Rock la feminin

6 martie 2019
Rock la feminin jpeg

Pentru că tot sîntem în luna femeii, iată o întrebare: puteţi numi o trupă românească feminină de rock?

Ştiu că numele astea nu vă spun mai nimic: Catena, Venus, Madix, Aurora sau Secret, mai ales că aceste trupe, a căror componenţă era exclusiv feminină, au cîntat puţin şi de mult, iar România n-a avut niciodată cine ştie ce respect pentru propria cultură pop. Dacă veţi avea însă curiozitatea să accesaţi site-ul YouTube şi să căutaţi „Catena - Dorința”, veţi vedea un clip cu patru rockeriţe foarte frumoase, îmbrăcate în pantalonii evazaţi ai anilor `70, cîntînd un minunat rock ritmat cu influenţe etno-jazz. O filmare de numai un minut şi jumătate din studioul emisiunii Album duminical care spune, totuşi, multe despre ceva ce astăzi ne este aproape necunoscut. Nici una dintre acele patru fete - Anca Vijan Graterol (chitară), Ortansa Păun (saxofon), Lidia Creangă (tobe) şi Emilia Cîrstoiu Ionescu (bas) – nu se mai află în ţară, primele trei locuiesc de mult timp în străinătate, iar cea din urmă a plecat, acum cîţiva ani, dintre noi. Din această filmare lipseşte însă cea care va deveni vocalista trupei, Păuniţa Ionescu, supranumită „Janis Joplin a României”, plecată şi ea, după Revoluţie, în Germania, unde a ajuns cîntăreaţă de gospel într-un grup de culoare cu care astăzi dă concerte prin toată Europa. Dacă v-am stîrnit interesul, ascultaţi întreaga poveste a Catenei, prima trupă feminină de rock de la noi.

Era prin 1968, în America mişcarea flower-power era... în floare, dar nici măcar acolo nu se apăruseră trupe rock alcătuite exclusiv din fete. În Bucureşti însă, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc turn, cîteva hipioate care se cunoscuseră pe plajă la Costineşti ascultau Beatles, Bob Dylan şi Led Zeppelin la magnetofon, compuneau şi repetau la nişte amărîte de instrumente. Un an mai tîrziu, Catena cînta deja prin teatre, în tabere, în cluburi studenţeşti, chiar în spectacolul de inaugurare a Sălii Polivalente, pentru ca la începutul anilor `70 să cîştige „Gala formațiilor“ organizată de Sindicatul Radio-Televiziunii, apoi să debuteze la televiziune într-o emisiune care se chema Romantic Club şi să urce pe scena Cenaclului Flacăra. Din păcate, melodia „Dorinţa (Hopatina-tina-nai)”, apărută pe un disc colectiv din 1976 a rămas singura lor înregistrare oficială şi una dintre cele două filmări cu trupa care s-au mai păstrat în arhiva televiziunii. Cîntece din acea perioadă se mai găsesc cine ştie pe ce casete audio personale – fetele se apucaseră să compună chiar două opere rock, una dintre ele s-ar fi numit „Peştera muierii” (da, chiar aşa!), cealaltă, „Cultul Zburătorului” –, căci vremurile comuniste nu erau deloc blînde cu nişte fete care voiau să cînte rock: nu erau lăsate să cînte în minijupe, la mare au fost arestate pentru că se conversaseră cu nişte turişti străini, în timpul unui concert una dintre fete a suferit un avort spontan, o fată a rămas însărcinată şi a fost înlocuită, cutremurul din 1977 a afectat-o psihic pe alta, iar Păuniţa Ionescu a părăsit trupa pentru a se lansa într-o carieră solo. O carieră care i-a adus Trofeul de Argint la Festivalul Internaţional Gottwaldov din fosta Cehoslovacie (unde a cîntat în acelaşi concert alături de Gilbert Becaud), plus turnee prin lume (în Kuweit, un prinţ arab a închiriat clubul numai pentru a o asculta singur), dar şi o interzicere de şase luni pentru „vina” de a fi cîntat în limba engleză. Era perioada în care, pe urmele celor din Phoenix, mai toţi muzicienii fugeau dintr-o ţară unde cenzura controla totul, de la hainele şi coafurile de pe scenă, pînă la versurile cîntecelor, înregistrări şi filmări nu se făceau, instrumente bune nu se găseau... De altfel, puţine trupe româneşti au reuşit să supravieţuiască acelei perioade la fel de grea şi pentru fete, şi pentru băieţi. În anii `80, Anca şi Lidia, adică mintea şi sufletul Catenei, fugiseră deja din ţară formînd prima trupă rock de fete din Germania: Rosy Vista. Au avut succes şi era cît pe ce să plece într-un turneu american cu cei de la Scorpions.

După 1990, cînd Păuniţa Ionescu, vocea Catenei, s-a mutat şi ea în Germania, fetele s-au reunit şi au format o a doua Catena: Big Mama & The Kids (pe YouTube există şi o filmare cu ele şi în această formulă), însă începuse moda muzicii tehno, iar fetele s-au despărţit din nou. Păuniţa s-a apucat să cînte, cu vocea ei extraordinară, într-un grup de gospel, Big Mama & The Golden Six, are acum propria casă de discuri, înregistrează albume şi cîntă prin toată Europa. (La un moment dat a şi înfiat o fetiţă din România, care acum este licenţiată în istorie și în filozofie.) Anca locuiește în continuare în Germania (ca şi Ortansa, care însă nu mai cîntă), deţine propriul studio de înregistrări, precum şi o școală de format trupe, participă la diverse proiecte muzicale şi colaborează constant cu Păuniţa. Cît despre Lidia, iat-o în propriile-i vorbe într-un interviu de acum cîţiva ani: „Asta-i povestea Catenei. Păcat că ne-am născut unde ne-am născut! Poate în alt colț de lume am fi avut altă soartă… Eu am ajuns, în sfîrșit, unde am visat dintotdeauna, în America, la o sută și ceva de kilometri de San Francisco, leagănul mișcării hippie. Continuu să profesez și voi bate tobele toată viața! Oare ce-ar fi fost, totuşi, dacă ne-am fi născut în America? Eh, nu mai contează. There are two things you must have to live a happy life. One is music, the other is not.“ 

Articol apărut iniţial în revista Elle în martie 2012

Foto: trupa Catena

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

descoperire arheologic santier sru iasi jpg
Arheologii au descoperit urmele unei civilizații preistorice pe șantierul Spitalul Regional de Urgență Iași
Cercetătorii au afirmat că acestea aparțin culturii preistorice Horodiștea-Erbiceni, care datează din 3500 î. Hr..
banner Georgica Cornu
pisici blana sare piper jpg
Care este motivul pentru care pisicile ne mușcă atunci când le mângâiem
A mângâia o pisică poate părea un gest simplu și natural, însă felina noastră nu întotdeauna răspunde la fel ca un câine, de exemplu. Mângâierea poate deveni, din păcate, un motiv de iritare pentru pisici, care pot reacționa brusc și chiar mușca.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (1) jpg
Ironii după decizia lui Trump de a-l numi pe „Dr. Oz” la conducerea programului public de asigurări de sănătate. „Devenim primul reality-show dotat cu arme nucleare"
Decizia preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a-l numi pe Mehmet Oz - „Dr.Oz”, un fost chirurg vedetă pe platourile de televiziune - la conducerea imensului program public american de asigurări de sănătate a fost criticată de tabăra democrată.
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Ultimele cuvinte. Ce spun cel mai des oamenii chiar înainte de-a muri
În fața morții, toți avem o reacție… unică. O infirmieră dintr-un centru paleativ ne divulgă ultimele cuvinte pe care le spus de obicei oamenii înainte de a-și da ultima suflare.
klaus iohannis pe tron jpg
Cheltuielile lui Iohannis ca președinte vor fi anchetate. Sunt în vizor: deplasările, avioanele de lux, terenurile de golf
Parlamentul a decis marți, 19 noiembrie, înființarea a două comisii de anchetă: una pentru verificarea cheltuielilor făcute de Administrația Prezidențială în cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis, în perioada 2014-2024,
eremia teofil grigorescu adevarul ro jpg
Eremia Teofil Grigorescu, povestea eroului de la Mărășești și Oituz
Eremia Teofil Grigorescu a fost, alături de Alexandru Averescu,Constantin Prezan și Gheorghe Mărdărescu unul dintre marii generali ai Armatei Române din timpul Primului Război Mondial(cunoscut și ca ,,Războiul de Întregire Națională” în Istoriografia Românească) un erou, fără de a cărui vitejie,
Marele Hotel Traian din Iași (© Imago Romaniae)
Cum arăta meniul unui restaurant din Iași în anul 1885?
În ianuarie 1885, Maria Zadic, proprietar unui restaurant aflat în Hotelul Moldavie din Iași, își anunța clientela că „în restaurantul meu se găsește în orice timp mâncări reci și calde”.
Zidul Berlinului (@Gettty IMages) jpg
Cum s-a născut Zidul Berlinului?
În noaptea de 12 spre 13 august 1961, locuitorii uluiți ai Berlinului s-au trezit față-n față cu o serie de baricade ce lăsau să se înțeleagă că autoritățile din Berlinul de Est aveau de gând să reacționeze la trecerile de frontieră tot mai numeroase.