişi”, o „încropeală”!

Unde sînt Relu Fenechiu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolaescu, Maria Grapini, Cristian David, Liviu Pop, Daniel Chiţoiu, Dan Şova, Victor Ponta şi cîte şi mai cîte alte stele din echipele providenţiale care ne-au adus pe culmi pînă mai ieri? Ministrul actual al Culturii era instalat în post de numai două săptămîni, cînd un mare regizor de film contemporan (pe care, de altfel, îl preţuiesc mult) îi trimitea o „scrisoare deschisă”, acuzîndu-l că cinematografia n-a fost niciodată prioritatea lui. Păi, cînd era să fie deja o prioritate? Care „niciodată”? Acelaşi ministru trebuie – în viziunea unor înţelepţi liberali – demis, pe baza unei „informaţii” cvasi-anonime – potrivit căreia ar fi „aranjat” cu Papa de la Roma prăduirea patrimoniului naţional. Ei, liberalii, au sperat într-un ministru responsabil şi patriot, într-un adevărat om de cultură, măcar de talia miniştrilor propuşi de ei: Puiu Haşotti, Gigel Ştirbu, Mircea Diaconu. Dar „ghinion”! Ne-am trezit cu un neica nimeni, premiat, probabil pe pile, de Academia Franceză… Şi încercînd să ne ia faţa, salvînd de la distrugere o clădire de patrimoniu din centrul capitalei. Ministrul Justiţiei a avut curajul (evident suspect…) de a observa că sîntem singuri pe lume în decizia noastră de a scurta pedepsele unor infractori dovediţi, pe baza proaspăt descoperitei lor vocaţii academice şi creatoare. Urît!

Şi dacă prin puşcăriile noastre zace vreun Einstein? Vreun Dostoievski? Vreun Michelangelo? De ce să retezăm sîngeros, din faşă, destinul unor mari figuri ale ştiinţei şi culturii planetare? Altfel ar fi gîndit alţi miniştri, miniştri generoşi, ca Rodica Stănoiu sau Tudor Chiuariu. Deunăzi, aflu că sirienii bucureşteni au iniţiat o demonstraţie în faţa guvernului, pentru a cere ridicarea embargoului economic impus Siriei. Dar, dacă îmi aduc bine aminte, acest embargou a fost decis în 2011, în urma unui acord asumat de Uniunea Europeană. Nu contează! Abia acum a venit momentul protestului! Guvernul Cioloş doarme. Slugă UE! Am fost fraieriţi de „forţe ostile”, de securişti acoperiţi, de uneltele capitalismului american.

Să adăugăm că nici cu învăţămîntul nu o ducem mai bine. Dl Curaj nu i-a luat titlul de doctor lui Victor Ponta. Aici, măcar, polemica e mai comodă: te poţi juca, în culmea fanteziei, cu numele ministrului: „Mai mult curaj, dle Curaj”, „Curaj fără curaj” etc. De cîte ori mă mir, în vreo conversaţie, de această cvasi-unanimă nerăbdare şi dezamăgire faţă de un guvern interimar aflat în funcţie de 6 luni, simt (şi uneori aud) reacţia unor interlocutori „cu convingeri” care „ştiu ei mai bine care-i chestia”. Pe Vlad Alexandrescu îl apăr, pentru că e „omul meu” (ba chiar sînt direct vinovat că a ajuns ministru!). Oricum, versatil cum m-am dovedit dintotdeauna, am, pe semne, vreun interes: vreau vreo funcţie, vreo ambasadă, vreo sinecură. Sau pur şi simplu sînt băsist, sau elitist, sau obez. Aş face mai bine – cum mă sfătuia, acum ceva timp, un forumist radical – să mor!

Adevărul este că pe dl Cioloş l-am văzut o singură dată în viaţă. Mi-a făcut, e drept, o foarte bună impresie: un om cuviincios, echilibrat, fără ambiţii de parvenire, inteligent, nu lipsit de umor şi perfect conştient că trebuie să funcţioneze pe un fond de singurătate. Pe dna Prună n-o cunosc personal. Îl ştiu pe Vlad Alexandrescu, pentru că a fost bursier NEC şi pentru că mi se întîmplă încă să citesc… Îi mai ştiu pe dnii Curaj şi Borc. Fără să pot vorbi, totuşi, de o „relaţie” convivială de durată. Nu cred că avem la vîrf cel mai grozav guvern din istoria ţării. Nu cred că miniştrii actuali sînt toţi de acelaşi calibru, că n-au făcut şi nu fac greşeli, că nu trebuie cîntăriţi cu legitimă exigenţă. Ceea ce mă stupefiază e sonoritatea răstită a vocilor critice, iureşul general al mai tuturor împotriva unei echipe care nu mi se pare cea mai şubredă „încropeală” din cîte am avut. Dar se vede treaba că românilor nu le plac, la guvern, oamenii de tip Cioloş. Le sînt mult mai simpatici băieţii glumeţi (chiar dacă mai şi fură), vedetele „cu papagal” şi aplomb (chiar dacă mai şi mint), şmecherii ţanţoşi (chiar dacă nu se pricep la nimic).

Dar să fie liniştiţi: în noiembrie se termină cu caraghioşii ăştia de „tehnocraţi”. Vin iar „politicienii” de vocaţie, „experţii” unşi cu toate unsorile, descurcăreţii tuturor jocurilor post-revoluţionare. Va fi bine! Vom putea dormi liniştiţi! Iar celor care, de la toamnă încolo, vor avea de făcut reproşuri noilor „aleşi”, le vom reaminti formula magică a relativismului autohton: „Să nu ridicăm prea sus ştacheta exigenţei!”

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image