Șahul polonez

5 februarie 2018
Șahul polonez jpeg

Fără îndoială, șahul a fost și este practicat cu mult succes în țările slave. Nu discut aici de ruși, cazul lor este prea bine cunoscut. Dar am să-i pomenesc pe polonezi (în cele ce urmează) și pe ucraineni (în articolul următor). În ambele cazuri însă, jucătorii provin de cele mai multe ori din aşa-numitul Cordon evreiesc din vestul Imperiului ţarist, care a inclus, de pe la 1800 pînă în 1917, teritorii din Lituania, Polonia, Bielorusia, Ucraina şi Moldova. Este un teritoriu în care centrifuga Europei i-a împins pe evrei şi asupra căruia s-au năpustit ulterior furiile lui Hitler şi Stalin, în linii generale zona pe care istoricul american Timothy Snyder a denumit-o Tărîmul Morţii.

Șahul polonez s-a afirmat înaintea Poloniei însăși. Pe cînd o parte din țară se afla sub dominație rusă, familia lui Johannes Hermann Zukertort emigrează în Imperiul German, la Breslau. Cu alte cuvinte, tot în ceea ce avea să fie Polonia mai tîrziu, cînd Breslau a devenit Wrocław. Aici Zukertort și-a început strălucita carieră șahistă, el ajungînd mai tîrziu primul vicecampion mondial, după meciul cu Steinitz (1886). Zukertort a murit la doi ani după meci, la Londra, la doar 45 de ani.

Un alt șahist polonez important a fost David Janovski, născut tot în Imperiul Rus, în Bielorusia. Și el a jucat un meci pentru titlul mondial, cu Emmanuel Lasker, în 1910. Dacă Zukertort a ajuns pînă la urmă cetățean britanic, Janovski a devenit după emigrare cetățean francez.

Ce să mai spun de Akiba Rubinstein, evreu polonez, care la apogeu i-a învins printre alţii pe Capablanca, Nimzovici, Alehin şi Schlechter? În 1914, Rubinstein trebuia să joace pentru titlul mondial cu Emanuel Lasker, dar a izbucnit primul război mondial și meciul nu s-a mai ținut. După război, Rubinstein nu a mai arătat aceeași forță de joc ca înainte și a manifestat primele semne ale bolii psihice de care avea să sufere în următorii 30 de ani. A mai jucat în turnee, dar pentru că era bolnav de antropofobie, muta și apoi se refugia într-un colț al sălii de joc de unde urmărea cînd joacă adversarul, revenea la tablă, muta și apoi iar pleca. Nu e clar cum, ca evreu, a reușit să scape de deportarea în lagăr din Belgia ocupată de naziști. În 1950, a fost printre cei 27 de jucători cărora Federația Internațională de Șah le-a acordat în premieră titlul de mare maestru. A murit la Anvers, în 1961.

Savielly Tartakower avea origini austriece și evreiești, dar a devenit cetățean polonez după ce țara și-a cîștigat independența, în 1918. A fost căpitanul și antrenorul polonezilor la șase turnee internaționale, cîștigînd inclusiv o olimpiadă, cea de la Hamburg din 1930. După căderea Poloniei sub influență sovietică, nu s-a mai întors în țară și a devenit cetățean francez.

Împreună cu Tartakower, la olimpiada de la Buenos Aires din 1939 juca un alt polonez, Mojsze Mendel Najdorf, cunoscut mai mult ca Miguel Najdorf. Însă chiar în timpul olimpiadei a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, iar Najdorf nu a mai revenit în Polonia. Și bine a făcut. Soția, fiica, părinții și patru frați au murit în lagărele naziste. Najdorf a devenit cetățean argentinian și deși nu era un jucător profesionist (a vîndut cîțiva ani polițe de asigurare), a ajuns între 1947 și 1949 numărul doi mondial. Perioada sa de vîrf a coincis cu cea a turneului din 1948 de la Haga și Moscova, care a stabilit succesorul la titlul mondial după moartea lui Alehin (1946). Însă Najdorf nu a fost invitat la turneu în urma presiunilor Federației de Șah Sovietice. A jucat șah toată viața, chiar și octogenar, participînd, de pildă, în 1991 la campionatul Argentinei. A murit în 1997, la 87 de ani.

După 1945, şahul polonez nu a mai avut strălucirea din trecut. Jucătorii polonezi nu au înregistrat succese importante chiar şi în comparaţie cu alţi şahişti din Est (iugoslavii, ungurii şi românii). Dar azi șahul polonez are din nou reprezentanți puternici. Îi menționez pe Radosław Wojtaszek (31 de ani), secundul lui Anand timp de mai mulți ani, în prezent un puternic jucător de Top 20, şi pe juniorul Jan-Krzysztof Duda (19 ani). Cei doi sînt şi cei mai buni şahişti est-europeni ai momentului, exceptîndu-i pe ruşi; momentan, îi întrec chiar şi pe ucrainenii Ivanciuk şi Eljanov. Ultima performanță notabilă a lui Wojtaszek a fost anul trecut, cînd a cîștigat turneul de la Dortmund, în fața lui Kramnik și Maxime Vachier-Lagrave. Iar Duda a făcut de exemplu o figură frumoasă la open-ul din Gibraltar, încheiat săptămîna trecută cu victoria lui Aronian.

Diagrama săptămînii

Zukertort, șahistul cu care am început seria polonezilor, a fost la vremea lui şi soldat, muzician, lingvist, jurnalist și politician. Și compozitor de probleme de șah cu un pronunțat simț al umorului. Mai jos e una dintre creațiile sale, a cărei rezolvare o vom publica săptămîna viitoare.

Soluția problemei 95 de data trecută: 1. Ne5! (dacă direct 1. Ce8, negrul poate juca 1… Dxb2) 1… Txe5 2. Ce8 Cf5 (iată de ce a fost nevoie mai întîi de 1. Ne5, acum nu mai merge 2… Dxb2) 3. Cf6+ Rh8 4. Dg8#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Akiba Rubinstein, cca 1907-1908/ Wikimedia Commons.

problema zukertort 1 png png
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?