Sfîrșitul Paradisului

11 februarie 2013
Sfîrșitul Paradisului jpeg

Sfîrșitul Paradisului

Berlin se poate caracteriza destul de bine prin cea mai banală propoziție: E frig. Berlinale e plasat în probabil cea mai cîinoasă perioadă a anului. Ninge mărunt și mereu, bate vântul, frigul umed îți intră în oase. Ești redus zi de zi cam la același itinerar claustrofobic, mergi și vii cu simțurile confuze: dacă nu ți-ai luat haine suficient de groase, Berlinale nu poate fi altceva decît o cursă interminabilă prin frig cu pauze epuizate în sala de cinema; dacă ți-ai luat haine suficient de groase, devine o zbatere chinuită, supraîncălzită prin cinematografe, cu prea multe bagaje și prea multe reviste de cinema, și spaima mereu prezentă că vei uita pînă la urmă undeva ceva important. A doua variantă vine însă cu un bonus: poți oricînd să te simți răzbunat oprindu-te încotoșmănat lîngă covorul roșu în timp ce vedetele cu rochii fără spate coboară din limuzinele BMW în uralele unui public prea modest să merite efortul, și defilează, suple, aproape străvezii, cu pielea contractată, cu zîmbete foarte largi sub care sînt sigură că își doresc cu ardoare să plîngă.

Un tablou à la Ulrich Seidl dus la desăvîrșire de linia întîmplătoare de penel a unui cameraman care filma la deschidere o vedetă în timp ce aceasta, abandonată fără veste în mijlocul covorului, nu-și dăduse încă jos paltonul gri șoarece, de lungime meschină, aruncat peste valurile înspumate ale rochiei cu trenă. Ecranul de la Palast a imortalizat momentul. Austriacul n-ar fi putut detona mai bine și mai defintiv “Paradisul Glamour” nici dacă și-ar fi propus-o.

Prezența enigmatică a lui Wong Kar Wai, cu eternii lui ochelari negri – pe covor și în fotografiile de la Palast, la fel ca în toate celelalte – sporesc efectul de comedie neagră și seacă. Regizorul hong konghez a deschis a 63-a ediție a festivalului cu noul său film despre kung fu. Prezența cuplului Ziyi Zhang și Tony Leung Chiu Wai pe covorul roșu a fost o mostră de glamour chinezesc pur și dur, cu frac, el, și tul foșnitor și regal, ea, cu ochi negri, voalați de o rouă strălucitoare. Dar absolut nici un moment nu s-a comparat cu intrarea cineastului în scenă. Mulțimea a început să urle și să freamăte cînd prim-planul magnificilor ochelari negri și a chipului enigmatic din spatele lor a ocupat ecranul de la Palast. Dar, serios acum, cine l-ar recunoaște pe Wong Kar Wai fără ochelarii lui negri? Sau cine n-ar fi convins că un asiatic în frac, cu ochelari negri e Wong Kar Wai? Ironia a părut să scape fanilor al căror extaz ne-a reamintit că sîntem în secolul regizorilor-staruri.

Austriacul Ulrich Seidl se află în competiție cu ultimul film din trilogia “Paradisului”, primul fiind Paradies: Liebe/ Paradise: Love, despre care un journalist de la Screen spunea că a început trilogia cu “un strigăt”. Al doilea, în competiție la Veneția anul trecut se numește Paradies: Glaube/ Paradise: Faith. Cele trei filme sînt povestea a trei personaje feminine între care există legături de familie. Prima protagonistă, care pleacă în Kenya pentru a căuta extazuri sexuale în brațele escortelor locale, este sora unei catolice fervente la ale cărei tribulații asistăm în cel de-al doilea film, și mama celei de-a treia, personajul principal din Paradies: Hoffnung/Paradise: Hope. Discuția despre oricare dintre ele e incompletă fără celelalte, însă din păcate pe primul n-am avut ocazia să-l văd. Al doilea e, probabil cel mai extrem dintre ele. Anna Maria e așezată în mijlocul cadrelor nemiloase ale lui Seild în toată splendoarea rufele murdare ale sufletului ei. O vedem purtîndu-și cruciadele printre personaje halucinant de sordide, pe care camera lui Seidl le curtează cu pasiune.

O vedem cum dă recitaluri de fervoare, autoflagelîndu-se și în final masturbîndu-se cu crucifixul adorat. Dar ceea ce se întîmplă între regizor și universul protagonistei lui pare mai degrabă un viol brutal și nemilos. Seidl îi smulge Mariei întregul ridicol și nu îi oferă nicio clipă de empatie în schimb. Iar ea nu poate face nimic ca să se apere. Drept urmare toată lumea se aștepta la o supradoză de scabros de la povestea unei adolescente supraponderale care merge într-o tabără de slăbire și acolo se înamorează de doctorul taberei. Iar cadrele emblematice ale austriacului nu dezamăgesc. Urîtul saturat și geometric încadrat rămîne subiectul principal. Vedem trupuri învelite în falduri de grăsime, unele mai vaste, altele mai incipiente, făcînd exerciții în săli aseptice, le vedem atîrnate de bări sau pedepsite să stea lungite pe burtă pe culoar, la lumina neoanelor, cea mai puțin flatantă dintre lumini și ca atare o alegere frecventă a austriacului.

Această ultimă imagine evocă o licitație de ton. Le auzim cîntînd ritmat: “If you happy and you know it clap your fat” și lucrul ăsta nu pare să le miște cu nimic. Pentru că adolescenții de diferite mărimi și grosimi au mai trecut cu toții prin tabere ca aceasta. Știu unde să-și ascundă batoanele de ciocolată, știu să prăduiască bucătăria noaptea și dau petreceri cu bere pînă noaptea tîrziu. Slăbirea lor e o misiune imposibilă deci, nu există speranță de transformare pentru ei în ultimul paradis al lui Seidl. Doctorul (actorul de teatru Joseph Lorenz) trecut de 50 de ani de care Melanie se va îndrăgosti e un bărbat bine păstrat, cu gesturi de clovn sentimental. O vreme se vor juca de-a doctorul, o vreme el o va încuraja și intimitatea lor va avansa pe muchia de cuțit dintre dintre prima dragoste și pedofilie. Dar treptat atmosfera se schimbă și Melanie (excelent interpretată de Melanie Lenz) și prietena ei Verena (Verena Lehbauer, care monopolizează ecranul de fiecare dată cînd are ceva de spus) discutînd despre primele lor impulsuri sexuale îl vor înmuia pe Seidl.

Mecanicitatea atît de exploatată în filmele lui lasă locul unei galerii de personaje dacă nu surprinzătoare – în fond și ele urmează o mecanică specifică vîrstei lor – măcar foarte vii și mult mai capabile să exprime peisajul adolescenței decît majoritatea filmele cu adolescenți. Și compasiunea lui Seidl nu pare să fie doar pentru că a-ți bate joc de niște adolescenți obezi nu ar putea să-i vină la îndemînă nimănui. O vreme doctorul, personaj fără nume, pare să o încurajeze și să o atragă pe juna lui pacientă, iar ea începe să-l hărțuiască cu ochi de cățeluș. Relația lor se “consumă” în cîteva ocazii cheie și de tot atîtea ori regizorul alege să învăluie totul într-o elipsă. Acele elipse vor genera întrebări după ce s-a derulat genericul final. Însă de fiecare dată, înainte de cut, cînd el pare să se lase învins de atracția scandaloasă, ceva în ochii lui, ceva teribil de înduioșat și de vulnerabil, ne împiedică mintea să scormonească prin cotloane murdare. Ne lasă să sperăm că lucrurile s-au oprit înainte. Și avem speranțe mari. Poate că în felul ăsta trebuie citită speranța din titlu. Există un straniu simț al purității în ultimul paradis. Nu e vorba de speranța că micuța Lolită, Melanie, nu va calca într-o bună zi pe urmele mamei ei care consumă extaz sexual în Kenya. Există multe semne că într-acolo se îndreaptă. Paradise:Hope e în fond un portret al unei pasiuni minore și măcar pe jumătate bolnavă și nimic mai mult. Încă un tablou al Austriei disfuncționale. De asta personajele nici nu prea au nevoie de nume. Dar fărîma de resort patern, amestecat cu o milă care rămâne trează chiar și în momente de extremă tentație și nestingherită complicitate, împiedicîndu-l pe bărbat să devină un prădător – chiar și atunci cînd prada sa e, la propriu, la picioarele lui gata să fie transformată în trofeu, el preferă să-și satisfacă fantasma și fetișul în cel mai neinvaziv mod cu putință – insuflă filmului speranță. Nu pentru cei virtuoși, cum e Anna-Maria din Paradise:Glaube, ci pentru cei ce dansează pe muchie de cuțit.

Apoi Seidl intervine aproape direct și își salvează protagonista în ultimul moment din calea unui alt prădător. Și atunci nu există nicio elipsă. Deci elipsele lui sînt negreșit aducătoare de speranță. Un soi de speranță mult mai universală decît ar fi putut să fie vreodată credința, monstru de bîlci, a Annei-Maria. Și speranța că filoanele rarissime ale compasiunii din filmele lui Ulrich Seidl n-au secat cu totul.
Laura POPESCU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

gripa jpg
Explozie de cazuri de gripă în Olt. Numărul deceselor a ajuns la trei. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul copiilor
Direcția de Sănătate Publică Olt a anunțat alte două decese cauzate de gripă. Este vorba de pacienți nevaccinați, care aveau și alte afecțiuni. Îngriijorător este numărul foarte mare de cazuri diagnosticate în cursul săptămânii trecute, de peste două ori mai mare decât în săptămâna anterioară.
horoscop 17 martie webp
Zodii cărora viața le zâmbește din nou. Destinul li se schimbă, vor avea parte de adevărate surprize în viața lor
Universul pregătește un val de schimbări pozitive pentru câteva semne zodiacale, iar începutul acestui an marchează o etapă de renaștere pentru ele.
AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
A murit Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.