Sfîrşitul e aproape

5 decembrie 2011
Sfîrşitul e aproape jpeg

Dacă citiți acest text pe dilemaveche.ro, înseamnă că ați scăpat de sfîrșitul lumii din data de 11.11.2011 și vă pregătiți deja de următorul (adică 12.12.2012). Pînă atunci, vă recomand un fantastic roman de debut despre sfîrșitul lumii, pentru care s-a întîmplat să scriu următoarea postfață:

"Dacă vă aflaţi într-o librărie şi răsfoiţi Totul contează!, vă sfătuiesc să respiraţi adînc şi să vă sprijiniţi cu un cot de raft, sau, şi mai bine, să căutaţi un scaun liber, un pătrat de parchet liniştit şi să vă aşezaţi cu cartea în braţe. Încă nu sînteţi convinşi că trebuie să citiţi acest roman, că aveţi nevoie să-l luaţi acasă şi să-i daţi gata cele 400 şi ceva de pagini ca şi cum sfîrşitul lumii ar veni mîine, iar Totul contează! ar fi singura carte pe care o aveţi în bibliotecă (pe restul le-aţi împrumutat, nici dvs. nu mai ştiţi cui). De fapt, sfîrşitul lumii nu vine mîine, ci peste treizeci şi şase de ani, o sută şaizeci şi opt de zile, paisprezece ore şi douăzeci şi trei de secunde din momentul în care începe naraţiunea. Această dezvăluire le-a fost adusă la cunoştinţă celor dintre dvs care-au ajuns, din curiozitoate sau întîmplare, pînă la pagina 17, şi lui John Junior Thibodeau, personajul principal al romanului, care la pagina 17 e încă nenăscut, plutind nepăsător în lichidul amniotic din burta mamei lui. Junior „e un fel de amalgam între mine şi probabil patru sau cinci alţi indivizi, în timp ce 20-30 % din personalitatea lui e pură invenţie”, declara Ron Currie pentru Time Out New York. Junior mai e şi a patra cea mai inteligentă persoană din istoria lumii, ceea ce face orice asemănare între el şi noi extrem de improbabilă.

Cu toate astea, vocea atotştiutoare pe care o va auzi Junior toată viaţa nu-l cruţă şi-i spune la un moment dat, pe la pagina 390: „Află că pentru a patra persoană dintre cele mai inteligente din istoria omenirii, uneori poţi fi destul de tîmpit”. Acum parcă ne-am mai împrietenit cu geniul Junior. Şi o să ne tot împrietenim, pentru că în ciuda inteligenţei lui ieşite din comun şi a deşteptăciunii noastre mijlocii, sîntem la fel: nişte indivizi cărora li se dă de trăit o perioadă limitată de timp şi care se poartă ca şi cum n-ar şti că toate or să se termine, inevitabil, la un moment dat.

Junior ştie, dar asta nu-l ajută la nimic. El află data exactă a sfărşitului lumii şi creşte cu ea atîrnîndu-i greu în buzunare, transformîndu-l într-un puşti apatic şi însingurat („Te mişti prin propria viaţă ca o stafie, eşti semiprezent, abia dacă tulburi aerul din jurul tău. Cînd stai în banca de la şcoală, cei care se uită la tine au impresia că pluteşti deasupra scaunului. Le fel se întîmplă atunci cînd mişti un obiect: de pildă, cînd iei mărul care se dă ca desert pe lîngă meniul principal sau cînd deschizi uşa de la baie, acestea par să se mişte fără ca tu să le fi atins cu mîna. Ceilalţi copii zic că eşti un Jedi sau aşa ceva”, p. 93-94). Rezumînd o bună bucată de roman într-o frază, am spune aşa: un puşti genial ştie că sfîrşitul lumii e aproape şi caută o soluţie salvatoare pentru întreaga umanitate, îndepărtîndu-se încet încet de persoanele la care ţine cel mai mult (pînă cînd... - dar aici întervine deja a doua parte a romanului).

Să nu credeţi cumva că totul se învîrte numai în jurul lui Junior. Dimpotrivă, în carte vorbesc atît de multe personaje, încît o să aveţi impresia că staţi zile la rînd în bucătăria familiei Thibodeau şi că se-aşază la masă mama melancoolică, tatăl post-Vietnam, fratele Rodney, genial pe terenul de baseball, uşor idiot în rest, Mary cu capul pe umeri şi, din cînd în cînd, în momentele importante, o voce nici noi nu ştim a cui, care-i explică lui Junior ce se întîmplă cu el şi cu lumea. Iar ce se întîmplă e chiar sfîrşitul. La finalul romanului, n-o să mai ştiţi dacă vă cheamă Thibodeau sau Popescu, atît de bine reuşeşte Currie să-şi strecoare personajele pe sub pielea cititorilor săi.

Autorul american scrie cu o voioşie molipsitoare despre autoiluzionările noastre cotidieiene, despre posibilităţile nelimitate ale ficţiunii, despre stîngăciile şi încercările noastre înduioşătoare de-a ne preface că sîntem nemuritori. E greu de crezut, dar o carte despre apocalipsă (sub forma cometei C/1998 E1, poreclite şi Distrugătorul Lumii) ajunge să-şi convingă cititorii că într-adevăr „totul contează”, „dar nu în ciuda dispariţiei tale şi a celor pe care-i iubeşti, ci tocmai din această cauză. Acest Tot e tot ce ai – buzele nevestei tale, ochii fiicei voastre, inima fratelui tău, oasele lui taică-tu şi propria ta durere – şi după acest Tot nu mai urmează nimic.” (p. 431) A mai rămas ceva de adăugat? Da. Că pînă la pagina 431, vă aşteaptă o cronică de familie plină de sarcasm şi tandreţe a Americii ultimilor decenii, un s.f. inteligent care i-ar plăcea şi lui Vonnegut, o carte scrisă brici, cu siguranţa şi generozitatea marilor prozatori.
Acum puneţi cartea sub braţ şi îndreptaţi-vă calm spre casă/ieşire.

Dacă sînteţi acasă, înseamnă că aţi cumpărat romanul lui Currie şi că aţi aflat deja ce propunere extraordinară îi face Vocea lui Junior în ultimul ceas. V-aţi gîndit proabil ce aţi fi ales în locul lui (Coasta de Azur sau încă o dată ştiţi dvs ce), aţi suspinat la finalul cu totul înduioşător şi v-aţi sunat prietenii, ca să le spuneţi ce carte bună aţi citit. Acum vă mai rămîne un singur lucru de făcut. Mergeţi la Observatorul astronomic din Bucureşti şi interesaţi-vă cum e cu asteroidul Apophis despre care se crede că se va ciocni cu Pămîntul în 2036. E bine să fiţi pregătiţi."

Bio
Ron Currie, Jr. s-a născut în 1975, într-o familie catolică şi nu prea înstărită din Waterville, un orăşel de 15 000 de locuitori din statul Maine, S.U.A., unde locuieşte şi acum. A renunţat la facultate după primul semestru şi s-a apucat de tot felul de joburi sezoniere (a lucrat mai ales ca bucătar în diverse restaurante), a călătorit şi a început să publice proză scurtă  în reviste şi antologii cum ar fi Quarterly Review, The Sun, Ninth Letter, Swink, The Southeast Review, Glimmer Train, The Cincinnati Review etc.

În 2007, i-a apărut prima carte, God is Dead, o colecţie de povestiri suprinzătoare şi întunecate, care a cîştigat premiul Young Lions Fictions, acordat de Biblioteca Publică din New York, şi premiul Addison M. Metcalf al Academiei Americane de Arte şi Litere. Everything Matters!, romanul său de debut, a fost inclus pe lista celor mai bune apariţii ale anului 2009 de Los Angeles Times, National Public Radio şi Amazon.com

În prezent, scrie şi rescrie a treia carte, în care vrea să „explice psihologia zombie”.

Despre Totul contează! a scris Claudiu Constantinescu aici

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.