Şah şi sumo

28 noiembrie 2016
Şah şi sumo png

În această seară, la New York, e programată ultima partidă din cele 12 ale meciului pentru titlul mondial la șah dintre norvegianul Magnus Carlsen și rusul Serghei Karjakin. Dacă și ea se termină remiză, se va ajunge la partide de șah rapid, eventual și de blitz și chiar la așa-numita partidă “Armageddon”, după cum am descris aici.

În articolul indicat spusesem că după șapte remize consecutive încă nu s-a spart gheața, dar imediat a doua zi primul care a făcut-o a fost, în mod surprinzător, Serghei Karjakin. Încă de la începutul meciului, ca favorit al specialiștilor, rezultatelor din acest an și al caselor de pariuri, Carlsen s-a considerat dator să ia inițiativa, să riște, să decidă meciul cît mai repede. A făcut-o, dar în partida a opta a fost prins pe picior greșit. Karjakin a știut să stea în corzi și cînd a prins momentul, a știut și să lovească. Deodată, perspectiva neverosimilă ca norvegianul să piardă titlul se insinua în cronicile meciului.

În partida a noua, lui Carlsen chiar i-a trecut glonțul pe la ureche. Karjakin a avut la un moment dat la dispoziție două mutări, una excelentă și alta perfectă. A spus că le-a văzut pe amîndouă, dar după ce a calculat timp de 20 de minute, a preferat-o pe prima. A fost rîndul lui Carlsen să se apere apoi, dar măcar a avut o șansă, de care s-a ținut cu dinții. A scos remiza la mutarea 74.

Apoi Carlsen a făcut ceea ce a mai făcut deseori. A punctat în momente critice, cînd era absolută nevoie, și scorul a devenit egal. Lui Karjakin i-ar fi convenit remiza. A și avut la dispoziție două mutări de a o forța, a 20-a și a 26-a, însă nu le-a folosit. Unii chibiți au comentat că nu merită să fie campion mondial cel ce irosește așa ocazii. După ratările lui Karjakin, s-a intrat în tipul de partidă pe placul lui Carlsen, adică o ușoară inițiativă de partea sa, într-un final de joc cu piese mai puține. Karjakin a cedat la mutarea 75, cînd era pe punctul de pierde și al doilea pion. A urmat apoi partida a 11-a, încheiată remiză, în care nici unul dintre jucători, în niciun moment, nu a avut un avantaj semnificativ. În ultima partidă, a 12-a, Carlsen va juca cu piesele albe și din acest motiv are avantajul de a fi cel care are de ales dacă și cît va forța cîștigul.

***

Dacă meciul pentru titlul mondial la șah încă nu s-a încheiat, la sumo în schimb s-a jucat și ultimul turneu major al anului. A fost un an ciudat, cu multe rezultate neașteptate. De pildă, în ianuarie, Cupa Împăratului a fost cîștigată de un ōzeki, Kotoshōgiku, înaintea celor trei yokozuna (rangul maxim în sumo) aflați în concurs. Acum însă, după turneul din noiembrie cînd a scos doar cinci victorii, Kotoshōgiku termină kadoban. Adică e obligat să iasă pe plus în următorul turneu din ianuarie 2017 (să obțină cel puțin opt victorii din cele 15 runde ale turneului), în caz contrar va fi decăzut din rang.

Apoi, în martie și în mai, yokozuna Hakuho și-a confirmat statutul și a cîștigat turneele de la Osaka și Tokyo. Hakuho este unul dintre cei mai puternici luptători de sumo din istorie - un sumar al performanțelor sale putînd fi găsit aici. Dar din iulie, el a ratat titlu după titlu, cel mai probabil și din cauza unei operații la degetul mare de la picior. Astfel că în iulie, cîștigător al Cupei Împăratului a fost yokozuna Harumafuji, ceea ce nu ar fi o mare surpriză, în schimb în septembrie și noiembrie lideri au fost ōzeki Gōeidō, respectiv yokozuna Kakuryū. Ca și Kotoshōgiku, Gōeidō n-a mai cîștigat niciodată Cupa Împăratului, iar Kakuryū, “cel mai modest yokozuna din istorie”, infirmă calculele și reușește să cîștige trofeul pentru a treia oară în carieră. De obicei sînt doi sau trei rikishi care domină cele șase turnee majore ale unui an competițional și deși m-am tot uitat în urmă pe statistici, n-am mai găsit nici un an în care Cupa Împăratului să fie cîștigată de cinci luptători diferiți, cum a fost cazul în 2016.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 35 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 34 de săptămîna trecută: 1… Td1! 2. Rxd1 h2 și negrul transformă imparabil.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Serghei Karjakin și Magnus Carlsen în timpul celei de-a 11-a partide a meciului pentru titlul mondial la șah, New York 2016/ nyc2016.fide.com.

diagram35 png png
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Soldati rusi la granita dintre Transnistria si Republica Moldova FOTO EPA EFE jpg
Scenariu halucinant al propagandei ruse: România și Rep. Moldova ar urma să deschidă un nou front
Pe pagina de Telegram War Gonzo, proiectul la care lucrează și bloggerul rus Semyon Pegov, scrie că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește mobilizarea militară, pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române.
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Directorul centralei nucleare din Zaporojie, răpit de forțele ruse, a fost eliberat
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AEIA), Rafael Grossi, a anunțat, luni, pe pagina sa de Twitter că șeful centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat.
Mangia11 jpg
Craiova, reacție în scandalul sexual cu Mangia: De ce au renunțat oltenii la antrenorul italian
CS U Craiova a fost nevoită să facă anumite precizări, după un caz exploziv, pornit după declarațiile obținute de GSP Live.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia