ÔÇ×Radio-televiziunileÔÇŁ de ╚Ötiri

1 ianuarie 2017
Presa ┼či jurnalismul jpeg

Nu pot s─â nu remarc tentativa recent─â a a╚Öa-numitelor televiziuni de ╚Ötiri de a-╚Öi clona prezen╚Ťa ╚Öi pe unde radio. Astfel, la CNA au sosit ├«n aceast─â toamn─â solicit─âri de licen╚Ťe pentru radiouri de la Rom├ónia TV, care vrea un post de radio ÔÇťinformativ-educativÔÇŁ pentru ascult─âtorii din Bucure╚Öti, B1 TV, care a venit cu ideea unui proiect de ÔÇť╚Ötiri ╚Öi publicistic─âÔÇŁ, tot pe Bucure╚Öti ╚Öi Antena 3, care solicit─â frecven╚Ť─â pentru un ÔÇťradio de ╚ÖtiriÔÇŁ, de asemenea ├«n Bucure╚Öti.

Dac─â punem la socoteal─â ╚Öi holdingul Adev─ârul, care i-a solicitat CNA-ului licen╚Ť─â de Bucure╚Öti pentru un ÔÇťradio informativÔÇŁ, dar ╚Öi trustul Digi TV, care deja de╚Ťine Digi FM, ar rezulta c─â dac─â ar fi dup─â patroni, ├«n cur├«nd bucure╚Ötenii cel pu╚Ťin ar trebui s─â se ├«nece ├«n ╚Ötiri ╚Öi informa╚Ťii venite pe calea undelor. Mai mult, oferta privat─â se adaug─â celei care vine deja, ├«ntr-o form─â sau alta, din partea radioului public.

Din nefericire pentru patroni, num─ârul de licen╚Ťe e limitat ╚Öi doar o parte vor putea ie╚Öi ├«n final pe pia╚Ť─â. Dar gestul r─âm├«ne ╚Öi treze╚Öte mai multe ├«ntreb─âri: de ce a ap─ârut tocmai acum un asemenea interes pentru o specie de radio ignorat─â p├«n─â de cur├«nd? Cum de le-a venit simultan ideea ├«nfiin╚Ť─ârii de radiouri de ╚Ötiri? De ce mai toate proiectele de radio de informa╚Ťii s├«nt legate de existen╚Ťa unei televiziuni-mam─â? De ce s─â se m─âreasc─â riscul de multiplicare pe radio a tipului de pres─â de o calitate at├«t de criticat─â prestat pe a╚Öa-numitele televiziuni de ╚Ötiri?

Sigur, r─âspunsurile pe care le-a╚Ö da nu s├«nt universal valabile pentru to╚Ťi actorii implica╚Ťi, ╚Öi s├«nt ├«ntr-o doz─â apreciabil─â speculative. E plauzibil s─â fie vorba de apropierea anului electoral 2016, explica╚Ťie care nu poate fi eliminat─â u╚Öor ├«n Rom├ónia, unde presa are un grad de ├«ndatorare politic─â la limita satura╚Ťiei. La cealalt─â extrem─â, printre ini╚Ťiativele ar─âtate pot fi ╚Öi unele genuine, care pledeaz─â simplu pentru un radio de informa╚Ťii corect din punct de vedere jurnalistic ╚Öi care s-a ├«nt├«mplat s─â se coac─â odat─â cu celelalte ini╚Ťiative.

Nu exclud s─â fie vorba ╚Öi de costurile reduse pentru un proiect de radio. Costuri care s─â aduc─â ├«n schimb beneficii de imagine pentru trust. B1 TV ar─âta ├«n dosarul c─âtre CNA c─â poate face un radio de acest fel cu 10.000 de euro. ÔÇťAdev─ârulÔÇŁ a men╚Ťionat ├«n schimb o sum─â de peste patru ori mai mare, dar care r─âm├«ne modest─â ├«n compara╚Ťie cu costurile unei televiziuni. Ce se ob╚Ťine ├«n schimbul acestor bani? Unele programe TV se pot auzi ╚Öi la radio, iar unii realizatori TV pot face emisiuni ╚Öi la radio. Trustul per ansamblu acoper─â o gam─â mai larg─â de canale media. Cu un instrument de marketing suplimentar, el cre╚Öte ├«n notorietate. Un exemplu concret ├«n acest sens pentru restul concuren╚Ťei poate fi Digi FM, care a ├«nceput s─â emit─â ├«n noiembrie anul curent.

Pot sugera un mic test privind seriozitatea inten╚Ťiilor fa╚Ť─â de un astfel de post de radio de ╚Ötiri ├«n particular, ╚Öi pentru orice investi╚Ťie de media ├«n general. Testul const─â ├«ntr-o ├«ntrebare simpl─â: c├«╚Ťi reporteri de teren s├«nt prev─âzu╚Ťi ├«n schema de personal a radioului de ╚Ötiri? Pentru c─â de presa de copy-paste e plin─â pia╚Ťa iar reporterii au ajuns o raritate. ├Än Rom├ónia, o investi╚Ťie serioas─â de pres─â a ajuns acum s─â fie evaluat─â la un astfel de capitol, alt─âdat─â elementar ╚Öi sub├«n╚Ťeles, ast─âzi pur ╚Öi simplu inten╚Ťionat ignorat sau chiar de-a dreptul uitat.

Altminteri, istoric vorbind, au mai fost tentative de a face un ÔÇťtalk-radioÔÇŁ, un radio vorbit, cu ╚Ötiri, informa╚Ťii ╚Öi talk-show-uri, dar din pricini variate ideea nu a prins. M─â g├«ndesc la Radio Total sau la InfoPro, sau mai recent la Realitatea FM. Ultimul men╚Ťionat a sf├«r╚Öit prin a prelua integral aproape emisia televiziunii Realitatea TV. Era doar o carcas─â radio parazitat─â complet de televiziune. Foiala invita╚Ťilor pe scaunele din platou se auzea mai clar dec├«t la TV. La interviuri nu ╚Ötiai cine vorbe╚Öte, pentru c─â nu puteai citi burtierele ╚Öi nu puteai vedea pe cine se focuseaz─â camera. Reportajele ├«╚Ťi stimulau imagina╚Ťia c├«nd f─âceau trimitere la ÔÇťimaginile care curg acum pe ecranÔÇŁ. Dar a fost interesant, iar ├«n acea perioad─â premerg─âtoare epocii internetului pe mobil a fost ╚Öi util pentru zilele ├«n care evenimentele importante te prindeau ├«n ma╚Öin─â. S─â fie aceasta ╚Öi viitoarea soart─â a ÔÇťradiourilor de ╚ÖtiriÔÇŁ care stau s─â vin─â?


Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: wikimedia commons

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.