Shmekerazada

Florin TOMA
8 decembrie 2010
Shmekerazada jpeg

(Apărut în Dilema, nr. 404, 10 noiembrie 2000)

Dacă e vorba p-aşa, apoi să ştiţi că românul s-a născut dintr-un trick, un contract neserios cu natura lui contra. O şmecherie (care, etimologic, dacă e să fim „jmecheri”, normal că vine de la shmack-ul american uşor contaminat!!) şi pe care o speculează chiar şi o glumă rătăcită acum vreo douăzeci de ani în sacul cu „Bule”, „nea Nici” şi „coane Lene”. Precum că toate popoarele se trag din Adam şi Eva, numai noi din Traian şi Decebal. O glumă, să recunoaştem, destul de nesărată. Dar aflată cert pe marginea abnormului anecdotic („simţ abnorm şi văz monstruos”!).

Numai că această snoavă profund „europeană” a dezlănţuit o întreagă paradigmă a „şmecheriei” românului, din cele mai vechi timpuri şi pînă azi. Şmecherie înseamnă, de fapt, o sumedenie de fapte istorice, cu a căror ieşire din logic ne-am obişnuit încă de mici. Ea întoarce o clipă spatele credibilului şi, impetuoasă, scapă piciorul în absurd, dar un absurd suav, chiar crocant (ce cochetează uneori, zic unii, cu înţelepciunea!). Părăsirea teritoriului Daciei, atragerea trupelor lui Carol Robert d'Anjou taman în defileul de la Posada, arderea holdelor şi otrăvirea fîntînilor în faţa năvălirii barbarilor, ctitorirea unei mînăstiri după fiecare copil din flori conceput de către „cel Mare şi Sfînt”, victoria stomatologică de la Călugăreni (unde Sinan-paşa şi-a pierdut o bună parte din coroana dentară, în timp ce, normal, „şi vodă-i un munte!”), Ana Ipătescu, înfăşurată în voal de tricolor, cu pistoale în mîini, pornită (probabil dintr-un impuls necesarmente bahic, oricum iraţional!) să elibereze Guvernul Provizoriu, celebra zbatere "leonică" a lui Ceauşescu, în august 1968, în balconul din CeCe cînd, la sfatul lui Ion Gheorghe Maurer („Nicule, Nicule, nu e bine să te pui cu ruşii!”), nea Nicu aproape că-şi smulgea părul comunist: „Lasă-mă, Jeane, lasă-mă, că nu-i mai suport pe nenorociţii ăştia!”, zeci şi sute de pîlcuri de pădure de pe tot întinsul Patriei, care sînt martorele atîtor manevre de retragere dibace sub formă de pitit, pentru ca, apoi, „sărit-spate-duşman-făcut-ferfeniţă” (ispravă trecută, de către cronicar, cu meticulozitate docilă, la hrisov!) - toate îmi par, cel puţin mie, superbe dovezi de scăpat piciorul în haznaua cu absurd (aceea care te trimite la gestul scărpinatului în creştetul capului, însoţit de bodogănirea celebră „Măi, să fie...!”).

Apoi, să nu uităm acel şir nesfîrşit de personaje livreşti (dar şi cu modele reale, bineînţeles!) a căror „calitate-metresă” a fost şmecheria, trick-ul (cu diferite grade de „asumare”) şi din care nu-mi amintesc acum decît: Ivan Turbincă, Coriolan Drăgănescu, Ilie Moromete, contele Dracula, Aron Pumnul cu „ciunismul” lui („om făr' de răciune / plin de-aberăciune / Duci la perdiciune / întreaga năciune”), Stănică Raţiu, Lache şi Mache, Lică Trubadurul, Nae Girimea, Gore Pirgu, amărîtul ăla din Boborul lui nenea Iancu, apoi, de ce nu, nenea Iancu însuşi, Filip Nacovici (din Venea o moară pe Siret), Rică Venturiano, Dinu Păturică, Spînul, „prietenul lui Harap-Alb (eu unul nu înţeleg cum adică, un harap alb la culoare, trebuie să fie şi aici o şmecherie!), după aceea, de-a valma, parlamentari, procuratori (de) şi fotbalişti, lideri politici (y compris de filiale!), preşedinţi de ligi (de tot felul), cetăţeni, oameni simpli, miniştri, sedentari (cu vile şi piscină), hoinari prin boscheţi, pedofili pofticioşi, bătrîni famelici prin piaţă, estropiaţi exigenţi (mi-a cerut unul, odată: „N-aveţi o mie de lei?” şi i-am răspuns: „Nu!”, iar el: „Ia vedeţi, căutaţi-vă, poate aveţi totuşi!”), aurolaci de veghe în canale, gospodine, poliţişti, femei, bărbaţi, copii, dăscălime, Ionescu, Popescu, Protopopescu, Astivuitoriţei etc. etc.

Aminteam mai devreme de posibilitatea cochetăriei, pînă la logodnă, a „şmecheriei” cu înţelepciunea. Ea îşi pune imediat apostila de „plus-morală” şi, prin urmare, devine scuzabilă. Numai astfel se explică vreo cîteva poveşti siropoase, încheiate, de regulă, cu fraza: „Aşa ne-a fost dat, am fost obligaţi de istorie!” (vezi ezitările dintotdeauna ale „omului providenţial” român, în momente de maximă tensiune a actului optativ!).

În fine, pe ici-colo, mai apare şi şmecheria tembelă, aceea în care autorul, deşi ştia din start că nu reuşeşte, se auto-exonerează de orice răspundere morală, prin explicaţii apoftegmatice (nici un popor din lume nu ştie mai bine ca noi să compună o notă explicativă!) de genul: „Am încercat şi eu, doar n-am dat cu parul!” sau „Încercarea moarte n-are”.

Aşadar, fiţi vigilenţi! Nu vă puteţi permite tocmai acum să picotiţi. Shmekerazada îşi continuă povestea...

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii