So it goes

4 ianuarie 2016
So it goes jpeg
  • Robert Șerban, Puțin sub linie, Editura Cartea Românească, 2015.

Robert Șerban (n. 1970) nu are nevoie de nici o prezentare. A publicat numeroase cărți, dintre care unele au fost foarte bine primite de critica de întîmpinare. Puțin sub linie e cea mai recentă apariție editorială a sa. Pe mine titlul acestei cărți nu m-a convins în primă instanță. Mi-am zis: iarăși o carte despre anomaliile poetului condamnat să-și trăiască viața într-un exil interior, sub linia de plutire, tras în jos de problemele acute ale existenței sale concrete sau imaginare. Titlul a început să-mi placă abia după ce am parcurs volumul de vreo două ori.

Propun în continuare o modalitate de lectură a cărții de față. Din punctul meu de vedere, primul poem, "Cum stau lucrurile", concentrează și anunță problematica (mai mult sau mai puțin stratificată) a întregului volum. Să vedem: „uneori mi-ar plăcea să știu dinainte / cum vor sta lucrurile / cele mărunte / de zi cu zi / nu celelalte / accidente / morți / despărțiri / nu / acestea nu / mi-ar plăcea să știu unde-i pus radarul / dacă e închis sau nu la pîine / dacă vor ieși toate petele de pe haina dusă la curățătorie / dacă va fi o iarnă mai lejeră / ca iarna trecută”. Avem de-a face, așadar, cu o poezie a lucrurilor mărunte, de fiecare zi, cu o poezie ce-și îngăduie o anumită relaxare, deoarece, nu poartă pe umerii ei povara temelor esențiale. Totuși acest fapt ține doar de o anumită aparență. Robert Șerban ajunge prin ricoșeu la unele probleme majore, marcate de o gravitate specifică. Tonul ușor detașat îl ajută pe poet să se țină departe de clișeele existente în „capodoperele” încrîncenate ale mai multor scriitori români de azi. So it goes.

Vă propun să vedem cum reușește autorul să intre în armonie cu acele amănunte de fiecare zi, ce corespund frînturilor de timp din care este alcătuită viața: „de cînd eu și cei de-o seamă cu mine / eram niște țînci / și pînă acum / nu s-a schimbat nimic fundamental / în lumea asta: / și copiii de azi mănîncă mai întîi rahatul din cozonac / și apoi cozonacul (Mică observație) sau „se schimbă anul / prin oraș mai nimeni / cei puțini care trecem / sîntem cu atît mai importanți / încît ne privim în ochi și am vrea să ne salutăm” ("Răspuns"). Cartea e înțesată de astfel de constatări de o gratuitate de-a dreptul sublimă. Poetul vede în astfel de amănunte instantaneele unei trăiri complexe exprimate însă fragmentar și cu încetinitorul. Totul e o derulare înainte și în apoi ce are drept scop înțelegerea cît mai profundă a propriei vieți. Profunzimea nu reclamă însă un discurs maximalist, ci unul – așa cum am sugerat și mai sus – de o simplitate surprinzătoare, care nu ajunge totuși la minimalism.

Ca o dovadă că lucrurile mărunte ating prin ricoșeu unele probleme majore ale existenței, e prezența constantă a lui Dumnezeu în cartea de față. Entitatea supremă nu e înțeleasă în mod tradițional. Nu avem de-a face nici cu un Dumnezeu tribal (cel care pedepsește pe păcătoși), nici cu unul ce ar putea reprezenta pentru oameni un ideal imposibil de atins. Dumnezeul lui Robert Șerban e prietenos, îngăduitor, ingenuu, iar relația dintre El și ființele create după chipul și asemănarea Sa e mai degrabă una bazată parcă pe candoare și tandrețe: „nu la toată lumea Dumnezeu iese-n poze / dar dacă ai noroc să nimerești unghiul bun / luminozitatea potrivită / și să apeși cînd ți se șoptește / l-ai prins / e ca la pescuit / numai că momeala ești tu” ("Fotografie norocoasă"). În alt loc: „sînt în genunchi / am alunecat pe gresie / și am căzut / puteam să-mi sparg capul / puteam să-mi rup o mînă un picior sau vreo coastă / dar Cel de Sus m-a vrut în genunchi / sînt aproape sigur de asta / așa că îi mulțumesc cu voce tare / foarte tare” ("Căzut").

Exemplele ar putea continua. Aceste poezii în care divinitatea schimbă – prin simpla Sa prezență – perspectiva asupra lucrurilor aparent neînsemnate conferă un alt relief dimensiunii poetice. Pe măsură ce înaintăm în lectură devine din ce în ce mai clar că asistăm la o confruntare fără patimă între instanța lirică și diferitele chipuri și măști ale lui Dumnezeu. Și totuși nu despre El se spune că „se ascunde în amănunte”. Așadar valoarea cărții de față e potențată de o anumită stare dilematică ce ține să cuprindă chiar și retroactiv întreg volumul. Constatările și dilemele merg mînă în mînă: „după un timp începi să vezi cerul / și atunci spui de mai multe ori / în gînd sau tare / ajută-mă Doamne ajută-mă / uneori / Dumnezeu sare imediat / alteori întîrzie / oricum / el ia forma tălpilor tale / a pulpelor tale / a genunchilor tăi / și hopa-sus / te ridică / dacă îți faci o cruce / bine / dacă nu / se iartă / ai tot timpul din lume pentru cruce” ("O nouă viață"). So it goes. Principalul atu al plachetei de față e modalitatea naturală și ușor inedită de a distorsiona „marile adevăruri”, trecîndu-le prin filtrul percepției proprii. 

Din punctul meu de vedere, Puțin sub linie e cea mai bună carte de poezie a lui Robert Șerban. Dar ceea ce mi se pare cu adevărat important e faptul că poetul, ajuns de ceva vreme la vîrsta maturității, dovedește că dispune de toate resursele pentru a evolua în continuare.

Citiţi aici un alt poem din carte.

Citiţi aici un interviu cu Robert Şerban.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: