Raftul cu inițiativă
În Pietrari, o comună din Vîlcea, elevi, părinți și pensionari, voluntari cu toții, s-au implicat, în ultimele luni, în reamenajarea unei mici livezi de meri din fața școlii. Au ținut sau au luat cursuri de pomicultură și floricultură, au tăiat pomii prea bătrîni și i-au curățat pe cei sănătoși, au săpat, au pus flori, creînd împreună Biblioteca din Livadă, un spațiu de lectură și recreere.
Cu ajutorul unor sponsorizări de la localnici s-au instalat leagăne, un tobogan, s-a construit o căsuță a cărților, din care poți lua o carte dacă aduci una în loc. Acum, vin în părculeț mame și bunici cu copii, iar educatoarele și învățătoarele își scot clasele la aer.
„Biblioteca din Livadă” face parte din „Raftul cu Iniţiativă: Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, un proiect național dezvoltat de Pro Vobis-Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), prin Fondul ONG. În ultimul an, angajați din 16 biblioteci publice au participat la cursuri unde au învățat, printre altele, sistemul de management al voluntarilor promovat de Pro Vobis și metode de educație non-formală, și au primit îndrumare pentru a crea și dezvolta programe de voluntariat adaptate la nevoile comunității.
La Bîrlad, voluntarii au făcut „Terapie prin lectură și joc” cu pacienții spitalului de copii.
La Brăila, biblioteca a găzduit Școala Părinților, o serie de workshopuri despre viața de familie oferite de specialiști din comunitate. Biblioteca Județeană Vrancea a dezvoltat un program cu trei ramuri – biblio-povestașii au citit pasaje din cărți în spații publice și mijloace de transport în comun; la bibliotecă, alți voluntari au ținut cursuri de fotografie, limbi străine sau hand-made, și, o dată pe lună, clubul „Fără ură prin lectură” s-a reunit să dezbată pe marginea unor cărți ce tratează problematica urii. Din proprie inițiativă, bibliotecara Margareta Tătăruș a dat mai departe ce a învățat angajaților din celelalte filiale focșănene și din trei biblioteci comunale, iar ei au preluat programul de voluntariat al filialei centrale. „Cred că Raftul cu Inițiativă le-a dat încredere bibliotecarilor că pot face lucruri speciale,” spune ea „dar și oamenilor le-a arătat că bibliotecii îi pasă, indiferent de mărimea ei, de a duce mai departe cuvîntul, povestea, cartea, acolo unde se poate.”
Cifrele din martie ale Pro Vobis arătau că 460 de voluntari, de la liceeni la pensionari, au luat parte la programele create în orașele lor de Bibliotecile V, instituții care au înțeles valoarea voluntariatului.
Oficial, „Raftul cu Inițiativă” se încheie luna asta, dar Crina Popescu, bibliotecara din Pietrari, are deja idei de cursuri pentru vară în care speră să implice liceeni și studenți născuți în comună. Și, chiar dacă mai au pînă vor împlini 15 ani (vîrsta de la care e permis voluntariatul conform legii), nu poate să nu zîmbească văzînd fete de a VI-a, a VII-a, care vin și-i spun: „Doamna, vă rugăm frumos, ne băgați și pe noi voluntari? Mini-voluntari, juniori voluntari, numai băgați-ne și pe noi.”