Şah sau table? De ce nu şi şah, şi table?!

9 mai 2016
Şah sau table? De ce nu şi şah, şi table?! png

Atunci cînd, în anii revoluţiei islamice de după 1979, din Iran nu era izgonit doar Şahul, ci şi şahiştii, Ali Hachemi Tehrani, un preşedinte de club local de şah, începe să le scrie mai-marilor zilei, comunicîndu-le că fac o mare greşeală. Condamnarea jocului de şah atribuită Profetului şi implementată în noua orînduire iraniană pornea de la o confuzie: nu şahul aşa cum îl ştim noi fusese denunţat de Mahomed, ci jocul de şah al acelor timpuri, care ar fi folosit zaruri! Aşadar, continua preşedintele de club, Mahomed condamna jocurile de noroc, ci nu jocul din zilele noastre bazat pe raţiune şi calcul, iar gardienii revoluţiei nu ar avea de ce să se înverşuneze împotriva şahiştilor.

După cîţiva ani, şahul e din nou permis în Iran şi în scurt timp şahiştii iranieni încep să adune trofee internaţionale. Nu ştiu dacă revizuirea statutului jocului s-a produs din cauza argumentului adus de preşedintele clubului de şah, după cum nu e clar dacă argumentul în sine rezistă la verificări mai amănunţite. Într-adevăr, pe la 1030 învăţatul musulman iranian Al-Birunī descria un joc indian cu zaruri, chaturaji, care însă avea patru jucători, nu doi. Dar istoricii nu s-au pus de acord că chaturaji ar fi fost precursorul jocului chaturanga, strămoşul recunoscut al şahului adoptat ca şatranj de Persia sasanidă, care se juca în doi şi care nu avea zaruri.

O altă confuzie posibilă porneşte de la tabla de şah, moştenită de şahul modern de la chaturanga. În versiunea timpurie a jocului de chaturanga se mai folosea încă marcarea unor anumite cîmpuri de pe tabla de tip 8x8 denumită ashtāpada. Numai că marcarea cîmpurilor nu folosea cu nimic la chaturanga, ci la un alt joc, cu zaruri, unde aceeaşi tablă slujea ca suport. Aşadar, pe ashtāpada puteai juca şi chaturanga-şah, dar şi un joc de urmărire, de tip “Nu te supăra, frate!”, în care foloseai zaruri, şi de aici posibila confuzie a lui Mahomed (sau chiar poate a lui Ali Hachemi Tehrani).

Dar chiar dacă şahul cu zaruri ar putea rămîne neatestabil istoric, ideea folosirii zarurilor la şah a revenit în timpurile moderne. Sînt mai multe variante de inserare a zarurilor în jocul de şah, iar pe una dintre cele mai răspîndite o voi descrie în continuare.

Şahiştii dau cu zarul, ca la table, alternativ. Fiecare faţă a zarului reprezintă o piesă: unu e pionul, doi e calul, trei nebunul, patru turnul, cinci regina şi şase regele. De exemplu, dacă jucătorul dă patru-doi, poate muta la alegere un cal (doi) sau o tură (patru). Dacă nu poate muta legal nicio piesă, face pas şi dă cu zarul adversarul. Dubla permite orice mutare.

Alte reguli specifice şahului cu zarul se referă la rocadă (trebuie să ai pe zar patru, şase sau dublă) şi la capturarea en passant (unu sau dublă, imediat după mutarea pionului advers peste cele două cîmpuri). Dacă eşti în şah şi nu îţi pică zarul potrivit pentru a ieşi din şah, faci pas pînă cînd îţi intră zarul. Dacă niciun zar posibil nu te mai scoate din şah, înseamnă că eşti mat şi partida se încheie. O regulă specială la zaruri-şah este posibilitatea capturării regelui advers: dai şah, adversarul nu are zar pentru a ieşi din şah, iar ţie îţi intră un zar care îţi permite să îi capturezi regele, chiar dacă teoretic acesta se mai poate feri de şah. Îl capturezi şi ai cîştigat partida!

Diagrama săptămânii

Soluția diagramei 5 va fi publicată săptămâna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 4 de săptămâna trecută: 1. Cc8! Txc8 2. Df5 g6 3. Dxc8+ și câștigă.

Foto 1: Diferite zaruri de șah.

Foto 2: Diagrama 5.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.