Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui

18 august 2015
Şoseaua Virtuţii  Cartea Cîinelui jpeg

„Mai e valabilă oferta cu restaurantul ?“ „Pentru altul, n-ar mai fi fost“, îşi răci tonul celălalt. „Ar trebui să mă simt flatat ?“ „Depinde cît de tare te simţi“, rîse Mateescu. „Aşa şi aşa“, spuse, cu gîndul la ultimele sale rateuri. „Nu ţi-e foame“, constată Evanghelistul. După părerea lui, în afaceri ar trebui să-ţi fie foame tot timpul. După părerea Cîinelui, nu era indicat să pari fomist. „Cine are timp să se gîndească la aşa ceva“, i-o întoarse Mateescu, „a uitat cum e să-ţi fie foame“. „Sau vrea să ştie cît costă mîncarea !“, îl contră, admiţînd totuşi, în gînd, că atunci cînd acceptase oferta cu revista nu fusese atît de pretenţios. „Chiar şi cînd e gratis ?“ „Mai ales atunci...“ „Nu cred.“

Mateescu nu cunoscuse decît o singură persoană care pusese întrebarea asta, în timp ce făcea foamea. Un bătrîn care, din colonel în armata română, coleg la Saint Cyr cu De Gaulle, ajunsese de mînca ce găsea prin gunoaie. Şi cînd a venit De Gaulle în vizită în România a vrut să-l vadă pe fostul lui coleg de şcoală militară. N-a fost greu să-l găsească, aşa boschetar cum ajunsese, tot se ţinea un securist după el să vadă cu cine se întîlneşte şi de ce. A venit ordin de la Comitetul Central să fie spălat, îmbrăcat, să i se dea pensie şi apartament în Craiova şi să fie adus la întîlnirea cu preşedintele Franţei care venise în România să dea mîna cu Ceauşescu. L-a întîlnit pe De Gaulle între patru ochi, în apartamentul lui de la Athénée Palace. Se auzea perfect ce şi spuneau, graţie aparaturii specifice importate din Occident. Bătrînul colonel boschetar se tutuia cu prăjina aia acră care cînd dăduse mîna cu tovarăşul numărul unu al ţării îi vorbise numai din vîrful buzelor. Şi i zice De Gaulle : „Lasă-i, mon cher, pe ăştia, că am auzit ce ţi-au făcut. Te iau cu mine la Paris“. „Mon Général“, zice olteanul, boschetar dintr o familie veche de boieri, „ce să mai caut acum la Paris ? Rămîn aici, să mor între gunoaiele mele.“ Înregistrarea aia cred că e şi azi, undeva la secret, la SIE. Şi după ce a plecat De Gaulle fără el, îl invită Armata pe boschetar să-l facă general în rezervă, cu maşină la scară. La care moşul îi zice ministrului : „Pe mine nu mă mai avansează în grad decît Dumnezeu, dacă aţi auzit de El“. – Ce părere ai ? Cîinele ce să zică ! ? Era una dintre poveştile lui Mateescu. Avea el, poate, o memorie fără fisură, dar asta nu era o garanţie că tot ce povestea era adevărat. Acum însă, la mijloc era o ofertă şi Cîinele o acceptă. Cînd ajunseră la amănuntele ofertei, Mateescu i a spus că anumite chestii nu se aud bine la telefon şi că, oricum, Gastronomul ar fi trebuit să vină la faţa locului, pentru o ultimă evaluare prealabilă. Evanghelistul n-avea încredere în telefoane, fiindcă – i-a spus cîndva – băieţii care se ocupaseră înainte de ascultări nu fuseseră concediaţi după chestia din ’89, ceea ce nu le ar fi dorit, dar dacă rămăseseră la post, ceva, ceva trebuiau să facă şi ei, nu ? !

Cînd termină de vorbit cu Mateescu, se făcuse noapte. Cîinele aprinse lumina din încăpere pe pipăite. Îşi închipui că Alina plecase acasă pentru a se întreţine cu Cici al ei. Căscă şi cînd ieşi din birou ar fi tras un pîrţ, dar, cum nu i se mai întîmplase să rămînă singur noaptea în redacţie, se abţinu. Asistenta lui era tot la computer. Mirosul de whisky de mai devreme fusese acoperit de aroma unei noi tranşe de cafea şi de parfumul cu care Alina îşi dădea după urechi şi între sîni. „Şefu’, aveţi prieteni la Cotroceni ? !“ Cîinele se uită lung la ea. Nu i se părea aburită de băutură, totuşi îi străluceau ochii mai tare ca de obicei şi-şi înfoia coafura cu degetele, ca înainte de a se întîlni cu un client important din publicitate. Cîinele ridică din umeri. De cînd apărea la televizor avea o mulţime de prieteni de care nu şi amintea. Alina îi spuse că n-ar fi fost cazul. Îl sunase un domn de la administraţia prezidenţială, care-i lăsase trei numere de telefon, dintre care unul la care putea fi apelat la orice oră. Cîinele se uită la ceas, era aproape zece, dar dacă îl căutase cineva de la Preşedinţie doar cu o oră mai devreme, trebuie că era ceva urgent. Pînă atunci, singura sa relaţie cu Preşedinţia erau plicurile cu invitaţii oficiale pe care le primea în zilele festive şi în cele cînd la Cotroceni apărea cîte o persoană importantă din străinătate. Adresa redacţiei era scrisă bine, dar numele lui, greşit, urmat, e drept, de o paranteză care limpezea lucrurile : (domnului Gastronom). Alina era de părere că ar fi trebuit să sune la numărul de telefon, la orice oră. Cîinele ar fi încercat, de curiozitate, să afle ce voia Preşedinţia de la el, dar dacă în locul unei urgenţe – şi el nu prea vedea ce urgenţă putea avea Preşedinţia cu el – cine ştie ce funcţionar de la Cotroceni îi telefonase lui, ultimul de pe o listă, sau îşi amintise cînd venise noaptea că ar fi trebuit să l caute la telefon ? Alina nu mai putea de curiozitate, Cîinele acceptă că şi el ar fi vrut să ştie de ce-l căuta Preşedinţia la nouă seara, dar, spre deosebire de asistenta lui, nu murea de curiozitate. Nici personificarea patriei nu fusese atît de curioasă încît să-i afle numele corect. Cum nu aştepta nimic din partea Preşedinţiei, se gîndi că dacă ar fi sunat la ora aceea, ar fi fost o simplă dovadă de promptitudine, la apelul patriei, nu că aştepta ceva de la Cotroceni."

Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui,

Cristian Teodorescu va citi în cadrul Festivalului  Dilema veche  de la Alba Iulia. Mai multe detalii şi programul festivalului aici.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.