Simona mai are încă mult de spus în tenis
Tenisul de performanță presupune, aproape fără excepție, solicitări serioase ale coloanei vertebrale. Jucătorii (și antrenorii) știu asta și de obicei fac unele exerciții compensatorii, controale periodice, încercînd să prevină asemenea probleme. Simona Halep a cam părut luată prin surprindere de această accidentare. Fără a vrea să ne înscriem neapărat în șablonul prin care presa caută mereu vinovați, e oare cazul să ne gîndim la o oarecare responsabilitate din partea staff-ului Simonei?
Simona a mai avut probleme cu spatele, această accidentare nu a fost surprinzătoare decît prin faptul că s-a produs la un antrenament, cu Kvitová, stîngacea care lovește dur. Simona Halep nu este o „călăreață”, o jucătoare înaltă, puternică, capabilă să facă multe puncte rapide, cu lovituri direct cîștigătoare. Muncește adesea mult pentru punct, jocul ei preponderent defensiv cere sprinturi în serie, frîne, contre-pied-uri, răsuciri, toate solicitante pentru coloană și articulații.
Antrenorul, Darren Cahill, are o mare experiență în legătură cu suferințele la coloană. L-a condus pe Andre Agassi, care trecuse de 30 de ani și avea dublă hernie de disc, sciatică și ciocuri pe vertebre, spre nr. 1 mondial și titlu la Australian Open. Cahill nu putea fi luat prin surprindere.
Decizia de a juca la Wuhan și Beijing, nefericită, după părerea mea, îi aparține însă jucătoarei. Simona ascultă ce-i spune staff-ul, dar ea hotărăște.
Credeți că Simona își va schimba ceva în stilul de joc de aici înainte, pentru a-și proteja spatele?
La nivelul de vîrf la care joacă Simona, nu poți să reduci sau să suprimi mișcările necesare, la serviciu în special, fără să pierzi valoare în joc. Ori intri pe teren la parametrii nominali, ori stai.
E posibil să joci la nivel înalt cu hernie de disc, făcînd kineto și fizioterapie. Andrei Pavel a reușit asta ani de zile.
Cum vedeți, în general, viitorul pe termen lung al Simonei, în tenis, cu această hernie de disc?
După părerea mea, Simona mai are încă mult de spus în tenis. O singură modificare, care cred că i-ar folosi, aș vedea în jocul ei: să lovească mai des decisiv, să ia inițiativa atacului, să scurteze punctele, așa cum a demonstrat că poate, la Australian Open, în meciurile cu Davis, Kerber și Wozniacki.
a consemnat Andrei MANOLESCU