Se-ascute lupta de clas─â

1 februarie 2017
Se ascute lupta de clas─â jpeg

Hot─âr├«t lucru, justi╚Ťia rom├ón─â nu ar trebui s─â mai mearg─â singur─â noaptea prin ora╚Ö. ╚śi mai ales mar╚Ťi noaptea, c├«nd e deja statistic dovedit c─â i se ├«nt├«mpl─â cele mai mari necazuri.

Dup─â ÔÇťmar╚Ťea neagr─âÔÇŁ din 2013 din parlament, a urmat azi-noapte ÔÇťmar╚Ťea neagr─âÔÇŁ de la guvern. ├Äntr-o ╚Öedin╚Ť─â de la miezul nop╚Ťii, noul guvern PSD a adoptat o ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â prin care a t─âiat din codul penal neglijen╚Ťa ├«n serviciu ╚Öi a stabilit c─â abuzul ├«n serviciu atrage o r─âspundere penal─â doar pentru prejudicii care dep─â╚Öesc 200.000 de lei. R─âm├«ne o infrac╚Ťiune ╚Öi paguba de sub acest prag f─âcut─â prin abuz ├«n serviciu, dar nu mai e penal─â, ca p├«n─â acum, ci doar civil─â.

Decizia guvernului a fost sanc╚Ťionat─â at├«t post-factum, c├«t ╚Öi preventiv. Contest─ârile au venit din strad─â, de la magistra╚Ťi ╚Öi de la pre╚Öedin╚Ťie. Au ridicat din spr├«ncene ╚Öi unii reprezentan╚Ťi occidentali. ╚śtiind probabil mai bine cu cine au de a face, procurorii au spus c─â acum exist─â pericolul ca infractorii s─â ├«╚Öi segmenteze prejudiciul ├«n mai multe por╚Ťii de sub 200.000 de lei. Protestatarii din strad─â ╚Öi pre╚Öedintele Iohannis au scos ├«n fa╚Ť─â posibilitatea ca proiectul modific─ârii legislative s─â fi fost f─âcut cu dedica╚Ťie. De exemplu, pre╚Öedintele PSD Liviu Dragnea are un proces ├«n care e invocat un prejudiciu al c─ârui cuantum se ├«nv├«rte suspect de aproape de pragul cu pricina.

Cu toate acestea, guvernarea PSD (la care e aliat─â ╚Öi o forma╚Ťiune mai nou─â, creat─â de fostul premier liberal T─âriceanu) a trecut la fapte printr-un gest de un autism politic aproape perfect. ╚śi nu e vorba doar de adoptarea aparent pe furi╚Ö ╚Öi ├«n grab─â, noaptea, a ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â sau de ignorarea protestelor de strad─â. PSD nu a explicat suficient de clar ╚Öi de r─âbd─âtor de ce dore╚Öte aceste modific─âri. Sau, ├«n cel mai bun caz, a ├«ncercat un soi de explica╚Ťii, dar la televiziunile sale, care numai de p─âstrarea sensului mesajelor nu se preocup─â. PSD nu a dozat deloc schimbarea dorit─â, a╚Öa cum obi╚Önuia c├«nd ├«n parlament activau vesti╚Ťii ÔÇťcombinatoriÔÇŁ Viorel Hrebenciuc ╚Öi Miron Mitrea. A ac╚Ťionat brutal ╚Öi provocator, oarecum atipic pentru un partid de guvern─âm├«nt cu o majoritate a╚Öa de confortabil─â ├«n parlament. ╚śi ├«n consecin╚Ť─â a l─âsat impresia c─â de fapt nu are argumente solide ci ├«ndepline╚Öte un act de voin╚Ť─â unilateral.

Ce se poate intui ├«ns─â din atitudinea PSD-ului este frustrarea acumulat─â ├«n partid fa╚Ť─â de campania anticorup╚Ťie, ├«n care pesedi╚Ötii se simt ciuca b─ât─âii. ├Äntr-un fel, e ╚Öi normal; ei s├«nt prefera╚Ťii aleg─âtorilor ╚Öi ajung cel mai des ├«n postura ca banul public s─â le fac─â cu ochiul. Dar frustrarea provine ╚Öi din faptul c─â vechii s─âi alia╚Ťi de pe vremea lui Ion Iliescu, ╚Öi anume serviciile de informa╚Ťii, s├«nt acum percepu╚Ťi ca adversari. Astfel c─â asist─âm la situa╚Ťia u╚Öor paradoxal─â ca tocmai PSD-ul s─â vorbeasc─â de ocolirea de c─âtre DNA a anumitor politicieni ╚Öi de ├«nc─âlcarea procedurilor ╚Öi a drepturilor civile ├«n iure╚Öul anticorup╚Ťiei. Pe acest fond, ╚Öi pe valul voturilor din decembrie, PSD practic─â un fel de guvernare de r─âzbunare, care probabil a l─âsat urme ╚Öi la ├«mp─âr╚Ťirea bugetului de stat. Pe 2017, unele institu╚Ťii implicate ├«n lupta anticorup╚Ťie au ob╚Ťinut procente mai mici din buget dec├«t anul trecut.

Este exact genul de guvernare care nu ajut─â la rec├«╚Ötigarea ├«ncrederii ├«n vot ╚Öi ├«n institu╚Ťiile democratice importante. Pentru c─â impresia de stat luat captiv de PSD a provocat o reac╚Ťie emo╚Ťional─â de amploare, vizibil─â ├«n strad─â ╚Öi pe Facebook. Un partid care a c├«╚Ötigat corect alegerile e acum contestat virulent ├«n aceste medii, iar pe opozi╚Ťie e pus─â o presiune major─â pentru a aduce ╚Öi ├«n parlament jocul contest─ârii radicale. Totul dup─â o perioad─â de un an de zile ├«n care guvernarea nu a fost asigurat─â de for╚Ťe politice rezultate din alegeri. Clasele politice actuale s-au radicalizat ╚Öi poten╚Ťat reciproc dar se pare c─â acum nici una dintre ele nu se g├«nde╚Öte la efectele ac╚Ťiunilor sale asupra evolu╚Ťiei democra╚Ťiei ├«n Rom├ónia.,

Ionu┼ú Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â┼úi.

Foto: adevarul.ro, Florin Iordache, ministrul Justiţiei

74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni elegan╚Ťi pentru femei ÔÇô stiliz─âri pentru birou
Datorit─â sfaturilor de mai jos, vei ├«nv─â╚Ťa cum s─â creezi o ╚Ťinut─â excep╚Ťional de stilat─â ├«n c├«╚Ťiva pa╚Öi simpli, ├«n care te vei sim╚Ťi ca o femeie de succes.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos ÔÇ×ambalatÔÇť care ├«i transform─â pe tineri ├«n victime. ÔÇ×Inima lor ajunge ca la 80-90 de aniÔÇť
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi ├«ncearc─â cu disperare s─â salveze o balen─â┬ábeluga blocat─â ├«n r├óul Sena, cu o injec┼úie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ┼čtiin┼úifici spun c─â balena pare s─â fie vizibil subnutrit─â, iar salvatorii sper─â totu┼či s─â o ajute s─â-┼či recapete apetitul ┼či energia necesar─â pentru a se ├«ntoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
ÔÇ×R─âceala diplomatic─âÔÇŁ dintre Bulgaria ╚Öi Rom├ónia
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sf├ór╚Öit de secol XIX poate fi definit ca fiind ÔÇ×destinsÔÇŁ. O dovad─â o constituie ╚Öi vizita lui Carol I, ├«nso╚Ťit de frunta╚Öul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alian╚Ťe), la Sankt Petersburg, ├«n iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bun─â primire.
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
├Ängrijorat de ├«naintarea germanilor ╚Öi de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a ├«ntrebat pe Jukov dac─â va putea men╚Ťine Moscova. Jukov a r─âspuns afirmativ, cu condi╚Ťia trimiterii a ├«nc─â dou─â armate ╚Öi furniz─ârii a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat c─â nu mai existau tancuri.