Scrisori și defectori

14 mai 2019
Scrisori și defectori jpeg

Apetitul sovietic pentru indignările colective e cumva explicabil. Adevărul fiind o instanță personală, ci nu rațională, oamenii deveneau nesiguri, iar în momentele de criză își colectau forma lor de compensare din solidarizări rituale. Așa au luat naștere scrisorile comune, deschise, în special cele de denunțare a unui dușman public. Erau forme de reafirmare a identității de grup, într-un moment fluid, în care semnatarii nu mai erau siguri că autoritatea mai menține adevărul de pînă atunci.

Istoria șahului sovietic conține cîteva exemple în acest sens. Un moment de derută al societății s-a petrecut în decembrie 1934, cînd a fost asasinat Serghei Kirov, unul dintre secunzii lui Stalin. Ce a urmat, se știe: un val de teamă și suspiciune care a afectat toate aspectele vieții sovietice, inclusiv șahul. În aceeași lună, jucătorii de șah din URSS se adunaseră la Leningrad, unde Kirov fusese prim-secretar, pentru a participa la campionatul național. Dar turneul nu a început pînă cînd jucătorii, crema șahului sovietic, nu au semnat o scrisoare deschisă în care l-au proclamat pe Kirov „un tovarăș de nădejde și un prieten al culturii prin sport și al șahiștilor”.

În cartea sa Istoria șahului sovietic, Andrew Soltis amintește de un alt episod de contaminare paranoică. Stalin dezlănțuise din nou prigoana împotriva evreilor, acuzați de această dată de un complot medical împotriva nomenclaturii. Evreii înșiși au semnat o scrisoare în care susțineau că bănuielile autorităților la adresa evreilor medici sînt întemeiate. Și cum printre șahiști erau și mulți evrei, scrisoarea a fost semnată de jucători importanți, printre care și șalangerul la titlul mondial David Bronstein. În final, toată tensiunea s-a disipat odată cu moartea lui Stalin în martie 1953.

Dar poate că scrisoarea cea mai vestită a fost făcută la momentul dezertării din URSS a lui Viktor Korcinoi, în iulie 1976. Fuga lui Korcinoi a fost un șoc pentru sovietici pentru că șahistul din Leningrad era una dintre cele mai populare figuri publice din țară, statut la care a ajuns prin rezultatele sale sportive, dar și în urma propagandei de stat. La mai bine la o lună de la dezertare, 31 de mari maeștri din URSS – ceea ce însemna aproape toți jucătorii de top din țară – l-au denunțat pe Korcinoi într-o scrisoare deschisă. Korcinoi a redat fragmente din ea în cartea sa Șahul este viața mea: „Nimic altceva decît un sentiment de indignare și dispreț ne încearcă acum, după ce șahistul Viktor Korcinoi și-a trădat patria. Pornit pe calea calomniei, obișnuită pentru asemenea trădători, Korcinoi încearcă acum un joc politic murdar, menit să atragă atenția asupra lui“, arătau semnatarii. Dar au fost și excepții. De data aceasta, Bronstein nu s-a alăturat demersului, la fel și foștii campioni mondiali Boris Spasski și Mihail Botvinnik și viitorul campion mondial Anatoli Karpov, care a scris separat o scrisoare de condamnare, mai puțin vehementă, în care a afirmat că nu înțelege de ce ar vrea cineva să părăsească URSS. Al cincilea absent a fost Boris Gulko, care plănuia să plece și el din țară, dar nu a fost lăsat, drept pentru care aproximativ șapte ani a fost supus la șicane permanente. În URSS, celor ce nu li se elibera pașaportul li se spunea ”refusnici”, iar Soltis scrie că Gulko a devenit „refusnicul cel mai bun la șah” și ”cel mai experimentat refusnic dintre șahiști”. După ce a reușit să plece în SUA, Gulko a devenit deținătorul altui record unic: e singurul șahist care a fost campion național și al URSS, și al SUA.

Momentul de revanșă a venit însă în 1988, la olimpiada de la Salonic. O membră a echipei de șah sovietice, fostă șalangeră la titlul mondial, a fugit în timpul turneului. Reacția a fost tot o scrisoare deschisă, semnată de șahiste sovietice de top: Maia Ciburdanize, Nana Ioseliani, Nona Gaprindashvili și Ketevan Arahamia. Dar de această dată, o nuanță nouă a marcat gestul devenit reflex. Soltis citează un fragment din scrisoare: „În scurt timp, presa sovietică va relata că marea maestră Elena Ahmîlovskaia a părăsit echipa feminică sovietică în ultimele runde ale olimpiadei de la Salonic și a fugit cu maestrul internațional american John Donaldson. Îndrăznim să sugerăm că nu cu mult timp în urmă, un astfel de incident ar fi atras denunțări publice și asasinarea ei morală. Toate imperfecțiunile sportivei deveneau păcate capitale. Din fericire, așa ceva nu se întîmplă azi. Credem cu putere că acesta înseamnă triumful perestroikăi”.

diagram155 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 155 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 154 de data trecută: 1. Ne6+ Rf8 2. Th8+! Nxh8 3. Tg8#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Coperta cărții Soviet Chess. 1917-1991, de Andrew Soltis.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.