R─âzboiul lucrurilor m─ârunte

24 octombrie 2016
R─âzboiul lucrurilor m─ârunte jpeg

Matei Hutopila, ti╚Öi╚Ťa, Editura Charmides, 2016.

Poezia lui Matei Hutopila din cartea de fa╚Ť─â a╚Ö putea-o caracteriza, folosind un paradox, printr-o liniaritate a discontinuit─â╚Ťilor. Textele tr─âdeaz─â tot felul de fracturi, de schisme interioare, de nebuloase pierderi de sine, dar toate acestea s├«nt expuse cu o oarecare deta╚Öare, parc─â de la o distan╚Ť─â temporal─â semnificativ─â, de╚Öi relat─ârile vizeaz─â prezentul ╚Öi trecutul apropiat. Nu mai vorbesc despre o anumit─â dimensiune a viitorului ce presupune unele evenimente u╚Öor relativizate, privite cu o oarecare ne├«ncredere: ÔÇ×eu la var─â chipurile / m─â-nsor / f─âr─â a fi apucat vreunul s─â aib─â marea experien╚Ť─â a tinere╚ŤiiÔÇŁ. Am citat dintr-un poem de la sf├«r╚Öitul volumului tocmai pentru a ├«ncerca o aproximare cronologic─â a ÔÇ×istoriilorÔÇŁdin carte, pe care s─â o suprapun ulterior amintitei liniarit─â╚Ťi a discontinuit─â╚Ťilor.

Mai ├«nt├«i de toate trebuie remarcat c─â poemele nu au titluri, cu excep╚Ťia primului ╚Öi al ultimului. Textul de deschidere, ÔÇ×├«n s├«nul familieiÔÇŁ, surprinde o dram─â conjugal─â mut─â, redat─â de autor cu fine╚Ťe ╚Öi neutralitate: ÔÇ×bunicul se ridic─â somnambul ├«ntr-o r├«n─â, ├«ncepe a pupa perna / bolborose╚Öte ceva ╚Öi numele unei femei / bunica se ridic─â de la jum─âtate, ├«l prive╚Öte o vreme / ├«n lacrimi ├«i spune pe nume s─â se culceÔÇŁ. Ultimul, ÔÇ×frumos e cerul la chindii ├«n ti╚Öi╚ŤaÔÇŁ, se ├«nchide prin inducerea unei st─âri de pseudo-senin─âtate. S─â fie vorba despre sf├«r╚Öitul unui drum ╚Öi ├«nceputul altuia? Greu de spus, mai ales c─â autorul ╚Ötie s─â distorsioneze, s─â mineze din interior, dar neostentativ ordinea calm─â a lucrurilor. Se va vedea acest lucru din lectura poemelor ce compun con╚Ťinutul ca atare al c─âr╚Ťii.

├Äntr-un poem, Matei Hotopila vorbe╚Öte despre un fel de calitate a timpului ├«n care se petrec toate. E vorba despre o percep╚Ťie dictat─â de tr─âirile ca atare. Aceasta e, fire╚Öte, o banalitate, dar felul ├«n care reu╚Öe╚Öte s-o transmit─â e de-a dreptul remarcabil: ÔÇ×├«n toat─â derularea sacadat─â a zilei, din c├«nd ├«n c├«nd, timpul / ├«ncetine╚Öte brusc, / ca pe un disc pe care pui m├«na / un sms, un apel, un g├«nd peste blocurile din zare, pe cerul cel / mai senin / apoi timpul porne╚Öte iar, ca un disc de pe care iei m├«naÔÇŁ. A╚Ö mai remarca aici ╚Öi inser╚Ťia unor termeni din zona IT (╚Öi din cele ├«nrudite), care se realizeaz─â cu naturale╚Ťe ╚Öi flexibilitate lingvistic─â. Ca mul╚Ťi dintre dou─âmii╚Öti, ╚Öi Matei Hutopila are o nara╚Ťiune fondatoare. Pe de o parte, asist─âm la consemnarea unor aspecte ce ╚Ťin de o via╚Ť─â dezordonat─â, agitat─â ╚Öi autodistructiv─â, pe de alta, la efectele ÔÇ×rutinei zilniceÔÇŁ a celui care lucreaz─â ├«ntr-o corpora╚Ťie. A╚Öadar, libertate asumat─â ╚Öi constr├«ngere. Din aceste dou─â elemente opuse se na╚Öte un conflict pe care poetul ├«l gestioneaz─â, dup─â cum am spus ╚Öi la ├«nceput, cu deta╚Öare. E foarte important s─â reu╚Öe╚Öti s─â te debarasezi de acea autocentrare narcisist─â (banalizat─â de-a dreptul ├«n at├«tea decenii de poezie) ╚Öi totu╚Öi s─â continui s─â vorbe╚Öti despre tine: ÔÇ×ieri l-am v─âzut pe bunicul / dup─â ╚Öapte ani / oasele ├«nnegrite dar costumul ╚Öi barba intacte / am stat a╚Öa la marginea gropii, o vreme chiar singur / ╚Öi nu am putut s─â m─â g├«ndesc la nimic / de la parastas cu imaginea asta vie ├«n minte ╚Öi alcoolul ├«nc─â ├«n / mine, / cu noaptea-n cap plec de la ╚Ťar─â, fuga-napoi la munc─âÔÇŁ. Apropo de ruralitate, autorul a renun╚Ťat ├«n aceast─â carte la armele lui de for╚Ť─â din volumul s─âu de debut. Nu reg─âsim aici dib─âcia de a reda limbajul oamenilor de la ╚Ťar─â, nici nici temele predilecte de acolo. ├Än aceast─â a doua plachet─â (a mai avut el dou─â aventuri editoriale, dar eu nu le pun la socoteal─â) discursul s─âu e mai limpede, p─âstr├«nd doar un anumit aer al locurilor. ╚śi ├«n poezie asta e cel mai important. S─â-l aju╚Ťi pe cititor s─â-╚Öi recompun─â lumea despre care vorbe╚Öti, f─âr─â a i-o livra ca atare.

Cronologia de care vorbeam se poate deduce destul de limpede din cele trei cicluri ale plachetei: ÔÇ×s─âpt─âm├«na oarb─âÔÇŁ, ÔÇ×c├«teva anotimpuriÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×c─âldura unui c─âminÔÇŁ. Poetul vorbe╚Öte altfel despre c─âl─âtorie dec├«t o fac scriitorii noului val. nu e vorba despre nici o aventur─â, ci de ├«nregistrarea din perspectiva unui necombatant a r─âzboiului lucrurilor anoste ╚Öi greoaie:            ÔÇ×╚Öi-atunci m-aventurez. ad├«nc ├«n teritoriul ostil, / sate f─âr─â nume oameni f─âr─â fe╚Ťe cuvinte f─âr─â noim─â se succed / deoparte ╚Öi de alta / drumul desfundat. orele trec ├«ndoit / ├«ntr-un t├«rziu, ├«n acalmia celei mai mohor├«te zile, / odat─â cu primii fulgi, am ajunsÔÇŁ. Pe drum, amintirile s├«nt fie distorsionate, fie ├«nchipuite de la ├«nceput. Cel de-al doilea ciclu ar avea drept centru iradiant o anumit─â isterie mut─â. Fapte ce-ar putea atrage dup─â ele unele fr─âm├«nt─âri ale con╚Ötiin╚Ťei apar diminuate de ├«n╚Ťelegerea faptului c─â pe lume exist─â ╚Öi uitare. Un fel de resemnare conduce cumva la o normalitate a lucrurilor.La adev─âr se ajunge prin eliminarea, ├«n acest caz accidental, a impulsurilor.

Creativitatea observa╚Ťiei este un atu al poeziei lui Matei Hutopila: ÔÇ×enoria╚Öii ocolesc pe cer╚Öetori ╚Öi pe ╚Ťig─ânei cu grimase de sc├«rb─â / dup─â ce ei ├«n╚Öi╚Öi au ie╚Öit de la cer╚Öit din biseric─âÔÇŁ. Am citat din ciclul ÔÇ×c─âldura unui c─âminÔÇŁ. Sensul ÔÇ×istoriilorÔÇŁ lui Matei Hutopila se relev─â tocmai din punerea ├«n comun a acestor observa╚Ťii ce fac dovada unei lumi marcate de discontinuitate. Dar perspectiva din care s├«nt v─âzute lucrurile conduce c─âtre o liniaritate, c─âtre o ├«n╚Ťelegere calm─â a r─âzboiului lucrurilor m─ârunte, anoste ╚Öi greoaie.

┼×erban Axinte este scriitor ┼či cercet─âtor ┼čtiin┼úific la Institutul de Filologie Rom├ón─â ÔÇ×A. PhilippideÔÇŁ al Academiei Rom├óne, Filiala Ia┼či. Cea mai recent─â carte publicat─â: Gabriela Adame┼čteanu. Monografie, antologie comentat─â, receptare critic─â, Editura Tracus Arte, 2015.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile b─ânoase cu o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie, f─âcute de un poli┼úist ├«n timpul serviciului
Fost adjunct al Poli┼úiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a f─âcut, timp de patru ani, numeroase afaceri b─ânoase ├«n timpul serviciului, de┼či acest lucru este interzis de lege. Poli┼úistul promova constant pe Facebook dou─â firme de┼úinute de c─âtre familia sa, o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.