Războiul lucrurilor mărunte

24 octombrie 2016
Războiul lucrurilor mărunte jpeg

Matei Hutopila, tișița, Editura Charmides, 2016.

Poezia lui Matei Hutopila din cartea de față aș putea-o caracteriza, folosind un paradox, printr-o liniaritate a discontinuităților. Textele trădează tot felul de fracturi, de schisme interioare, de nebuloase pierderi de sine, dar toate acestea sînt expuse cu o oarecare detașare, parcă de la o distanță temporală semnificativă, deși relatările vizează prezentul și trecutul apropiat. Nu mai vorbesc despre o anumită dimensiune a viitorului ce presupune unele evenimente ușor relativizate, privite cu o oarecare neîncredere: „eu la vară chipurile / mă-nsor / fără a fi apucat vreunul să aibă marea experiență a tinereții”. Am citat dintr-un poem de la sfîrșitul volumului tocmai pentru a încerca o aproximare cronologică a „istoriilor”din carte, pe care să o suprapun ulterior amintitei liniarități a discontinuităților.

Mai întîi de toate trebuie remarcat că poemele nu au titluri, cu excepția primului și al ultimului. Textul de deschidere, „în sînul familiei”, surprinde o dramă conjugală mută, redată de autor cu finețe și neutralitate: „bunicul se ridică somnambul într-o rînă, începe a pupa perna / bolborosește ceva și numele unei femei / bunica se ridică de la jumătate, îl privește o vreme / în lacrimi îi spune pe nume să se culce”. Ultimul, „frumos e cerul la chindii în tișița”, se închide prin inducerea unei stări de pseudo-seninătate. Să fie vorba despre sfîrșitul unui drum și începutul altuia? Greu de spus, mai ales că autorul știe să distorsioneze, să mineze din interior, dar neostentativ ordinea calmă a lucrurilor. Se va vedea acest lucru din lectura poemelor ce compun conținutul ca atare al cărții.

Într-un poem, Matei Hotopila vorbește despre un fel de calitate a timpului în care se petrec toate. E vorba despre o percepție dictată de trăirile ca atare. Aceasta e, firește, o banalitate, dar felul în care reușește s-o transmită e de-a dreptul remarcabil: „în toată derularea sacadată a zilei, din cînd în cînd, timpul / încetinește brusc, / ca pe un disc pe care pui mîna / un sms, un apel, un gînd peste blocurile din zare, pe cerul cel / mai senin / apoi timpul pornește iar, ca un disc de pe care iei mîna”. Aș mai remarca aici și inserția unor termeni din zona IT (și din cele înrudite), care se realizează cu naturalețe și flexibilitate lingvistică. Ca mulți dintre douămiiști, și Matei Hutopila are o narațiune fondatoare. Pe de o parte, asistăm la consemnarea unor aspecte ce țin de o viață dezordonată, agitată și autodistructivă, pe de alta, la efectele „rutinei zilnice” a celui care lucrează într-o corporație. Așadar, libertate asumată și constrîngere. Din aceste două elemente opuse se naște un conflict pe care poetul îl gestionează, după cum am spus și la început, cu detașare. E foarte important să reușești să te debarasezi de acea autocentrare narcisistă (banalizată de-a dreptul în atîtea decenii de poezie) și totuși să continui să vorbești despre tine: „ieri l-am văzut pe bunicul / după șapte ani / oasele înnegrite dar costumul și barba intacte / am stat așa la marginea gropii, o vreme chiar singur / și nu am putut să mă gîndesc la nimic / de la parastas cu imaginea asta vie în minte și alcoolul încă în / mine, / cu noaptea-n cap plec de la țară, fuga-napoi la muncă”. Apropo de ruralitate, autorul a renunțat în această carte la armele lui de forță din volumul său de debut. Nu regăsim aici dibăcia de a reda limbajul oamenilor de la țară, nici nici temele predilecte de acolo. În această a doua plachetă (a mai avut el două aventuri editoriale, dar eu nu le pun la socoteală) discursul său e mai limpede, păstrînd doar un anumit aer al locurilor. Și în poezie asta e cel mai important. Să-l ajuți pe cititor să-și recompună lumea despre care vorbești, fără a i-o livra ca atare.

Cronologia de care vorbeam se poate deduce destul de limpede din cele trei cicluri ale plachetei: „săptămîna oarbă”, „cîteva anotimpuri” și „căldura unui cămin”. Poetul vorbește altfel despre călătorie decît o fac scriitorii noului val. nu e vorba despre nici o aventură, ci de înregistrarea din perspectiva unui necombatant a războiului lucrurilor anoste și greoaie:            „și-atunci m-aventurez. adînc în teritoriul ostil, / sate fără nume oameni fără fețe cuvinte fără noimă se succed / deoparte și de alta / drumul desfundat. orele trec îndoit / într-un tîrziu, în acalmia celei mai mohorîte zile, / odată cu primii fulgi, am ajuns”. Pe drum, amintirile sînt fie distorsionate, fie închipuite de la început. Cel de-al doilea ciclu ar avea drept centru iradiant o anumită isterie mută. Fapte ce-ar putea atrage după ele unele frămîntări ale conștiinței apar diminuate de înțelegerea faptului că pe lume există și uitare. Un fel de resemnare conduce cumva la o normalitate a lucrurilor.La adevăr se ajunge prin eliminarea, în acest caz accidental, a impulsurilor.

Creativitatea observației este un atu al poeziei lui Matei Hutopila: „enoriașii ocolesc pe cerșetori și pe țigănei cu grimase de scîrbă / după ce ei înșiși au ieșit de la cerșit din biserică”. Am citat din ciclul „căldura unui cămin”. Sensul „istoriilor” lui Matei Hutopila se relevă tocmai din punerea în comun a acestor observații ce fac dovada unei lumi marcate de discontinuitate. Dar perspectiva din care sînt văzute lucrurile conduce către o liniaritate, către o înțelegere calmă a războiului lucrurilor mărunte, anoste și greoaie.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile bănoase cu o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie, făcute de un poliţist în timpul serviciului
Fost adjunct al Poliţiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a făcut, timp de patru ani, numeroase afaceri bănoase în timpul serviciului, deşi acest lucru este interzis de lege. Poliţistul promova constant pe Facebook două firme deţinute de către familia sa, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.