„Sîntem ultimii martori ai acestui oraș”

21 august 2017
„Sîntem ultimii martori ai acestui oraș” jpeg

De la balconul apartamentului meu, văd o curte interioară mărginită de cîteva anexe mîncate de timp și iederă. Deși au un aer părăsit, aici trăiesc oameni: cînd și cînd, în blocul dărăpănat de vizavi, zăresc aceeași femeie bătrînă care iese pe balcon să-și pună rufele la uscat; e dezbrăcată de la brîu în sus, iar sînii ei zbîrciți tremură deasupra rufelor umflate de vînt, și odată cu ei, iedera. Mai departe se află aceleași clădiri care stau să cadă: aici e centrul Bucureștiului. Inima orașului, nici moartă, nici vie. O să mor, mă gîndesc, odată cu acest oraș, și mă mai gîndesc că în urma mea o să rămînă tot sunetul lespezilor de pe strada Pitar Moș, îngropată sub dărîmăturile unui oraș care a încetat să mai fie un oraș.

Un vînt ușor pătrunde în casă. Vîntul rău vine dinspre Magheru, iar cel bun dinspre Unirii, mă gîndesc cu cinism. Străbate camera, agită puțin perdelele și moare în aceeași cameră. E vîntul bun pentru că vîntul rău o să facă ravagii. Blocurile ce flanchează soldățește mărețul bulevard Magheru se prăbușesc pe zi ce trece. Blocul Patria, prima construcție avangardistă din București, nu are nevoie de un cutremur să se prăbușească. Blocul Malaxa-Burileanu, reper al modernismului bucureștean, nu are nevoie de un cutremur să se prăbușească. Orașul nostru nu are nevoie de un cutremur pentru a dispărea de pe fața pămîntului. Totul dispare pur și simplu.

Timp de un an, am locuit în cel mai înalt bloc de pe bulevardul Regina Elisabeta. Am trăit cu teama că voi fi ultimul chiriaș al unei garsoniere din centrul capitalei, iar azi – cînd se presupune că sînt fericitul proprietar al unui apartament într-un bloc fără risc seismic din zona Pieței Romane, sentimentul e același. De la un capăt la altul, îmi imaginez, șirul de clădiri de pe bulevardul Magheru, în promixitatea căruia locuiesc, se va prăbuși treptat ca piesele de domino. Acum, cînd același vînt poartă și praful tencuielii de pe blocul Malaxa, o mare de praf și pulbere încă stă deasupra bulevardelor Bălcescu și Magheru, după ce tencuiala blocului Malaxa s-a prăbușit aproape în totalitate peste zona pietonală. Un bărbat privește, de la ultimul etaj – prin glasvandul balconului său, cum se desprinde tencuiala blocului în care locuiește. Se uită și la pompieri din cînd în cînd, iar pompierii îl privesc înapoi.

Și eu, la rîndul meu, privesc neputincios în jur. Aproape obsesiv. În cazul unui cutremur, dacă blocul în care locuiesc va cădea, singurele care vor mai fremăta puțin sub dărîmături vor fi unitățile exterioare ale aparatelor de aer condiționat, cățărate eroic pe fațada blocului. În cele cîteva secunde necesare impactului, elicele unităților nu se vor putea opri, ci își vor continua zumzăitul chiar și odată ajunse sub dărîmături. Se vor opri, în sfîrșit, ca niște jucării stricate pe care le lovești. Și același vînt, care va ridica și el din praful molozului, o să șuiere printre dărîmături, sau poate nu o să sufle deloc, iar sunetul fluierului meu din trusa de prim-ajutor se va putea auzi în tot vacarmul ce va urma.

Am tot discutat scenariul unui eventual cutremur. Între altele, și problema unităților exterioare ale aparatelor de aer condiționat cățărate pe fațadele unor blocuri din zonele protejate. Edmond Niculușcă, președintele Asociației ARCEN, mi-a spus că locuiesc în zona protejată Brătianu, motiv pentru care instalarea acestor unități periferice pe fațada blocurilor este interzisă prin lege. „Care lege?” – ar fi trebuit să întreb. În țara în care totul este lăsat de izbeliște, un oraș și oamenii lui își așteaptă resemnați sfîrșitul, sperînd, că în loteria unui cutremur, vor supraviețui sau – și mai infiorător, vor putea fi salvați. „Sîntem ultimii martori ai acestui oraș”, mi-a mai spus Edmond Niculuşcă, în timp ce, la cîțiva zeci metri de noi, se turnau cîteva scene din noul film al lui Radu Jude, Pentru asta te-ai născut?. Un foc imens ardea în Piața Revoluției, luminînd și mai mult fațada Palatului Regal. Scînteile se învîrteau puțin în aer, ca niște insecte strălucitoare, abandonate în inima orașului, iar apoi dispăreau, în timp ce cîteva camere filmau căsuța din lemn cuprinsă de focul ce ardea pe fundalul Palatului Regal.

Și noi, cei cîțiva oameni strînși în jurul gardurilor ce împrejmuiau Piața Revoluției, filmam și fotografiam focul din centrul orașului. Eram singurii martori ai unui dezastru programat și documentat.

Laurenţiu Ion este director de comunicare şi marketing la ARCEN şi scriitor.

Foto: Alberto Groşescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.