Semnături pentru apă
Campania „Apa nu e lux” nu începuse de mult în Buzău cînd Diana Duță, o absolventă de Finanțe Publice de 27 de ani și facilitator comunitar al Agenției Împreună, și-a dat seama că mediatorii din comunitățile rome cu care lucra nu vor reuşi să strîngă suficient de multe semnături de la localnici și că trebuie să iasă și ea pe teren. Nu mai făcuse asta niciodată, dar și-a chemat în ajutor patru prietene cu care iese de obicei în oraș și au luat la picior străzile cîtorva sate. A început cu satul ei, Cîndești, și a mers din casă în casă. Deși acolo gospodăriile sunt racordate la apă, oamenii au acceptat să semneze în sprijinul miilor de locuințe și numeroaselor școli din România care nu au acces la apă.
În perioada aprilie-iulie 2015, Agenția pentru dezvoltare comunitară „Împreună” a rulat campania națională „Apa nu e lux”, pentru a promova la nivel central și guvernamental necesitatea existenței rețelelor de apă, mai ales la nivel rural. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, prelucrate de Agenție cu ajutorul unei echipe de sociologi, în România există în prezent aproximativ 8.450.000 de oameni care nu beneficiază de racordarea locuințelor la rețeaua publică, deși rezolvarea acestei probleme e un angajament pe care România și l-a luat față de UE.
Manifestul care a însoțit campania cerea trei lucruri: realizarea unei cartografieri actualizate a situației accesului la apa curentă și potabilă în România; introducerea pe agenda publică a guvernanților a tematicii asigurării universale a accesului la apă potabilă de calitate; identificarea celor mai eficiente soluții și metode pentru ca tuturor cetățenilor României să le fie garantat dreptul la apă.
De exemplu în Buzău, în unele comunități nu există apă curentă, iar în altele există, dar nu e potabilă. Unii oameni au săpat singuri puțuri, pentru că nu-și permit să cumpere apă plată. În alte localități gospodăriile sunt racordate la rețea, dar țevile sunt foarte vechi și nu se știe care este calitatea apei. În sate precum Mihăilești, sînt oameni care merg pe jos și cîte 2 km ca să ia o găleată cu apă, iar școala are acces la apă pentru spălat pe mîini numai din toamna asta, în urma unei strîngeri de fonduri realizate de Agenția Împreună, care a permis săparea unui puț.
Cu toate astea, strîngerea de semnături nu a fost mereu ușoară. În unele cazuri, oameni care au deja acces la rețeaua de apă nu au fost dispuși să semneze pentru cei care n-au. Deși nu li se cereau CNP-ul sau seria de buletin, mulți au refuzat să contribuie, de teamă că semnăturile le sînt folosite în alte scopuri decît cele declarate, iar alții pur și simplu nu au crezut că o semnătură poate rezolva ceva, dorind un ajutor palpabil, imediat.
Diana a reușit să strîngă 5000 de semnături din Buzău și din 10 sate din județ. Campania s-a finalizat, urmînd ca toamna asta copia cu cele 21.300 de semnături strînse în 30 de județe din țară să fie depusă la Guvern. Oficial, România și-a prelungit deadline-ul pentru a rezolva problema apei pînă în 2018. Speranța din urma campaniei e că scrisorile pe care Agenția Împreună le va trimite către ambasade, ministere și partidele politice vor duce la deschiderea unor discuții pe această temă și, ideal, vor accelera luarea de măsuri.
Campania Apa nu e lux s-a desfăşurat în cadrul proiectului Democraţie participativă. Pilotarea unei iniţiative cetăţeneşti pentru comunităţile interetnice din România, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România.