Raftul cu inițiativă

Gabriela PITURLEA
13 iulie 2015
Raftul cu inițiativă jpeg

În Pietrari, o comună din Vîlcea, elevi, părinți și pensionari, voluntari cu toții, s-au implicat, în ultimele luni, în reamenajarea unei mici livezi de meri din fața școlii. Au ținut sau au luat cursuri de pomicultură și floricultură, au tăiat pomii prea bătrîni și i-au curățat pe cei sănătoși, au săpat, au pus flori, creînd împreună Biblioteca din Livadă, un spațiu de lectură și recreere.

Cu ajutorul unor sponsorizări de la localnici s-au instalat leagăne, un tobogan, s-a construit o căsuță a cărților, din care poți lua o carte dacă aduci una în loc. Acum, vin în părculeț mame și bunici cu copii, iar educatoarele și învățătoarele își scot clasele la aer.

„Biblioteca din Livadă” face parte din „Raftul cu Iniţiativă: Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, un proiect național dezvoltat de Pro Vobis-Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), prin Fondul ONG. În ultimul an, angajați din 16 biblioteci publice au participat la cursuri unde au învățat, printre altele, sistemul de management al voluntarilor promovat de Pro Vobis și metode de educație non-formală, și au primit îndrumare pentru a crea și dezvolta programe de voluntariat adaptate la nevoile comunității.
La Bîrlad, voluntarii au făcut „Terapie prin lectură și joc” cu pacienții spitalului de copii.

La Brăila, biblioteca a găzduit Școala Părinților, o serie de workshopuri despre viața de familie oferite de specialiști din comunitate. Biblioteca Județeană Vrancea a dezvoltat un program cu trei ramuri – biblio-povestașii au citit pasaje din cărți în spații publice și mijloace de transport în comun; la bibliotecă, alți voluntari au ținut cursuri de fotografie, limbi străine sau hand-made, și, o dată pe lună, clubul „Fără ură prin lectură” s-a reunit să dezbată pe marginea unor cărți ce tratează problematica urii. Din proprie inițiativă, bibliotecara Margareta Tătăruș a dat mai departe ce a învățat angajaților din celelalte filiale focșănene și din trei biblioteci comunale, iar ei au preluat programul de voluntariat al filialei centrale. „Cred că Raftul cu Inițiativă le-a dat încredere bibliotecarilor că pot face lucruri speciale,” spune ea „dar și oamenilor le-a arătat că bibliotecii îi pasă, indiferent de mărimea ei, de a duce mai departe cuvîntul, povestea, cartea, acolo unde se poate.”

Cifrele din martie ale Pro Vobis arătau că 460 de voluntari, de la liceeni la pensionari, au luat parte la programele create în orașele lor de Bibliotecile V, instituții care au înțeles valoarea voluntariatului.
Oficial, „Raftul cu Inițiativă” se încheie luna asta, dar Crina Popescu, bibliotecara din Pietrari, are deja idei de cursuri pentru vară în care speră să implice liceeni și studenți născuți în comună. Și, chiar dacă mai au pînă vor împlini 15 ani (vîrsta de la care e permis voluntariatul conform legii), nu poate să nu zîmbească văzînd fete de a VI-a, a VII-a, care vin și-i spun: „Doamna, vă rugăm frumos, ne băgați și pe noi voluntari? Mini-voluntari, juniori voluntari, numai băgați-ne și pe noi.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.