Recuno╚Ötin╚Ť─â pentru via╚Ťa pe care o avem

Recuno╚Ötin╚Ť─â pentru via╚Ťa pe care o avem jpeg

├Än jurul meu se petrec lucruri extraordinare. Azi am intrat din nou ├«n sala de opera╚Ťii, al─âturi de o pacient─â cu tumor─â cerebral─â, ├«n v├«rst─â de 42 de ani. Ca psiholog ╚Öi psihoterapeut, am mai intrat ├«n sala de opera╚Ťii la diferite cazuri medicale. ├Ämi place spa╚Ťiul nostru comun, atunci c├«nd abordarea unui om aflat ├«n suferin╚Ť─â se face ├«n felul acesta, ╚Öi medical, ╚Öi psihologic. Dar s─â po╚Ťi s─â fii parte dintr-o echip─â care opereaz─â pe creier cu pacienta treaz─â sub anestezie de tip ÔÇ×awake brain surgeryÔÇŁ este fabulos.

A fost o interven╚Ťie de succes datorit─â colegilor mei: medici neurochirurgi, medic anestezist ╚Öi asistente medicale care aduc at├«ta alinare. Nici nu realizezi m─âre╚Ťia acestora, p├«n─â c├«nd le vezi virtozitatea cu care opereaz─â. 

Eu am stat b─âgat─â sub c├«mpul operator, ╚Ťin├«nd-o pe pacient─â de m├«n─â ╚Öi vorbind cu ea pe parcursul ├«ntregii interven╚Ťii. Rolul meu a fost s─â vorbesc cu pacienta, ├«n timp ce era operat─â, pentru a urm─âri func╚Ťiile cognitive, motricitatea m├«inilor etc.

A fost un caz care m-a f─âcut s─â redescop─âr ╚Öi s─â practic recuno╚Ötin╚Ťa. Ne-a afectat pe to╚Ťi emo╚Ťional. O mama t├«n─âr─â cu un diagnostic at├«t de greu. ├Äntr-o zi, a durut-o capul, iar de aici a ├«nceput totul. Via╚Ťa i-a fost aruncat─â ├«n haos.

Nu s├«ntem vreodat─â preg─âti╚Ťi pentru pierderea cuiva sau pentru evenimentele dramatice care ni se pot ├«nt├«mpla. Nu putem evita suferin╚Ťa pe care acestea o aduc, ╚Öi nici nu putem ├«nghe╚Ťa via╚Ťa ├«n mersul ei, a╚Öa cum ne-am dorim noi s─â r─âm├«n─â.

Nu vom r─âm├«ne ve╚Önic tineri, de╚Öi g├«ndirea de tip magic pe care o dezvolt─âm, cum c─â ÔÇ×mie nu mi se va ├«nt├«mpla nimicÔÇŁ, se zdruncin─â ├«n momentul ├«n care primim noi ÔÇô sau cineva apropiat ÔÇô un diagnostic, pierdem pe cineva pe care iubim etc. Con╚Ötientizarea capriciilor existen╚Ťei ╚Öi a neprev─âzutului ne dezv─âluie c─â nu putem eluda la nesf├«r╚Öit sentimentul de singur─âtate ╚Öi responsabilitate pentru propria via╚Ť─â care-i limitat─â ├«n timp, ╚Öi nu ve╚Önic─â.

Irwin Yalom, medic psihiatru, psihoterapeut ╚Öi fost profesor la Universitatea Stanford, vorbe╚Öte despre limitele imuabile ale vie╚Ťii ÔÇô limite de timp, putere sau s─ân─âtate. Identific─â ni╚Öte limite care respect─â principiul universalit─â╚Ťii, acestea fiind stabilite ├«mpreun─â cu pacien╚Ťii care au supravie╚Ťuit unor afec╚Ťiuni oncologice ╚Öi pe care i-a sus╚Ťinut pe parcursul grupurilor de suport. Pacien╚Ťii au completat un chestionar format din 60 de itemi prin care li se cerea s─â identifice ce au ├«nv─â╚Ťat din participarea la aceste grupuri. Ace╚Ötia au selectat aceia╚Öi 5 itemi din cei 60, c├«t cuprindea chestionarul, fiind o surpriz─â pentru echipa de cercetare. Ace╚Ötia s├«nt:

ÔŚĆ S─â recunosc c─â via╚Ťa este uneori incorect─â ╚Öi nedreapt─â.

ÔŚĆ S─â recunosc c─â, ├«n cele din urm─â, moartea ╚Öi unele dureri ale vie╚Ťii nu pot fi evitate.

ÔŚĆ S─â recunosc c─â, indiferent c├«t de apropiat s├«nt de al╚Ťi oameni, tot singur trebuie s─â ├«nfrunt via╚Ťa.

ÔŚĆ S─â m─â confrunt cu problemele fundamentale ale vie╚Ťii ╚Öi mor╚Ťii ╚Öi, astfel, s─â-mi tr─âiesc via╚Ťa mai onest ╚Öi s─â fiu mai pu╚Ťin prins ├«n trivialit─â╚Ťi.

ÔŚĆ S─â ├«nv─â╚Ť c─â, ├«n cele din urm─â, trebuie s─â-mi asum responsabilitatea pentru felul ├«n care tr─âiesc, indiferent c├«t─â ghidare ╚Öi c├«t sprijin primesc de la ceilal╚Ťi.

Din experien╚Ťa mea, am ├«n╚Ťeles c─â vindecarea vine din centrarea pe momentul prezent, este ceea ce speciali╚Ötii ├«n neuro╚Ötiin╚Ťe propun: mindfulness ÔÇô a con╚Ötientiza momentul. Ceea ce avem real este doar momentul prezent ╚Öi ╚Ťine de noi cum ne raport─âm la acesta. Ne putem raporta cu recuno╚Ötin╚Ťa faptului c─â s├«ntem ├«ntregi, c─â putem vedea lumea, auzi lumea, mirosi lumea, c─â ne putem mi╚Öca prin lume. Toate aceste sim╚Ťuri le lu─âm ca pe un dat, ca pe ceva ce ni se cuvine ╚Öi nu le mai privim cu recuno╚Ötin╚Ť─â.

A merge, a putea alerga, a mirosi parfumul teilor de la final de mai, a privi albastrul cerului nu necesit─â dec├«t s─â ne oprim pu╚Ťin ╚Öi s─â con╚Ötientiz─âm c├«t de noroco╚Öi s├«ntem c─â putem face acesta. Tr─âitul pe pilot automat al zilelor noastre, mersul trepidant ├«n care se petrece ├«n mod constant ceva ╚Öi care ne men╚Ťine nivelul anxiet─â╚Ťii crescut, ne face s─â nu ne mai permitem timp pentru noi. Or, tiparele societ─â╚Ťii de azi nu ne educ─â ├«n sensul de a ne fi aproape nou─â ├«n╚Öine, ci ne educ─â ├«n spirtul consumului, s─â vrem constant din ce ├«n ce mai mult, s─â nu ne fie suficient ce avem ╚Öi s─â nu accept─âm mai pu╚Ťin. S─â nu ne accept─âm limitele, s─â nu accept─âm c─â facem gre╚Öeli, din contr─â s─â c─âut─âm s─â perform─âm, s─â fim competitivi cu noi ├«n╚Öine ╚Öi cu cei din jurul nostru iar reversul este un diagnostic care ne schimb─â percep╚Ťia invincibilit─â╚Ťii ├«n care avem tendin╚Ťa magic─â de a ne ├«mbr─âca. 

C─ât─âlina Dumitrescu este psiholog clinician specialist, psihoterapeut ├«n terapie cognitiv-comportamental─â, psiholog autonom ├«n psihologia muncii.

Foto: flickr

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.