Şi intelectualii se împuşcă, nu-i aşa?

5 iunie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Îmi pare rău că am avut dreptate. Scriam acum cîteva săptămîni că noul preşedinte al ICR are o dilemă: ori ia în serios discursul “inaugural” al lui Nicolae Breban şi face din el o strategie, ori se disociază de jignirile aduse de acesta unor respectabili intelectuali. S-a disociat, într-un tîrziu. A făcut-o pentru că n-a avut încotro. Simţindu-se băgat în seamă, Nicolae Breban a comis-o şi mai grav decît la conferinţa de presă a ICR (unde se limitase la “cuvinte cu p”). A spus, la televizor şi într-o şedinţă a Academiei, că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi. După aceea a scăldat-o, pretinzînd că era “o metaforă”, că era vorba de polonezi, că domnia-sa dispreţuieşte “atacurile la adresa neamului românesc” şi cică de-aia ar fi spus ce a spus.

Pe ce lume trăim? Ce e toată aiureala asta? Nicolae Breban nu face decît să reia nişte prostii puse în circulaţie de inşi care au manipulat scrierile lui Patapievici pentru a duce o campanie împotriva lui (pe “motiv” că ar fi antiromân, polonez, jidan etc.). Asta făcuse şi la conferinţa de presă a ICR, cînd s-a răfuit orbeşte cu cîţiva iluştri reprezentanţi ai culturii române de azi. Aşa încît preşedintele ICR, neavînd încotro, a publicat un text (lung şi întortocheat, care porneşte de la Noica şi conţine o sumedenie de referinţe culturale – Dostoievski, Thomas Mann, Tolstoi etc.) în care declară că se desparte de Nicolae Breban. Academia Română, în schimb, nu zice nimic; sau zice că n-are ce spune, pentru că Breban n-a vorbit despre împuşcare sub cupola Academiei, ci la televiziune. Pe ce lume trăim? E o lume a vorbelor necontrolate şi a toanelor, o lume în care faptele şi instituţiile nu contează. Dl Radu Boroianu are dreptate: văzîndu-se numit preşedinte onorific al unui consiliu consultativ la ICR, Nicolae Breban s-a crezut “un despot al culturii române”, s-a pregătit să taie şi să spînzure, să facă “ordine”. Dar atunci de ce s-a încurcat dl Boroianu cu el? Ce nevoie avea de un consiliu consultativ (pe care oricum legea de funcţionare a ICR nu-l prevede) şi de un asemenea preşedinte “de onoare” care se comportă cu totul neonorabil? De ce, în loc să prezinte o strategie şi un plan concret cu privire la activitatea viitoare a ICR, a preferat să se afişeze cu un fost romancier care, în revista pe care o conduce, publică de mulţi ani elogii nemăsurate la adresa propriei persoane? Păi de-asta: pentru că, la noi, vorbele umflate (despre “neamul românesc” ş. cl.) fac mai mult decît faptele. În cultura noastră, afişarea complexelor unui romancier care se crede genial e mai importantă decît punerea cărămizilor una peste alta, cu atenţie şi răbdare, pentru a construi o instituţie solidă. Acesta e şi motivul pentru care Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu au devenit ţintele unor nesfîrşite campanii denigratoare duse de Antena 3 şi alte instrumente media: pentru că, pe lîngă scrierile lor, au oferit culturii române şi instituţii care funcţionează. Or, asta enervează; şi atunci, li se pun etichete de “duşmani ai neamului românesc”, cu mijloacele propagandei celei mai ieftine. În cartea lui Horace McCoy  Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? (după care Sidney Pollack a făcut un film), oamenii se chinuie să cîştige un maraton de dans (competiţie la modă în anii prohibiţiei din SUA).

Prin “cuvintele cu p” şi îndemnul la împuşcarea intelectualilor, Nicolae Breban a devenit un campion tîrziu al maratonului vorbăriei fără sens. Lumea cască gura la el, precum spectatorii maratonului de dans. Există însă limite ale îmbătării cu apă rece. Academia ar trebui, totuşi, să spună ceva, să dea un comunicat, să aibă o poziţie. Onorabilitatea unei asemenea instituţii e pusă în joc atunci cînd unul dintre membrii săi nu se comportă la nivelul cerut de statutul de model intelectual şi moral. Iar ICR ar trebui să treacă la fapte, adică la o croială instituţională eficientă, fără vorbărie prea multă (fie ea şi “consultativă”). Cultura unei ţări se face cu instituţii serioase şi credibile, nu cu gargară despre “neamul românesc”.

Articol apărut pe 

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.